CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 16., csĂĽtörtök, Mózes, Botond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Kópházi víz és pulykapárizsi

Kópházi víz és pulykapárizsi
A polgármester negyvenhárom kilót fogyott
Ami az elmúlt nyolc hónapban történt Pilsits Máriával, Kópháza polgármesterével, az leginkább a női magazinok címlapjára illenék. Saját erőből, negyvenhárom kilót fogyott. Még valami. Két hónapja nem dohányzik. Pedig napi ötven szálat  szívott.
Talán megérti a kedves olvasó, ha a média gyakori szereplőjét ezúttal nem a képviselőtestület legutóbbi üléséről, nem az eredményekről, még csak nem is a lakosság gondjairól kérdeztem.
Pilsits Mária tizennégy éve polgármester. Életében örökös a stressz.  Rendszertelenül táplálkozott, erősen dohányzott. Esténként a hűtő sarkát is kiette, minthogy egész nap nem evett. Súlygyarapodása leginkább a családját aggasztotta. Dr. Erhardt Géza, a háziorvosa gyakran figyelmeztette romló vizsgálati eredményei miatt. Magas lett a vérnyomása, rendetlenkedett a szíve.
- Azt mondtam: Ne bántsatok, a kövérségemet elbírom, másnak meg ne fájjon. A háziorvos intelmein viszont erősen elgondolkodtam. – Először magammal, majd a lányommal beszéltem meg, hogy a látszat ellenére fontos az egészségem. Csak az utóbbi években megfeledkeztem róla. A János Kórházban egy alapos kivizsgáláson estem át. A dietetikus elmesélte az agyműködés és az étkezések közti összefüggéseket. Segítségével napi nyolcszáz kalóriára álltam be. Az első három kiló úgy zuhant le rólam. Öt kilót már idegenek is észrevettek. Doppingoltak a bókok, éreztem, érdemes folytatni. Már nem csak a munkám, életemben először magam  is fontos lettem.
– Mikor volt az, amikor azt mondta, elég az önsanyargatásból?
– A második héten. Vészhelyzet esetén a víz és a pulykapárizsi volt a mankó. A környezetem is segített. A napköziben étkezem, kérésemre fél adagot adtak. Sosem csaptak be. A paradicsomlevesből édesítés előtt félretettek egy adagot. Kollégáim megértették, hogy a közös bulikon nem iszom alkoholt, csak grillezett húsokat, zöldségeket eszem. A mérleg meg mindig kevesebbet mutatott...
Akadtak persze ellendrukkerek is. Havi öt kilós fogyása egyeseket irritált. Azt terjesztették róla: súlyos beteg. Azért fogy. Nekik  üzeni: jól van, egészségesebb, mint valaha. Most értette csak meg, hogy a szervezet nem szemetes edény, ahova mindent bele lehet szórni. Fontos az étkezések tudatos összeállítása. Ez nem az idő függvénye. Figyelni kell, mikor, mit, s főleg, mennyit eszünk.
– A kétkedők azt hiszik, hogy az elmúlt nyolc hónapban csak zöldséget láttam. Bármit ehettem, ami a nyolcszáz kalóriába belefért. Megismertem az alacsony kalóriaértékű, de laktató étkeket. Naponta háromszor, mindig azonos időben ettem.
Pilsits néni diós kalácsának nem lehet ellenállni. Lányát  gyakran levette vele a lábáról. Mária szeme kívánta, de sikerült ellenállni a csábításnak. Kérte édesanyját, ne kalácsot, almát kínáljon. Édesanyja még próbálkozott, de édesapja megelőzte egy almával. Karácsonykor, mindenki megelégedésére rántás nélkül készült a töltött káposzta. A családtagok rántva, Mária párolva kapta a halat. Tíz kiló leadása után már kalácsot is evett. Beszámolta a bűvös nyolcszáz kalóriába.
– Az első orvosi kontroll eredményei megértették velem, van értelme a folytatásnak. Csakazértis meg akartam mutatni, képes vagyok rá. Két hónapja a dohányzásról is leszoktam. Egyelőre kínzó nikotinéhségem van, de kibírom. Gyökereiben változott meg az életmódom, az életszemléletem. Most már meggondolom, mit eszem. Ha lehet, gyalogolok, kerékpározok, otthon tornázom. Egy ismerősöm mondta, az arcomra van írva a fogyás miatti elégedettségem.
– Gondolom, a ruhatárát teljesen fel kellett újítani.
– Százhuszonhárom kilósan ötvenhatos méretet hordtam, most jó a negyvennégyes, negyvenhatos. Mindent ki kellett cserélnem. Mivel nem dagad a lábam, két számmal kisebb lábbelit hordok. A varrónőm a régi ruháimból óriási darabokat vág ki. Vérnyomásom normalizálódott, a korábbi napi háromszori gyógyszer helyett felet szedek, de idővel ez sem kell.
A 80 kilós súlyát egy hónapja tartó kópházi polgármestert nagyon sokan irigylik. Mostanában gyakran kopognak jó tanácsért az ajtaján. Polgármesterek is. Egyik férfi kollégája ennek köszönhetően nyolc kilóval lett könnyebb. Időközben feladta. Több túlsúlyos nő is követte, de néhány leadott kiló után csak az elszántabbak maradtak a ringben. Pislits Mária 176 centi magas, az Oroszlán csillagjegyben született. Az eddigi beletörődésnél feljebb kerekedett benne a női hiúság is…

Török Magda



2000. július 31., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület