CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 24., szerda, György napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Történelem Fő utca Sopronban

    A Magyar Ház Alapítvány, valamint a polgári körök Történelem Fő utca elnevezéssel tavasszal útjára indított rendezvénysorozata Sopronba érkezett pénteken, ahol öt óránál is hosszabb ideig tartó ,,nagy találkozón" közel kétezren fogadták el a Fidelitas soproni csoportja és a Machatsek Gyula Ifjúsági Polgári Kör meghívását.

    A Történelem Fő utcája az a hely – mondta Rákay Philip, a Hír Televízió műsorvezető-riportere – ahol a történelmet formálni akarók találkoznak. Ezért is fontos a szervezőknek, hogy a rendezvény nem Budapest-centrikus, hiszen, amint az a meghívott vendégekkel való beszélgetésekből is kiderült a polgári erők építkezése színhelyének is szánják a Fő utcát a szervezők, ahol az aktuálpolitikai kérdésekre való kritikus válaszkeresés és a kulturális műsor mellett a nemzeti sajtó-és könyvkiadás is mindig jelen van.
    A politikusokkal közéleti személyiségekkel való beszélgetések között Mackó Mária, Beregszászi Olga, Gergely Éva, Ókovács Szilveszter, Varga Miklós dalai hangzottak el. Magyarország jelenlegi helyzetéről lesújtó véleményt mondta és a kormány bel- és külpolitikáját, gazdaság- és nemzetpolitikáját Wittner Mária, Gyarmati Dezső, Ivanics Ferenc, Szájer József, Kárpáti György, Hende Csaba, Mikola István bírálta, ki-ki habitusa, vérmérséklete szerint. Schmitt Pál levelet intézett a soproni esemény résztvevőihez, amelyben a polgári körök nemzetépítésben betöltött szerepét is hangsúlyozta.
       A jobboldal közeljövőbeli és hosszabb távra kitekintő feladatait taglaló politikusok részéről kijutott a kritika – amint Ivanics Ferenc fogalmazott – ,,a soproni Városháza jelenlegi bérlőinek" is. Dr. Szájer József, Sopron választott országgyűlési képviselője főpróbának nevezete az Európai Parlamenti választásokat, amelyen, mint mondta ,,piros lapot kell mutatni a jelenlegi kormánynak" . Wittner Mária az ötvenhatosok nevében a közelgő évfordulóra emlékezett, a rendezvényen felolvasták Kondor Katalin, a Magyar Rádió Rt. elnökének, a Népszavában megjelent, személyére vonatkozó cikk kapcsán megfogalmazott sajtónyilatkozatát, továbbá a Magyar Kolping Szövetség, az Összefogás a magyar Családokért Egyesület és a Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége – a közszolgálati és minden más médiával, sajtótermékkel szembeni – a tisztességes család, a szülői szerepek értékeit tisztelő, a hagyományos értékeket valló, hiteles tájékoztatás iránti igényét megfogalmazó nyilatkozatát.
    A rendezvény második felére meghirdetett, egyébként jelentős időbeli csúszással kezdődő, élő sajtóklub vendégei ezúttal Terebesi Éva, Ungváry Zsolt (Magyar Demokrata), Molnár Pál (Heti Válasz) újságírói és Tóth Gy. László, voltak, aki a szokásos kritikus hangvételben és stílusban értekeztek napi politikáról, közéletről.

T.É.



2003. szeptember 27., szombat 12:37


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület