CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 5., vasárnap, Györgyi napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

 Országos Sajtverseny Sajtlovagrend-avatóval

2003. szeptember 26-27-én rendezték meg Vitnyéden és Csermajorban a hatodik Országos Sajtversenyt és Sajtünnepet.

A versenyre idén huszonhárom termelő több mint kilencven sajttal nevezett be, amelyet a dr. Schreiner Ernő által vezetett bizottság bírált el. A rendezvényhez kapcsolódóan a Tej Terméktanács a téma iránt érdeklődő ujságírókat magába foglaló "Média Tejklub" számára a Kantár fogadóban sajtismertetést, sajtkóstolást és sajtbírálati ismertetőt tartott.

dr. Schreiner Ernő a bíráló bizottság elnöke sajtismertetőt tart

Dr.Kiss Pál István a Tej Terméktanács elnöke a Cyberpress.sopron kérdésére elmondta, hogy az egyesület tagjai szinte kivétel nélkül részt vesznek a rendezvényen. Az első sajtversenyek után ez a rendezvény egyre nagyobb publicitást kap, aki sajtot termel úgy érzi, hogy kötelező résztvennie a megmérettetésen. A vitnyédi sajtverseny az egyetlen Magyarországon, amelyet számon tart a szakma. Az elnök szerint, ahhoz, hogy a tejágazat gondjain a sajttermelés érdemben enyhíthessen, a 45 kilogrammos egy főre jutó sajtfogyasztást legalább a duplájára kellene növelni. Fontos, hogy a sajt mint termék ne egy konyhai alapanyag legyen, a nagy fogyasztó réteg számára ne a trappista legyen a kizárólagos termék. Évenkénti tudatos lépegetéssel lehet elérni a fogyasztói szokások, a sajtkultúra megváltoztatását.


Dr. Kiss Pál István a Tej Terméktanács elnöke
Az EU piacra való megjelnési lehetőségekkel kapcsolatban Kiss Pál István véleménye szerint meghatározó a költségek csökkentése, a hatékonyság növelése, mert a sajt költségeinek 85 százalékát a tej ára teszi ki. A speciális magyar termékek piacra vitelében a termelt kis mennyiség miatt viszonylag magas marketing költségek biztosításában fontos szerep hárul az Agrármarketing Centrumra, a kis termelő önállóan nem képes a piacra vinni a termékét. Hosszú elkötelezett munkára van szükség, hogy ezek a magyar termékek bekerüljenek a Nyugat-európai piacra – monta a Tej Terméktanács elnöke.

Lacza János, Czauner Péter, Orbán Kálmán és Dr.Kiss Pál István
A rendezvény meglepetés programjának szánták a szervezők a Magyar Sajtlovagrend megalapítását. Dr.Kiss Pál István a Magyar Sajtlovagrend Nagymestere Koller Ferenc, Orbán Kálmán, Czauner Péter és Lacza Jánost vette fel először a lovagrend tagjainak sorába. A tervek szerint évente kétszer, a Tej Világnapján Budapesten, illetve az Országos Sajtversenyen Vitnyéden fognak új tagokat felvenni az avatási szertartás keretében.
A Sajtrend feladatául tűzte ki a történelmi tradíciókkal rendelkező magyar sajt hírnevének méltatását, megismertetését azok előtt, akik még csak részben találkoztak ezzel. Őrködni akar a magyar sajt magas minőségén, megőrizve az évszázadok során kikristályosodott sajtgyártási eljárásokat. Közkinccsé akarja tenni azt az óriási történeti anyagot, amely a magyar sajtot övezi. Adjon a Magyar sajt minél sokrétűbb örömöt, járuljon hozzá az életminőség javulásához, az egészség megőrzéséhez.
A rendezvény 27-én sajtfesztivállal és vásárral folytatódott, ahol az érdeklődők  megismerkedhettek a kiállított sajtkülönlegességekkel, a soproni Taschner család boraival, a szórakoztató programokból a Győri Nemzeti Színház társulatának tagjai is részt vállaltak.


Taschner Tamás a család borait hozta a rendezvényre


Vásári komédia

tsz



2003. szeptember 29., hétfő 01:06


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület