CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

SopronMedia  

Kiálts Arad felé: emlékezés az aradi tizenháromra- Zene Világnapja- Konferencia: Az idősek és fogyatékosok esélyei- Fidesz tagozatok - Kastélyfelújítás Fertődön- Kamara: Eu és adózás; internet

Kiálts Arad felé A Soproni Erdélyi Kör az aradi 13 vértanú emlékére előadói délutánt szervez az Erdélyi Házban. 2003. szeptember 30-án, kedden, 17 órakor "KIÁLTS ARAD FELÉ" címmel hangzik el Zorkóczy Zenóbia énekelt versműsora, amely 48-as versekkel emlékezik történelmünk egyik legsötétebb gyásznapjára. A megemlékezésen zongorán kísér Incze-Gergely Katalin.

Zorkóczy Zenóbia (*1971 Székelyudvarhely) Iskoláit Kovásznán, Budapesten és Kolozsváron  végezte. Színészi diplomát a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Színművészeti Karán szerzett. A  kilencvenes évek elejétől színházi fesztiválokon is  szerepelt, például a Határon Túli Magyar Színházak  Találkozóján, Kisvárdán. 1999 óta egyéni müsorokkal is fellép.

Incze-Gergely Katalin. (*1952 Sepsiszentgyörgy ) Jelenleg a Kolozsvári Állami Magyar Színház állandó munkatársa, zenei vezetője és zeneszerzője. Középiskoláit Brassóban végezte el, majd a kolozsvári G. Dima Zeneakadémián zeneszerzés, zongora és karvezetés szakon tanult. Művészi pályafutása  során korrepetitorként, valamint karmesterként dolgozott a kolozsvári Magyar Operánál. Filmzenét és szinpadi zenét is komponál. 1991 óta vendégművészként számos magyarországi és erdélyi városban lépett fel.

Hangverseny a Zene Világnapján A Zene Világnapján ünnepi hangversenyt adnak Horváth József Művészeti Iskola növendékei és tanárai. Az előadás október 1-én, 18.00 órakor kezdődik a  Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban. Ünnepi beszédet mond: Nagy Alpár ny. főiskolai docens. A belépőjegy ára 400 Ft, zeneiskolásoknak: 200 Ft Belépőjegyek 400, illetve zeneiskolásoknak 200 forintos áron a Pro Kultúra Kht. Jegyirodában kaphatók, Sopron, Liszt Ferenc u. 1.  
Az idősek és fogyatékosok esélyei Az idősek és fogyatékosok esélyei címmel nemzetközi konferenciára, valamint a 10. alkalommal megrendezett Soproni Tudományos Tanácskozásra kerül sor 2003. október 1-3 között. A tanácskozás helyszíne a Pannónia Med Hotel konferencia terme (Sopron, Várkerület 75.), rendezői Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata, az Idősügyi Tanács, az Idősek Európa Háza Alapítvány, a Magyar Szociálpolitikai Társaság. A rendezvény 10 pontos továbbképzésként akkreditált. A tudományos program október 1-én plenáris ülésssel kezdődik, amelyen 10.30 órakor Kalmár István alpolgármester mond beszédet. Az első napon, többek között a fogyatékossággal élő emberek esélyeiről, kormányzati elképzelésekről, a Népegészségügyi Programnak az idősek egészsége alaprogram várható eredményeiről, és a rehabilitáció új lehetőségeiről a központi idegrendszerben lesz szó. Sopron Megyei Jogú testvér- és partnervárosai idősügyi és fogyatékos-ellátás kérdései is terítékre kerülnek az első tanácskozási napon.
 

Fidesz tagozatok rendezvényei A FIDESZ-Magyar Polgári Szövetség két tagozata soproni rendezvényeire kerül sor:
A Szövetség Nyugdíjas Tagozata a 2003. szeptember 30-án, kedden 18.00 órakor tart előadást, amelynek meghívott vendége  Hrabovszky László, a nyugdíjas tagozat országos alelnöke Az előadás és az azt követő beszélgetés színhelye a Dr. Wrenckh  Ede Közösségi Ház Jezsuita terme ( Sopron,  Szent-György u. 7.).

A FIDESZ Zöld Tagozata október 1-én, szerdán, 18.00 órakor várja rendezvényére a szövetség szakmai munkája iránti érdeklődőket a MTESZ-székház (Széchenyi tér 2.) II. emeleti előadótermébe. A rendezvény vendége Illés Zoltán, országgyűlési képviselő, a Zöld Tagozat országos alelnöke lesz, előadásának címe: Környezet és természetvédelem EU csatlakozás tükrében.

Kastélyfelújítás Fertőd-Eszterházán Llendületet kapott a fertődi Esterházy-kastély felújítása, amelyről a nyáron írtak alá megállapodást a kivitelezőkkel.
A kulturális tárcától kapott információk szerint a 600 millió forintos felújítás során helyreállítják a főépület teljes tetőszerkezetét, a díszudvari homlokzatot és kertet a szökőkutakkal s az automata öntözőrendszerrel. A kétfordulós, nyílt közbeszerzési eljárás keretében a kivitelezésre, a tetőmunkákra, a díszudvari közművek felújítására, a kertészeti munkákra a Középületépítő Rt. kapta meg a megbízást, a díszlépcső és a díszudvar homlokzatának felújítására az Architecton Rt.

Az Esterházy-kastély 1720-ban épült, mai formáját 1762–84 között nyerte el. Az együttes építtetője herceg Esterházy (Fényes) Miklós (1714–1790) volt. Amit barokk-rokokó hercegi udvarként ő hozott létre Fertődön 1762 és 1790 között, az hazánk művészettörténetében a legkiemelkedőbb teljesítmények közé tartozik. A pompás kastély- és parkegyüttes méltó környezetet jelentett a legrangosabb vendégek fogadására is, a vendégeket az operaházban és a marionettszínházban előadás, a parkban zene szórakoztatta. A hercegi zenekar élén a korszak egyik legkiválóbb muzsikusa-zeneszerzője, Joseph Haydn állt. (MNO-Világgazdaság)

Kamarai rendezvények:
2003. szeptember 30-án 15.00-17.00 óra között: Az EU és az adózás  A szeptemberi Közgazdász Klub ülésének témája: Az EU-csatlakozással kapcsolatos adózási kérdések. Meghívott előadók: Varga Lászlóné, az APEH Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatóságának igazgatója és  munkatársai. Helyszín: a Kamara székháza (Sopron, Deák tér 14.)  A részvétel ingyenes.
 
2003. szeptember 30-án 18.00-19.00 óra között: Korszerűbben, versenyképesebben! Bemutató és konzultáció a Sopron és vonzáskörzetéhez tartozó vállalkozók és vállalkozások Interneten történő  megjelenésének és a versenyképességük növelésének lehetőségeiről.
A bemutatót tartja: Demo-Time Kft, az SVKIK tagja.  Helyszín: a Kamara székháza (Sopron, Deák tér 14.) A részvétel ingyenes.  További információt ad: Kocsi János (99/523-570)



2003. szeptember 29., hétfő 01:25


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület