CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Városháza  

Dr. Galambos György: ,, A hivatalnak a testületi munkát, a tisztségviselők munkáját az eddigieknél sokkal jobban kell segítenie, hiszen ez a város érdeke.'

 A jegyző a korrektség és a nyíltság híve

Dr. Galambos György: ,, A hivatalnak a testületi munkát, a tisztségviselők munkáját az eddigieknél sokkal jobban kell segítenie, hiszen ez a város érdeke."
Dr. Galambos György jegyző 2003. szeptember 1. óta vezeti a polgármesteri hivatalt, akit munkájáról, terveiről kérdezett a cyberpress.sopron.hu.

- Jegyző Úr! Amíg nem a Városházán dolgozott, addig is végig a jogi bizottság tagjaként kapcsolódott a Városházán folyó munkához. Mi az, ami a szakmai munkája során a közigazgatás felé vonzotta?
- A jogi egyetem elvégzését követően a közigazgatás volt az első terület, ahol a jogi képesítésemet kamatoztatni tudtam. Ezért – bizonyos értelemben – a közigazgatás területéhez fűződő személyes kötődésem is szerepet játszott abban, hogy mindig is érdekelt a közigazgatáshoz kapcsolódó munka.

- Néhány hét telt el a kinevezése óta Milyennek ítéli meg a soproni Városházán talált helyzetet?
- Ugyan még az informálódás időszakában vagyok, de úgy értékelem, hogy egy jól dolgozó apparátust találtam a Városházán. Általánosságban a szervezeti egységek munkáját jónak találom. Vannak kisebb-nagyobb hiányosságok, de nekem az is a feladatom közé tartozik, hogy azokat megszüntessem. Az eddigi rövid idő még nem volt elegendő arra, hogy minden egyes dolgozóval személyes és alapos kapcsolatot kiépítsek, hogy a mentalitásukat teljes mértékben megismerjem. Azt viszont pontosan tudom, hogy kitől mit várok el, és ha az elvárások teljesítése nem történik meg, akkor természetesen változtatásokra is sor kerülhet, a lehető legbékésebb úton. A köztisztviselőknek is fontos tudniuk azt, hogy a feladataik teljesítését őrajtuk számon kérik. A számonkérés mögött semmilyen személyhez kötődő indíttatás nincs, kizárólag az elvégzett munka minősíti a köztisztviselőt.

- Ön szerint létezik olyan konkrét feladat, ami azonnali megoldásra vár?
- Inkább hosszú távon kell gondolkodnunk, egy összetett kapcsolatrendszer – a hivatal, a képviselőtestület, a tisztségviselők kapcsolata – kérdéseiben. Konkrétan arra gondolok, hogy a hivatalnak a testületi munkát, a tisztségviselők munkáját az eddigieknél sokkal jobban kell segítenie, hiszen ez a város érdeke.
Mindezek mellett, a hivatal közigazgatási hatásköreiben – amelyek valójában a jegyző hatáskörei – a jogszabályi keretek között, az ügyfeleink érdekeire kell hangsúlyt helyezni: minél gyorsabban, minél hatékonyabban, minél többet nyújtani ügyfeleinknek, akár magánszemélyről, akár gazdasági társaságról van szó. A közigazgatási-hatósági ügyintézés nem csak az engedélyezésekről szól, hanem jelentős anyagi vesztességekkel is járhat, ha a hivatal az adott területen nem megfelelően teszi a dolgát.

- Jegyzőként milyen elv vezérli a munkában, amitől nem tér el semmilyen módon?
- Mindig minden helyzetben korrekt szeretnék lenni. A korrektség alatt egyrészt azt értem, hogy az irántam tanúsított elvárásokat a jogszabályi lehetőségek teljes mértékéig igyekszem teljesíteni, ugyanakkor én is elvárom a kollégáimtól, hogy teljes mértékben korrektek legyenek. A korrektség alatt az őszinteséget értem, és azt, hogy minden segítséget megadjunk mindazoknak, akik valamilyen problémával, megoldandó kérdéssel hozzánk fordulnak.
A képviselőknek – a városvezető koalíció tagjainak és az ellenzékieknek egyaránt – jogosítványait biztosítani kell, akárcsak a hivatalét, amely a város életének irányításában közreműködők kötelezettségeinek betartásával, betartatásával együtt biztosítja, hogy mindenki a feladatát teljes mértékben és a legnagyobb hatékonysággal el tudja látni.

- Szándékozik-e változtatni a hivatal, illetve az önkormányzat kommunikációján?
- A sajtó munkatársai a munkájukat végzik. Ha azt szeretnénk, hogy a sajtó segítse a hivatal, az önkormányzat munkáját, akkor a sajtó is joggal várhatja el, hogy mi is segítsük a sajtó munkáját. Ezért, a lehető legnagyobb nyíltsággal szeretnék a sajtóhoz viszonyulni, addig a határig, amellyel még nem sértek jogot. Tudomásul kell venni azt, hogy ma már a sajtó nem kizárólag az információ-átadására törekszik, hanem a figyelemfelkeltés eszközeivel szerkesztett híreket is közöl. Ezért bizonyos mértékig elfogadhatónak tartom akár azt is, hogy ,, a minden mindig jól megy" -témák mellett a sajtó néha erőteljesebb kifejezéseket használjon, de remélem, hogy ugyanakkor megérzi azt a határt, ameddig saját munkájában elmehet, anélkül, hogy más munkájának ártana.
A közérdekű információk nyilvánosságra hozatalának kötelessége és a személyiségi jogok védelme között gyakran nehezen meghatározható határvonal húzódik. Én egyetlen olyan ügynek, a nyilvánosságra hozatalát sem fogom megakadályozni, amelyet a jog megenged.

- Jegyző Úr! Köszönöm a beszélgetést!

 T. É.
 

Dr. Galambos György
1945-ben Gőrött született;
1970-1976 között a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán végezte tanulmányait 
1995 -ben tett jogi szakvizsgát;
1975-1983: Soproni Városi Tanács VB. Igazgatási Osztály igazgatási főelőadó, igazgatási csoportvezetője;
1984-1986: Soproni Városi Tanács VB. Termelés-ellátásfelügyeleti Osztály Kereskedelmi csoportvezetője;
1987-1990: Soproni Városi Tanács VB. Igazgatási Osztály Népességnyilvántartási csoportvezetője;
1991-1994: Sopron Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Népességnyilvántartási csoportvezetője;
1994-1999: Nagycenk Községi Önkormányzat jegyzője;
1999- 2000: egyéni ügyvéd;
2000- MATÁV RT. jogtanácsos; 



2003. szeptember 29., hétfő 11:16


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület