CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

III. Közgyűjteményi Tudományos Napok - Budapesten Sopron részvételével

2003. október 16-án, az Országos Széchényi Könyvtárban megrendezett tudományos tanácskozás vendége Sopron lesz. A szervezők soproni érdeklődőket is várnak az eseményre.

     2003. október 16-án az Országos Széchényi Könyvtár harmadik alkalommal ad otthont a Közgyűjteményi Tudományos Napok című konferenciasorozatnak.
    Az új tudományos fórumot azért hozta létre nemzetközi hírnevű  intézmény, hogy hatékonyabban felhívja az országos tudományos közvélemény figyelmét a nem Budapesten működő közgyűjteményi tudományos műhelyekben folyó kutatásokra és azok eredményeire.
    A rendezvénysorozat első vendége 2002 őszén Pápa, második vendége 2003 tavaszán Sárospatak volt.
    A jelentős történelmi és kulturális hagyományokkal rendelkező magyarországi városok közül idén ősszel Sopront hívták meg a Nemzeti Könyvtárba.

    A Civitas Fidelissima közgyűjteményeit a Nyugat-Magyarországi Egyetemről, a Soproni Múzeumból, a Soproni Levéltárból és a Városi Könyvtárból érkező kollégák fogják képviselni őszi egynapos konferencián.
    A Budavári Palota dísztermében elhangzó 7 előadás a legfrisebb kutatási eredményeket állítja középpontjába.
    A Sopron kulturális fejlődése szempontjából fontos helyi evangélikus mecénások szerepének vizsgálata a magyarországi könyvkultúra kutatása szempontjából ígérkezik hasznosnak.
    Az egyetem Műemlékkönyvtárára és annak unikális példányaira fókuszáló előadás a régi könyvek iránt érdeklődők számára nyújt fontos adalékokat.
    A levéltári anyagra épülő kutatások ismertetése az újkori magyar történelem kutatóinak érdeklődését keltheti fel - elsősorban a regionális társadalom- és eseménytörténetre koncentrálva.
    A Széchenyi István könyvtárának töredékét bemutató előadás után elhangzó, a könyvtáralapító Széchényi Ferenc széplaki szülőházának feltárását taglaló ismertető – az ülésszak helyszínéhez találóan illeszkedő témaválasztással - a szervezők reményei szerint a tudományos rendezvény komolyságát is oldani fogja.
    Az elhangzó előadásokból könyv készül: a Közgyűjteményi tudományos kutatások címmel induló sorozat első kötetét fogják képezni.



A 2003. október 16-án az Országos Széchényi Könyvtár VI. emeleti Dísztermében (Budapest I., Budavári Palota F épület)  10.30 órakor kezdődő tanácskozás programja:

10.30 óra
Monok István (főigazgató, Országos Széchényi Könyvtár): Köszöntő

 Dominkovits Péter (főlevéltáros, Győr-Moson-Sopron Megye Soproni Levéltára): A kora újkori nyugat-dunántúli nemesi társadalom regionális vizsgálatáról (a XVI-XVII. századi Sopron, Vas, Moson vármegyék példáján)

Mastalír Ernőné (főigazgató, Nyugat-Magyarországi Egyetem, Központi Könyvtár és Levéltár): A Műemlékkönyvtár egy unikális példánya

Horváth Csaba (igazgató, Széchenyi István Városi Könyvtár): A soproni Széchenyi István Városi Könyvtár Széchenyi-könyvtár töredéke

Krisch András (levéltáros, Győr-Moson-Sopron Megye Soproni Levéltára): Az 1809-es francia megszállás levéltári forrásai a Soproni Levéltárban

12.30 óra
Gabrieli Gabriella (régész, Soproni Múzeum) - Nemes András (igazgató, Soproni Múzeum): Széchényi Ferenc fertőszéplaki szülőházának feltárása

Szála Erzsébet (főigazgató, Nyugat-Magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Főiskolai Kar): Jelentősebb evangélikus mecénások Sopronban és személyükhöz kapcsolódó gyűjtemények

Csekő Ernő (főlevéltáros, Győr-Moson-Sopron Megye Soproni Levéltára): A dualizmus kori elit kutatásának forráslehetőségei a Soproni Levéltárban



2003. oktĂłber 01., szerda 12:06


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület