CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 5., vasárnap, Györgyi napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  


Ebéd a mikrobuszban

Van is híd - meg nincs is


Az érintett utca lakóit postaládájukba jutatott levélben tájékoztatta körzetük, a szombathelyi 7. számú választókörzet önkormányzati képviselője a következő hetek történéseiről.

Szombathelyen, a Dr. Szabolcs Zoltán utcában "Gyalogos forgalom" feliratú, jobbra-nyilat formázó ideiglenes fa tábla igazítja el a gyalogos, kerékpáros és motorkerékpáros közlekedőket: ne menjenek, ne hajtsanak oda, ahova nem tudnak. A "kishídra". Márpedig az utca közepén az a kis híd rendkívül kedvelt rövidítő útvonal, igen forgalmas is - ennek megfelelően tépett és rozoga volt már szegény, igazán rászolgált a felújításra, átépítésre. Teljes átépítés vette kezdetét október 1-én, szerdán, amikor is a szakemberek a helyszínre vonultak, és uralmuk alá vonták a terepet. A Gyöngyös-patak mindkét partján lezárták a hídra vezető feljárót, és légkalapáccsal, kalapáccsal megkezdték a régi híd elbontását.

Ma már második napja dolgoznak. Általában négyen munkálkodnak a terepen, egy vezető időnként jön, felmér és megbeszélik a következő órák teendőit. Németh István önkormányzati képviselő november 3-i befejezésről szólt a levélben. Ha valóban minden jól megy, november negyedikén tehát, a Mindenszentek és a Halottak napja után, az '56-os forradalom leverése gyászos napjának 47. évfordulóján újból megindulhat a közlekedés a megújult hídon. Amikor e sorokat írom, a dolgozók éppen a mikrobuszban ebédelnek.

Nem lazsáltak egy percet sem, egész délelőtt dolgoztak. Mint ahogy a tegnapi munkanapjuk is rendkívül eredményes volt. Elbontották a korlátokat, valamint félig lefaragták a bitumen-cement burkolatot. A közönséges halandó számára akkor vált láthatóvá, min is lépkedett éveken keresztül, amikor a patak felett áthaladt. A két parton erős cement alapzatra támaszkodott két erős vízszintes vaspánt, azon keresztben vaskos deszkalapok helyezkedtek el, és ez volt lebetonozva, valamint bitumennel felöntve.

Amiért a címben azt írtam, van is híd - meg nincs is: azért van, mert ezt a fekvő "létrát" elemelték a híd rendelt helyéről, és arrébb rakták, tehát ők, a dolgozók tudják ideiglenes átkelőként használni. A klasszikus deszkapalló megoldással hosszú falapokat fektettek rájuk, egymás mellé kettőt, és ezen a kis ösvényen lépkednek egyik partról a másikra, illetve ezen tolják át a nehéz törmelékkel megrakott talicskát is, hogy tartalmát a nagy konténerbe öntsék. Elbontják ugyanis a felvezető, "tartó" betonalapot is.

A Berzsenyi Dániel Főiskola főépülete, az "A" előtt is van egy "kis" híd - a most felújítandónál azonban jóval nagyobb, komolyabb -, mely Szombathely másik patakja, a Perint fölött ível át. Azt is megújították a nem oly távoli múltban, és igen-igen szép, mutatós, no meg erős átjáró lett, mely autóbusz- és más gépjárműforgalmat is lebonyolít. Különösen a korlátja tetszik nekem, az egyszerű járókelőnek. Míves munka. Nem hivalkodó, szolídan díszes. Ezen a kicsi hídon talán szintén szemet gyönyörködtető is lesz majd az átkelés, és jó érzés lesz majd a korlátján megtámaszkodva a lent sürgölődő tőkés récéket etetni, a vízben úszkáló halacskákat figyelni.

Szokatlan az utca lakóinak, illetve az ezen az utcán át munkáhelyeikre járóknak a megváltozott helyzet. Ne szépítsünk: szokatlan és kellemetlen. De ha egy hónap múlva valóban újból birtokukba vehetik, nagyon hamar el fogják felejteni a mintegy harminc kellemetlen napot - és ha a lelkiismeretes dolgozók ugyanolyan szakértelemmel is rendelkeznek, mint amilyen szolídan, komolyan viselkednek, akkor újabb sok évre el lesz vetve a Gyöngyösön átkelés gondja ezen az igazán forgalmas ponton, amelyet közbeiktatva gyalogos, kerékpáros, motorkerékpáros komoly távolságot spórolhat meg az úticéljához vezető úton.



Sebők Lili



2003. október 02., csütörtök 13:18


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület