CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

A tárcának nincs hagyománya, jövője azonban feltétlenül van, hiszen az Európai Unióban nagy hangsúlyt fordítanak az esélyegyenlőségre jelentette ki Lévai Katalin miniszter Sopronban

Új tárca, új esélyek a kormányzati politikában

Dr. Lévai Katalin esélyegyenlőségi miniszter is ellátogatott Az Idősek és Fogyatékosok Esélyei című Nemzetközi Konferenciára, ahol sajtótájékoztatót  tartott.

- A tárcának nincs hagyománya, jövője azonban  feltétlenül van,  hiszen az Európai Unióban nagy hangsúlyt fordítanak az esélyegyenlőségre jelentette ki a miniszter asszony, hozzátéve: Az idei költségvetés tartalékalapjának a terhére jött létre az erős szakmai háttérrel rendelkező minisztérium, melynek székhelye Budapesten, a Vígadó utca 6-ban található.
Fontos eredménynek nevezte a miniszter, hogy az ő kezdeményezésére a hétfői parlamenti vitákat jeltolmáccsal közvetíti a televízió. A miniszter asszony az általa adott interjúkon is mindig alkalmaz jeltolmácsot - hiszen az információhoz való hozzáférés joga szintén az esélyegyenlőséghez tartozik.

    A minisztérium hatáskörébe tartozó társadalmi rétegekről szólva Lévai Katalin elmondta:
- Ez évben egyrészt kiemelten figyelnek a fogyatékosokra, akiknél a kulcsszó a hozzáférhetőség, a másrészt, pedig a bármely fajta fogyatékkal élők pártfogolására. A mozgássérültek a legerősebb érdekképviseleti csoport, mellettük azonban nem szorulhatnak háttérbe a látás-és hallássérültek, az értelmi fogyaéákosok sem, számukra is kellenek programok
A miniszter asszony kifejtette: az időseknél a generációk közötti szolidaritás erősítését tartja fontosnak, amely a gyakorlatban az iskolás gyerekeknek a házi gondozásban való részvételét előmozdító programokon keresztül valósul meg. Fontos, hogy a fiatalok merjenek segíteni, bekapcsolódni a munkába és ne féljenek az öregségtől - mondta a miniszter asszony.
A nők esélyegyenlőségével kapcsolatosan két súlyponti témát említett: egyrészt a családon belüli erőszak leküzdését, másrészt a nők döntéshozatalban való részvételét.
- Ezek a kulcsterületek összefüggnek - jelentette ki Lévai Katalin,–  hiszen, ha nincsenek nők a politikai és gazdasági döntéseknél, olyan rendeletek születhetnek, amelyek nem veszik figyelembe a nők érdekeit. Ha a nőknek nincs gazdasági önállóságuk, sokkal kiszolgáltatottabbak.
Lévai Katalin elmondta: mindkét említett területen programokat  indítanak.
A továbbiakban fontos területként jelölte meg a romák esélyegyenlőségét elősegítő  Roma 10 év című programot, amely keretében feltehetően 2005-től már 10 másik közép- kelet-európai országgal együtt dolgoznak majd ki közös normatívákat, amely területen a munka nehézségét az jelenti majd, hogy azok különböző alapokról indul majd.
A miniszter asszony arról is beszámolt, hogy jövőre várható az Élhető faluért program bevezetése, amely a Csereháton (szlovák határ mellett) élő kistelepülés infrastruktúráját hivatott jobbá tenni. Ugyan a szükséges pályázati források még nem állnak rendelkezésre, de a ,,pilótprojekt" modell lehet a későbbi településfejlesztésben is.
További gyakorlati teendőkről szólva elmondta: fontos felmérés készül a középületek megközelíthetőségéről: hol kellene rámpákat, illetve fogyatékosok által is használható mosdókat kiépíteni, illetve az egyéb fogyatékkal élők számára az akadálymentes közlekedést biztosítani.

Horváth Edit
Fotó: Somló Samu



Kapcsolódó cikk:
Nemzetközi Konferencia az idősek és fogyatékosok esélyeiről, a 10. Soproni Szociális Tudományos Tanácskozás keretében
 



2003. október 02., csütörtök 19:44


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület