CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 24., szerda, György napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Kisebbségi fórum
Október 2-án a Városháza dísztermében került megrendezésre a Dr. Galambos György, Sopron város jegyzője által vezetett Fórum, amelyen a megyében vizsgálatot folytató Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogok Országgyűlési Biztosa és a Győr-Moson-Sopron Megyei Közigazgatási Hivatal vezetője találkozott a megyében működő kisebbségi önkormányzatok vezetőivel az érintett települések polgármestereivel, jegyzőivel.


Kalmár István, dr. Kaltenbach Jenő, dr. Németh Éva és dr. Galambos György
Köszöntőjében Kalmár István alpolgármester kiemelte, hogy a 2002. évi kisebbségi önkormányzati választások után sikerült a kisebbségi önkormányzatok működéséhez megfelelő kultúrált körülményeket, helyiséget biztosítani, a Városházán egy kijelölt személy segíti munkájukat. A város anyagi helyzete meghatározza a támogatási lehetőségeket, de a városvezetés igyekszik megfelelni a törvényi követelményeknek. Az alpolgármester örül  annak, hogy az augusztusi nemzetiségi felsztivál megrendezése nem várt sikerrel zárult,  a városvezetés szeretné ösztönözni, hogy a kisebbségi önkormányzatok a kulturális terület mellett egyéb közéleti tevékenységekben is vállaljanak szerepet.

Németh Éva a Győr-Moson-Sopron Megyei Közigazgatási Hivatal vezetője ismertetőjében beszélt arról, hogy a megyében az 1994-es választások után megalakult 19 kisebbségi önkormányzat száma a következő választásokon folyamatosan bővült, 2002-ben már 41 testület alakult. A hivatalvezető fontosnak tartja, hogy jó a kapcsolat a települési és kisebbségi önkormányzatok között, amelyeknek működését alapvetően törvényesnek ítéli meg.

Dr. Kaltenbach Jenő kisebbségi ombudsman tájékoztatót tartott a megyében folytatott vizsgálatok tapasztalatairól és aktuális kisebbség- politikai kérdésekről. Az ombudsman szerint az általa vezetett hivatal egyik alapelve, hogy fellépjen a lelketlen, bürokrata magatartás ellen,  a helyszínen győződjön meg az aktuális kérdésekről. Az országgyűlési biztos pozitív tapasztalatként emelte ki, hogy a megyében az önkormányzatok nem tartották vissza a kisebbségeknek biztosított központi támogatást. Az oktatás helyzete központi kérdés a kisebbségek  és az ország versenyképessége számára, ezért az ombudsman fontosnak tarja a kisebbségi oktatás megfelelő szintű finanszírozását.
Dr. Kaltenbach Jenő felvázolta és vitára bocsátotta azt az elképzelést, amely szerint a megfelelő kisebbségi képviselet érdekében a kisebbségi választások során az adott közösség készítené el a választói névjegyzéket a tagjai számára, ezzel kiszűrve, hogy olyanok is bekerüljenek a képviseleti testületbe, akik nem az adott etnikai közösséghez tartoznak. Erre a módszerre már van példa a környező országokban.
A továbbiakban a jelenlévők a vitára bocsátott javaslattal, a kisebbségi képviselettel, a kulturális autonómia intézményrendszerének kialakításával kapcsolatban tettek fel kérdéseket, fogalmaztak meg javaslatokat.
tsz 



2003. október 03., péntek 02:52


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület