CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

A génterápia első sikerei

A génterápia első sikerei
Korzó - érdekességek a világhálóról

A Hubble űrteleszkópon dolgozó asztronómusok minden embernek megadják a lehetőséget, hogy voksoljon a távcső következő célpontjára. A teleszkóp 10 évvel ezelőtti fellövése óta rengeteg csodaszép, és tudományosan is értékes felvételt készített a világegyetemről. Naponta annyi képet készít, amivel egy enciklopédiát is meg lehet tölteni. A szavazatokat június 6-ig lehet leadni a projekt weboldalán. A kiválasztott célpontot augusztusban figyelik majd meg, majd publikálják. Persze, nem lehet teljesen szabadon szavazni, nem választható ki a Naprendszerünkben lévő objektum (bolygó vagy aszteroida). A célpont csillagok, galaxisok, vagy bármilyen más objektum lehet. Képünkön a februárban lefotózott Carina Nebula látható.

Dél-Afrikában két azonosítatlan tárgy zuhant a Földre. Az egyik objektum csütörtökön esett le Worcesterben (mindössze 100 km- re Cape Town-tól), a másik vasárnap, egy Cape Town külvárosában lévő farmon. Ha csupán pár kilométerrel arrébb csapódnak be, tömegszerencsétlenséget is okozhattak volna. A tanúk leírása szerint a 30 és 50 kg-os fémlabdáknak izzó fehér színe volt landolás után, és mintegy másfél óráig hozzá sem lehetett érni. Anyaguk fém, egy részükön csavarok is láthatók. Peter Viljoen szemtanú szerint a farm munkásai két hatalmas ágyúlövést hallottak, és utána láttak egy ragyogó objektumot a földre zuhanni. A becsapódás 20 cm-es lyukat vágott a talajba. A második tárgy jóval nagyobb, kb. egy méter magas és másfél méter hosszú. A Star újság szerint űrkutatók műholddaraboknak feltételezik a fémlabdákat. A NASA jelzése szerint a tárgyak a Pegasus szatellit darabjai.

A modern ember egyik szülőhelyeként emlegetett zambiai Twin Rivers völgyének egyik barlangjában több mint 300 festékanyag- töredéket és festésre alkalmas porok előállítását szolgáló eszközöket találtak. Korukat 350-400 ezer évesre becsülték, ami igen meglepő, mivel az eddig ismert legkorábbi barlangrajzok mindössze tizedennyi idősek. Még a korábban talált legősibb festékanyag-töredékek sem öregebbek 120 ezer évnél.
(BBC cikke angolul: http://news.bbc.co.uk/hi/english/sci/tech/newsid_733000/733747.stm )

Francia orvosoknak első alkalommal sikerült génterápiával gyógyítani egy betegséget. Az örökölt immunhiányból kigyógyított csecsemők elhagyhatták a steril szobát, amelynek eddig a védelmére szorultak. Három kisgyermeket kezeltek a szóban forgó eljárással, és két esetben szinte hiánytalan gyógyulást értek el. A harmadik állapota szintén javult, de az orvosok még nem nyilvánították sikernek a nála elért eredményt. Ez az első valóban kézzelfogható bizonyítéka a génterápia hatékonyságának, mivel eddig még nem sikerült semmilyen genetikai anomália teljes korrigálása ezzel a módszerrel. A gyerekeket mindenesetre egész életükben figyelemmel kell kísérni, hogy a kezelés hosszú távú sikerességét ellenőrizzék. Idén hat további gyerek kezelését tervezik.

Válogatta: Merényi Zoltán



2000. május 10., szerda 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület