CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 5., vasárnap, Györgyi napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  


Terrakotta hölgyikék printelt valósággal - és tibeti tálak!

Sok van, mi csodálatos...


... de az embernél nincs semmi csodálatosabb. Az ember ugyanis alkot. Túrós csuszát ebédre, öltönyt a nagykövetnek, pogit gyerekzsúrra, szobrocskákat, filmet, vagy festészetet... Szombathelyen októberben sok megnéznivaló van, mit a csodálatos ember teremtett. Válogassunk!

Október 17. péntekig látható a Thököly utcai Irokéz Galériában a kőszegi születésű Szarka Péter óriási számítógépes alkotásaiból nyílt kiállítás 14:00 és 18:00 óra között. A kollekció a Műcsarnok-beli bemutatkozás után érkezett ide.

A legmodernebből huppanjunk vissza a már az ősember által is művelt iparművészeti ágba, az agyagművességbe. Terrakotta szobrait állította ki Czinege Edit a Savaria Tourist Galériájában. "A terrakotta figura nem más, mint agyagból víz segítségével formált, levegőn szárított, tűzben vörösre égett cserép" - olvashatjuk a kiállítás meghívóján. Sok-sok kis nőszemély, kedves "kőhölgyike" álldigál - egyesek ülnek, vagy pózban ábrázolja őket alkotójuk - a kiállítótér emelvényein. Tündériek, csodálatosak, bájosak, érintenivalók, régiesek, kis kalapos, fodrosaljú-hosszúszoknyás "boszorkányok", akik az ántivilágban hirtelen ember-nagyságúra növekedőn életre kelvén sok-sok fess fiatalember fejének elcsavarására tehetnének sikerrel kecsegtető kísérletet. A falat kis figurák megvásárolhatók, illetve meg is rendelhetők az alkotónál.

Élt - él - élni fog... a zene is, a fotó is - igaz, ez utóbbi ki tudja, hányféle átalakuláson megy még majd keresztül a jövendő évszázadokon, mint ahogy a Daguerre-fivérek lemezeitől máig már tette eddig is. A Szombathelyi Képtár 31-éig tárja elénk a Jazzt. Nézni a zenét? Igenis, van rajta mit nézni! A Jazz Art című kiállítás lemezborítókat mutat be. Jazz-lemezborítókat. A '60-as évektől megjelent nemzetközi jazz-lemezek borítóit, melyeket nem egy esetben neves képzőművészek terveztek, vagy képzőművészeti alkotások felhasználásával készítettek.

Lesznek koncertek is, igen, komolyak is, könnyebbek is, jazz is... de hogy a hangokkal kapcsolatban még miről esik szó Szombathelyen!!! 2000. augusztus 11-én, egy évvel a teljes napfogyatkozás után a szombathelyi Don Bosco Művelődési Központban egy rendkívül különleges zenei esemény részesei lehettek, akiket elvitt oda a kíváncsiságuk, a csodavárásuk. A csoda nem maradt el. Megszületett minden ottlévő szívében, végigkúszott a falakon, a drapérián, és kikukkantva az estébe-éjszakába még a denevéreket is elvarázsolta. Oberton ének, különleges keleti hangszerek szóltak... például gong, és: tibeti tálak is. Emlékszem, hogy néztünk egymásra, amikor először láttuk a közelgő kulturális kuriózumot beharangozó plakáton a többi hangszer között ezt a "kategóriát" is felsorolva. Aztán csak ámultunk, mit is "tud" egy tál, ha találkozik e hihetetlen instrumentumot vezérlő EMBERREL! Holnap, tizennegyedikén kedden a Gyermekek Házában 17:00 órától Hang-fürdő. "Bemutatóval egybekötött előadás a hang-masszázs terápia alkalmazásáról óvodás és iskolás korú gyermekek körében. Az előadás keretében megismerkedhetnek az érdeklődők az ősrégi módszerrel, a tibeti gyógyító tálak hangjának, rezgésének jótékony hatásával. Ajánljuk tanulással vagy viselkedéssel összefüggő gondok esetén (stressz, kommunikációs, motivációs, koncentrációs zavarok). Az eőladást követően tanfolyamot is indítunk! Előadó: Radnai Zsuzsa terapeuta."



A kép forrása: http://www.frankfurt.matav.hu

Sebők Lili



2003. október 13., hétfő 22:32


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület