CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 5., vasárnap, Györgyi napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  


A hidacskán ebédelnek

Alakulgat, alakulgat


A címben a szombathelyi Gyöngyös patak fölött épülő-újjáépülő kis hídra céloztam. (Előző cikk: http://194.88.54.9/article.php?id=7904 )

Valahogy megint eszegetés közben "leptem meg" a munkásokat, azaz akkor néztem meg, hogyan is áll a munka. Masszívnak látszik maga a már lefektetett vízszintes rész, remélem, valóban az is, mert ha végre átadják a művet, elemi erővel zúdul majd rá újból a most kényszerből nagy kerülőkkel-kacskaringókkal, bosszankodva közlekedő gyalogosok, kerékpárosok és motorkerékpárosok hada.

Jancsika általában jókedvű, a kollégák összevont szemöldökűbbek. Nyilván azért a becézés, mert vékony, kistermetű férfiú ő, talán fiatalabb is pár évvel a magasabb, tagbaszakadtabb, illetve testes munkatársaknál. Úgy általában mindenki mindent csinál, de azért mindenképpen látható, hogy Jancsika a szaladj-ide-szaladj-oda ember. Hegesztés, kalapálás, acélrudak zizegő-pengő hangja, méricskélés, szemügyre vétel karba vagy csípőre tett kézzel - időről időre visszatér az építés vezetője, ellenőriz, megbeszél, majd ő el, a munkások szerszámra, és minden kezdődik elölről. Jancsika rendszeresen összesöpör sárga-műanyag szőrű kefe-partvissal a félkész állapotban lévő hídon. A feltört betondarabok egy kupacban, némely alkalmas, nagyobb darabokat vissza beépítették a hídfeljáróba, a többit elszállították egy nagy konténerrel. A munkaterületen rend van, és a munka folyamatos. Most is, csak míg ezeket a sorokat írtam, máris folytatták, nem tartott sokáig az ebédszünet.

Manapság igazán mindennel kapcsolatba hozódik az EU. Igaz, hogy nevezett hídépítő dolgozók életük eddig eltelt nagyobbik részét a legújabb múlt rendszerben, a szocializmusban élték le, s annak a gazdálkodásnak munkaszokásaiban "nevelkedtek" - mostanára nyugodt lélekkel elmondható: nyoma sincs tevékenységükben az egy-dolgozik-a-többi-nézi mentalitásnak. Az utca lakói megelégedéssel szemlélhetik, mint fejlődik napról napra, mint kap erőre újra közlekedési kényelmük fontos eleme, a hidacska. Kár, hogy neve nincsen. Jó lenne, ha néven emlegethetnénk az újszülöttet. Mert hát... sok híd vezet át a Gyöngyösön. Milyen jó lenne, ha megújulásával együtt saját, csak őt jelentő külön neve, tulajdonneve lenne a kicsikének...



A kép csak illusztráció.

Sebők Lili



2003. oktĂłber 14., kedd 13:49


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület