CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 28., vasárnap, Valéria napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Kereskedelmi és Iparkamara  

A soproni vállalkozók is kifogásolják az ökoadórendszert

    Az ökoadórendszer bevezetésével kapcsolatos kifogások és javaslatok hangzottal el a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara Ökoadó-fórumán, amelyet a környzetterhelési díjak és az energiaadó bevezetéséről szóló törvénytervezet általános vitája kapcsán tartottak a Deák téri kamara-székházban.

    A kormány az ökoadó bevezetésétől azt reméli, hogy az érintett vállalkozásokat a környzetterhelése csökkentő beruházásokra ösztönzi, mivel a kibocsátott szennyező anyagoktól függően llapítanák meg a kiszabható díjat.
    Mindezekkel szemben a soproni kamarai ülésen elhangzott: a rendszer bevetezetésével a vállalkozók érdekkpviseleti szervezete több ponton sem ért egyet.
    Több kifogást emeltek és javaslatot is megfogalmaztak a kamara szakemberei a fórumon.
    Többek között felhívják a törvényhozók figyelmét arra, hogy a környezetterhelési díj és az energiaadó együttes bevezetése drasztikus kölltségnövekedést generálna a vállalkozók körében, amely ellehetetlenésükhöz is vezetne.
    A díj rövid rövid távon történő bevezetése ugyanakkor versenyhátrányba hozná az érintett vállalkozásokat. A szakemberek azt is kifogásolták, hogy a környzetterhelési díj és az esetleges bírságot akár együtt is kiróhatják a vállalkozóra, ezzel együtt a fórumon az a javaslat is elhangzott, hogy a határétékeket betartókra ne rójanak ki díjat. A kamara úgy tudja: a nehézfém-kibocsátás mértékének megállapítása önbevallás alapján működik, a mérési követelményt teljesítő műszerbeszerzésre pedig nincsenek pénzügyi források.
    Kocsi János, a kamara titkára elmondta: további kifogások tárgyát képezte az ökoadórendszer ,,hármas egysége", amely a törvénytervezetben szereplő formában nem gyakorlat az EU-ban. Az ökoadó ugyanis, a jelenlegi tervek szerint a levegőterhelési, a vízterhelési, a talajterhelési díjakból, valamint az energiaadóból együttesen állna.
    A legtöbb kritikát az a tény váltotta ki, hogy a kamarai fórumon felszólalók egyöntetű véleménye szerint az ökoadó bevezetését semmilyen hatástanulmány nem előzte meg.
    A soproni Kereskedelmi és Iparkamara az ökoadóval kapcsolatos kritikáját és javaslatait eljutatja a soproni országgyűlési képviselőkhöz.

T.É.



2003. október 16., csütörtök 00:47


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület