CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 5., vasárnap, Györgyi napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

EU  

EU konform nyelvtudással az Unióba

Nemzetközi szintű nyelvvizsga bizonyítványt szerezhetnek a németül beszélők/ tanulók Sopronban. Az osztrák állam hivatalos, az Európai Unióban is elismert nyelvvizsgarendszerét az év elején vezették be a Nyugat-Magyarországi Egyetem Idegennyelvi Központjában, ahol nemsokára a közgazdasági szaknyelvi vizsgáztatás is elindul.

Tízből két magyar képes megértetni magát valamely idegen nyelven, az Európai Unió tagországaiban legalább kétszer ennyien. Bár Magyarországon a ’90-es évek óta folyamatosan emelkedik a nyelvtudással rendelkezők száma, szakemberek szerint el kellene érni, hogy arányuk 35-40 %-ra emelkedjen és a jelenleginél jóval többen beszéljenek két idegen nyelven is.

Krisch Imre, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Idegennyelvi Központ igazgatója lemaradásunk okát többek között abban látja, hogy - mint mondta -, anyanyelvünk óriási nehézséget jelent a nyelvtanulásban. Rámutatott: “a környező országokban élő csehek, szlovákok vagy románok azért vannak kedvezőbb helyzetben és képesek könnyebben elsajátítani az idegen nyelveket, mert indoeurópai nyelvet beszélnek.”

Magyarországon legtöbben angolul és németül tanulnak - egyre többen a nyelvvizsga megszerzésének céljával. Sopronban féltucatnyi nyelviskola és számos magántanár közül választhatnak a tanulni vágyók, akik közül- az eddigi adatok tükrében – még mindig kevesen tudják, hogy a képzés, a tanfolyamok díjának 30 %-a levonható az adóból. Igaz, a kedvezmény csak az akkreditált nyelvtanfolyamok után vehető igénybe. Éppen ezért az igényes oktató közpon-tok az akkreditáció megszerzésére törekednek.

A Nyugat-Magyarországi egyetem Idegennyelvi központjában évente 4000-en próbálkoznak az államilag elismert nyelvvizsga bizonyítvány megszerzésével, átlagosan minden második vizsgázó jár sikerrel. Sikertelenség esetén érde-mes újra nekifutni a megmérettetésnek, hiszen a nyelvi központ oktatói szerint “a magas presztízsű kétnyelvű vizsga letétele időtálló befektetés az EU-s Magyarország körülményei között is.” (A szükséges nyelvvizsga hiányában egyébként a Nyugat-Magyarországi Egyetemen az idén 170 végzős - vagyis háromszor annyi, mint tavaly - nem vehette át diplomáját. Nekik három éven belül kell pótolniuk hiányosságukat.)

Sopronban ezév januárjától az osztrák állam hivatalos, egynyelvű vizsgája is letehető. A sikeres vizsgázó ezzel az Európai Unióban is elismert és itthon is honosítható nemzetközi szintű bizonyítványra tehet szert. Az ÖSD (Österreiches Sprachdiplom) egy hatfokozatú osztrák nyelvvizsga rendszer, amelynek letéte-léhez nem feltétlenül kell tudni magyarul. A vizsga mai magyar nyelvvizsgáktól eltérően nem tartalmaz fordítást, tolmácsolást, nem elsősorban a nyelvtani vagy lexikális tudást, hanem a mindennapi munkavégzéshez szükséges készségeket méri.

Az Idegennyelvi Központ most a Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem nyelvvizsga rendszerét szeretné akkreditálni, így várhatóan bevezetik az ún. közgazdasági szaknyelvi vizsgarendszert is - elsősorban a közgazdászhallgatók számára, de minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Tóth Anita Lilla



2003. október 16., csütörtök 01:55


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület