CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 5., vasárnap, Györgyi napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Védelem - 2003 védelmi igazgatási rendszergyakorlat

A Kormány az éves védelmi felkészítési terve alapján 2003. szeptember 26. és október 20. között vezeti le a VÉDELEM-2003. védelmi igazgatási rendszergyakorlatát.

A gyakorlat általános célja az országos irányítószervek és a megyei védelmi bizottságok válsághelyzeti védelmi igazgatási tevékenységének gyakorlása, továbbá az új típusú kihívásoknak megfelelő szervezetek és eljárási szabályok alkalmazása.

A dr. Szakács Imre, a Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság elnöke által vezetett megyei gyakorlaton részt vettek a helyi védelmi bizottságok, a kijelölt megyei szervek, önkormányzati hivatalok, összesen 23 szervezet válságkezelő törzsei.
A gyakorlat során megtörtént a védelmi igazgatási szervek készenlétbe helyezése, ügyeleti rendszerük felállítása, működött a megyei védelmi bizottság adatgyűjtő, értékelő, elemző Monitoring-rendszere.

Az ország biztonsági stratégiájának megfelelően a megyei gyakorlat középpontjában is a lakosság, a közigazgatás, a gazdasági élet komplex biztonságának szavatolása állt.
Szerepeltek a gyakorlat levezetési tervében a megelőző válságkezelési feladatok, a megye településeinek potenciális veszélyeztetettsége alapján betervezett katasztrófa-elhárítási feladatok, a nemzetközi terrorizmus elleni védekezés feladatai, a migrációs,- menekült helyzet válságkezelése és a közigazgatás mozgósítási feladatainak gyakorlása is.

A megye adottságai alapján a védelmi igazgatás szervei fokozott figyelmet fordítanak a közlekedési, ipari, vegyi katasztrófák megelőzésére, a határforgalomból adódó válsághelyzeti feladatokra, a vízkárelhárítási veszélyhelyzetek kezelésére, a humán- és az állatjárvány megelőzésével, kezelésével kapcsolatos feladatokra.
Minden veszélyhelyzet esetén van egy szakmailag illetékes megyei irányítószerv, amelyet más együttműködő szervek segítenek a válságkezelésben. A válsághelyzetek kezelését az illetékes polgármester, helyi védelmi bizottság, vagy a megyei védelmi bizottság koordinálja, így történt ez a gyakorlat során beállított helyzetekben is.

A megyei védelmi bizottság a gyakorlat végén, október 16-án tartott ülésén értékelte a végrehajtást. Megállapította, hogy a gyakorlatba bevont szervek felkészülése, a gyakorlat végrehajtása szükséges és eredményes volt, a tapasztalatokat feldolgozza és a jövőben hasznosítja a védelmi felkészítés, válságkezelés során.
(Forrás: Megyei Védelmi Bizottság Titkársága)


„Kultúrával a nyugat kapujában 2003.” kulturális fesztivál

A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat a magyar kultúra ezer éves örökségének bemutatása, az öntevékeny művészeti csoportok szerepeltetése, a nemzeti kulturális hagyományok megismertetése és továbbörökítése érdekében 2003-ban ismét meghirdette a „Kultúrával a Nyugat kapujában” című kulturális rendezvénysorozatot.

Dr. Medgyasszay László, a Megyei Közgyűlés alelnöke a szervezőmunka finisében sajtótájékoztató keretében adott részletes információkat a kulturális fesztivál lebonyolításának „menetrendjéről”.

Az alelnök örömmel újságolta, hogy dr. Nemeskürthy István elfogadta a megyének a rendezvénysorozat fővédnöki tisztére vonatkozó felkérését. Hiller István kultuszminiszter pedig ígéretet tett arra, hogy miniszteri keretéből 1,5 millió Ft-tal támogatja a rendezvény lebonyolítását. Ez az összeg teszi lehetővé azt, hogy a legaktívabb települések (ahol létszámarányosan a legtöbb résztvevő csatlakozik a megmérettetéshez) külön jutalomban részesülhessenek. 200, 150 és 100 ezer forintot kapnak a legtöbb résztvevőt felvonultató települések, mely összeget természetesen csak kulturális célokra használhatják fel. (2001-ben Dunaszentpál vitte el ezt a „pálmát”).

Medgyasszay László a rendezvény céljával kapcsolatban kiemelte: elsődleges cél az amatőr mozgalmak támogatása, a kulturális hagyományok megőrzése és nem utolsó sorban a fiatalok hasznos szabadidő eltöltésének segítése.

A legfontosabb számadatokkal kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatott: 17 kistérségből 13 csatlakozott, így összesen kb. 2000-2200 ember vállalja a megmérettetést. A meghirdetett 8 kategóriából a legnépszerűbbek: a népzene, a néptánc és a versmondás. A helyszínek száma a jelen számadatok szerint 22-25.

Az elképzelések szerint a fesztiválsorozat nyitó rendezvényét november 8-án Csornán, a Műv. Házban tartják. A december 13-ára tervezett karácsonyi gála pedig Győrött, a Bartók Béla Megyei Művelődési Központban lesz, amelyet a fővédnök, dr. Nemeskürthy István is megtisztel jelenlétével. Luca napján a rendezvénysorozat legsikeresebb, legtehetségesebb közösségei, együttesei és egyéni szereplői adnak műsort.

A sajtótájékoztató végén, újságíró kérdésre válaszolva dr. Medgyasszay László elmondta: Nem igazán elégedett. Bár a 2000-2200 jelentkező jelentős számnak tűnik, a 2001-es 8000 fős résztvevői körrel össze sem hasonlítható. Véleménye szerint két évvel ezelőtt a millennium volt a valószínűsíthető húzóerő. Az alelnök beszélt azon szándékáról is, melyről egyelőre testületi döntés még nem született, hogy 2004-ben a Megyei Kulturális Alapból azon települések kapjanak elsődlegesen támogatást, akik most is vállalták a szervezőmunkát és a megmérettetést.


Intézményvezetők kirándultak

 Első alkalommal, de hagyományteremtő szándékkal szervezett kirándulást a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat a fenntartásában lévő intézmények vezetői számára.

A program elsődleges célja az volt, hogy az intézményvezetők, illetve a Megyei Önkormányzat tisztségviselői és osztályvezetői ne csak a „dolgos hétköznapokban”, hanem egy kicsit oldottabb és kötetlenebb keretek között találkozhassanak, jobban megismerhessék egymást. A kirándulás keretében látogatást tettek a Zalaegerszegi Gyógypedagógia Szakszolgálatnál, majd Nagykanizsán megtekintették az „Év könyvtára” címet elnyert városi könyvtárat, illetve a homokkomáromi kegytemplomot.

A kiránduláson részt vett Szabó Miklós alelnök és dr. Kovács Béla megyei főjegyző is, akik megerősítették, hogy egy jó hangulatú, tartalmas napot tudhatnak maguk mögött. E nap sikere csak megerősítette őket abban, hogy a most megkezdett hagyományt mindenképpen folytatni kell.

P.Z.



2003. október 16., csütörtök 14:07


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület