CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Városháza  

Városunk polgármestere hosszú idő után ismét munkába állt. A csütörtöki közmeghallgatáson résztvevők örömmel üdvözölték a polgármestert.

Közmeghallgatás a Városházán

    Városunk polgármestere hosszú idő után ismét munkába állt. A csütörtöki meghallgatáson résztvevők örömmel üdvözölték a polgármestert, aki mindenkivel kezet fogott, majd hivatalosan is üdvözölte a megjelenteket.

    A bevezetőben Walter Dezső nyíltan beszélt betegségéről, és arra kért mindenkit, figyeljen oda az egészségére, vegyen részt szűréseken, ne hanyagolja el az orvosi vizsgálatokat, ugyanakkor bejelentette: az egészség értékére való tekintettel egy rohammentőt adományos a városnak.
    Walter Dezső elmondta, hogy betegsége alatt is követte a városban zajló eseményeket és a várost érintő döntéseket.
    A közmeghallgatáson az alpolgármesterek, valamint a jegyző is jelen voltak. Bemutatkozott Farkas Gábor, Sopron megbízott rendőrkapitánya, valamint jelen volt a megyei rendőrkapitányság képviselője is.
    Az eseményen  a város polgárait a jelentkezés sorrendjében hallgatták meg. Eleinte Kalmár István alpolgármester, később Walter Dezső személyesen vezette a lakossági fórumot.
    Elsőként az Ady Endre út -Deákkúti út sarkán lévő új ház lakóinak képviselője, Somlai Zsolt szólalt fel, aki kifogásolta, hogy 90%-os készültségű az épület, és az építtető nem hajlandó orvosolni a hibákat, melyek közül az állandó villamossági ellátással kapcsolatos a legsúlyosabb.
    A Fő téri hangos rendezvényeket kifogásolta egy lakó, aki 40 éve lakik ott; a válasz az volt: a város Fő terét már 500 éve használják közcélokra
    Papp Géza, a LABER (lakásbérlők soproni szervezete) képviseletében a lakbérek mértékének kivizsgálását kérte, amelyre ígéretet kapott. A Petőfi tér 2-ben lakó bérlők szeretnék megvásárolni az Önkormányzat által felújított lakásokat – a kérés jogi háttere még nem tisztázott.
    A Pihenőkereszt Építőközösség nevében szólalt fel Varga Csaba, a város támogatását kérve terveik kivitelezéséhez.
    Felmerült a Mélyút kérdése, ahol jelenleg főleg szőlők vannak Foki Lívia, Horváth Adolf és Barabás Ferenc szólaltak fel az ügyben. Az itt telekkel, szőlővel rendelkezők félnek a terület elértéktelenedésétől, hiszen nem megoldott a vízellátás, sokan szemétlerakó helynek használják.
    Horváth Adolf  hangsúlyozta: Szólóművelés helyett lakhatásra kell, hogy szolgáljon a Koronázódomb és a Mélyút. A hozzászólók nehezményezték, hogy az eredetileg a Tómalommal egy lépcsőben elkészülő víz-és csatornahálózat itt nem épült ki.
    Többen kifogásolták a Halász utca sarkán lévő Virág utca állapotát, s javasolták a gyalogúttá való nyilvánítását.
    Az Erzsébet utca lakóinak képviselője a nagy forgalom csökkentését, és a járdán kerékpározás megszüntetését szeretné elérni.
    Az iskolák környékén többen javasolták fekvőrendőr felállítását, hogy lassítsák a forgalmat.
    A Rákóczi utca 37-ből Rétfalvi Csaba kérte, szabályozzák az udvar közlekedésének rendjét, hiszen a VINEX traktorai miatt életveszélyes az udvar a kisgyermekek számára. A polgármester sürgős intézkedést ígért az ügyben.
    Az Ágfalvi úti lakóparkból többen is jelezték, nem örülnek a borkombinát építésnek, s hogy kamionok sora hajt el szabálytalanul a területen.
    Az ipari parkban épülő inkubátorház várhatóan szintén növeli majd a forgalmat.
    A 30 éves Civitas Pinceszínház erkölcsi elismeréséért emelt szót. Ulrich Judit, emlékeztetve a várost a művészeti csoport eddigi tevékenységére és eredményeire
    A felszólaló a veszélyes állapotban lévő Híd utca 11 sz. lakóépület közössége nevében hozzájárulást kért a lakók alapjához, akik kölcsönből próbálják felújítani a házat.
    Szó esett még az Ikva patak tisztításáról, valamint a Pap rét állapotáról, amely a soproni zöldövezet egyik része, ennek ellenére méltatlan állapotban van. Az ott található zsinagóga 1944 óta nem volt felújítva, a fahíd pedig életveszélyes állapotban van.
    A felszólalásra reflektálva a polgármester elmondta, hogy egy amerikai zsidó közösség 40 millió Ft-ot ajánlott fel a zsinagóga restaurálására a városnak.
    A közmeghallgatás záróakkordjaként a polgármester megígérte, hogy tizenöt napon belül írásbeli választ kapnak a kérdezők, valamint hangsúlyozta: Rendőri intézkedések és szigorítások helyett toleranciára van szükség., mind a közlekedésben, mind a mindennapi életben ahhoz, ahogy a városban mindenkinek jó legyen a közérzete.

Horváth Edit



2003. október 16., csütörtök 22:53


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület