CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 28., csütörtök, Gedeon, Johanna napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Kistérségek - hogyan tovább?
Területfejlesztésről, EU-finanszírozásról a kistérségi tanácskozáson

A kedden lezajló kistérségi tanácskozáson a soproni régió -  az egykori soproni járás - polgármesterei vettek rész, a rendezvényen mintegy 40 fő volt jelen.
A hulladégazdálkodás kérdésével kapcsolatban a jelenlévők egyetértettek, bár sok nyitott kérdés maradt,elsősorban a finanszírozás mikéntjével kapcsolatosan.

A tanácskozás második legérdekesebb napirendi pontja az 1999. évi területfejlesztés módosításairól szóló fejtegetés volt, amelyet Molnár István, Sopron és környéke kistérségi menedzsere adott eló.
A regionális fejlesztés sok szempontból szemléletváltozást vár el az egy térségben élőktől. Hangsúlyossá válik az együttműködés a z önkormányzatok, a civil szervezetek és a vállalkozói szféra között, hiszen csak együtt lehetnek eredményesek az Európai Uniós pályázatok elnyerésében.

A szakértő véleménye szerint egyre sürgetőbbé vált Sopron és térsége Regionális Társulat megszervezése.
 Sok a nyitva maradt kérdés - Megyében vagy régióban gondolkozzunk-e a jövőben ?
Célszerű-e megyében és régióban gondolkodni?

Feltétlenül mérlegelni kell azt a tényt, hogy Brüsszelben legalább 100.000 fős léptékű kistérségekkel számolnak a pályázatok kiírásánál.

Fontos lenne, ha a közeljövőben, a törványmódosítást követően, Sopron Megyei Jogú Város is megkapná azt a rangot, amely agglomerációja révén éppúgy megilleti, mint ahogy Győr és Szombathely városát.

Kópháza polgármester asszonya, Répceszemere és Fertőrákos polgármestere szólaltak fel az elhangtottakkal kapcsolatban. A Kistérségi Társulás létrehozását a hozzászólók szükségesnek tartották, azonban többen gondoltak arra, hoyg ennek a központja nem Sopronban, hanem valamelyik községben legyen

Sopron városa és a kistérségi települések együttműködése kapcsán Fülöp Géza, Fertőd polgármestere felvetette még a Fertő tó, mint a világörökség része projekt kiterjesztésével kapcsolatos teendőkben számít Sopron segítségére is, annál is inkább, mivel Balf szintén a világörökség része.

Az összefogás kapcsán elvetódött az a lehetőség is, hogy a jelen lévő önkormányzatok kht-t alakíthatnának, amelyre már volt példa a közelmúltban (Cegléd, Celdömölk, Mezőcsát, Taksony).
A regionális fejlesztésimés forrásközvetítő kht. fő feladata lenne a térségre vonatkoztatható uniós pályázatok rangsorolása, a pályázatírás, a források előteremtése , valamint a megvalósult fejlesztések hatásainak tanulmányozása és elemzése.

Finanszrozási tanácsadás a jövőbeni EU projektek tükrében

A Soproni Önkormányzat meghívására jelen voltak még a K&H Euroconsulting képviselői, akik a bankok stratégiai szerepét vázolták fel a résztvevőknek abban a folyamatban, amelyet az önkrmányzatoknak az EU projektek sikeres kihasználásában nyújthatnak.
Bitvai Tamás projektmenedzser felhívta a figyelmet a Pályázat Előkészítő Alap által nyújtott lehetőségekre, amelyet elsősorban a kisebb önkormányzatoknak ajánlott.

Az EU források elérési módjai, mint köztudott, a következőek: Kohéziós Alap, Stukturális Alapok, Agrár Kifizetések, Közösségi politikák

A területfejlesztés, a régiós szemlélet, a Kohéziós Alaphoz kapcsolódik. A Nemzeti Fejlesztési Terv a strukturális alapokhoz kapcsolódik, új pályázat meghirdetése 2004. első vagy második negyedévében várható. Az Agrár Kifizetések a Sapard-ot váltották fel, a projekt az EMOGA-G névre hallgat, a K&H Euroconsulting Kft 12 éves tanácsadói és pályázatírói tapasztalattal rendelkezik. A vállalat több szempontból is stratégiai partnere lehet az önkormányzatoknak, egyrészt a pályázatírásban nyújtott segítség, másrészt az önrész finanszírozásának területén.

Horváth Edit

Kapcsolódó cikk:
Kistérségi tanácskozás



2003. oktĂłber 22., szerda 21:49


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület