CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 17., szerda, Rudolf napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Emléktábla a legendás hírű cégvezetőnek

    A közelmúltban avatták fel a GySEV-palota első emeleti fordulójában Lisiczky Lajos (1922-1983) GySEV igazgató emléktábláját. Az ünnepségen dr. Józan Tibor vasútigazgató emlékezett a GySEV legendás hírű vezetőjére, akinek életútját, tevékenységét, a GySEV és Sopron életében betöltött szerepét méltatta.. A rendezvényen szép számban vettek részt Lisiczky Lajos családtagjai, barátai tisztelői.

    Lisiczky Lajos bronzba öntött emléktáblája Veres Gábor művész alkotása.

    Lisitzky Lajos a somogyi Zákány községben született 1922. december 5-én.
    A vasutas nagycsalád anyagi ereje csak arra volt elég, hogy a törekvő, értelmes fíú megkapaszkodhassék a Magyar Államvasutak ranglétrájának legalsó fokába.
    A katonaévek, a front, az orosz fogság, majd Pécs, Nagykanizsa, Balassagyarmat után 19960-ben került Sopronba a GySEV soproni igazgatóságának élére.
    Lisiczky a cég szállítási teljesítményt igen rövid idő alatt kétszeresére emelte. Ezt azzal érte el, hogy a szorosan vett szállításon kívül kiegészítő tevékenységekkel is növelte a bevételt. Ilyen volt a raktározás vállalása, a fertőtlenítés, a csomagolás elvégzése. Természetesen nem ingyen, hanem valutáért. Lisiczky a szakmai munkája mellett a város közművelődési életében is részt vállalt.
    Bekapcsolódott a Műszaki Tudományos Egyesületek Szövetségének munkájába. Rövidesen megválasztották a Közlekedéstudományi Társaság helyi csoportjának elnökévé.

    A saját háza táján azon volt, hogy a vasutasok munkáját és életkörülményeit javítsa, a vállalatot megújítsa. Megismervén a várost és problémáit, egyre többet tett az idegenforgalomért. Egyik kezdeményezője volt a Soproni Ünnepi Hetek Nyugatra nyitásának. Még csak három éve dolgozott Sopronban, amikor elérte - másokkal együtt - a vasfüggöny legalább időszakos felhúzását.
    Lisiczky nem törődött az ellenzőkkel: folytonosan növelte a GYSEV szerepét a régióban, és azon volt, hogy a rögtönzések helyett jól átgondolt fejlesztési tervekkel alapozzák meg az idegenforgalmat mint a jövő felvirágzásának eszközét. A kisvasutak országos visszafejlesztése idején - 1972-ben - megindította a Nagycenki Múzeumvasutat, megépíttette a Lokomotív Szállót, fejlesztette a vasutas sporttelepet.
    Felépítették a Keleti Rendezőpályaudvart, és 1977-ben átadták a forgalomnak a vadonatúj állomást. Közben úgy mődosították a vállalat alapszabályát, hogy lehetősége legyen idegenforgalmi és vendéglátóipari tevé-kenység gyakorlására is.
    Felépült a Hotel Sopron, megalakult a Locomotiv Tourist és az igazgató megnyerte magának Friedrich Károlyt az üdülők kalauzolására.
- Üzletpolitikánkban nem ismerjük a “nem" szót - nyilatkozta. Tíz-tizenöt évvel járt előbbre a hivatalos vezetőknél, amiért sokszor kapott megrovást. Pedig a részvénytársaság a nyolcvanas évek végére nemzetközileg ismertté vált, s egyre nagyobb bevételének kétharmadát valutában számolhatta. Nélküle aligha sikerülhetett volna így. Különösen nem abban a gyanakvó, minden kezdeményezést fékező légkörben. Ezt a folytonos tevékenységben élő embert 1982 végén, amint lehetett, nyugdíjazták. Lőveri kertjének csendje nem hozhatott számára vigasztalást. Alig egy év múlva, 1983. szeptember 28-án befejezte életét.
 
Lisiczky Lajos követésre méltó életpályájának összefoglalását a Quint Kiadó gondozásában megjelent Aranykönyv 2002 kiadványban Hárs József helytörténész írta meg, akinek írása a Lisitzky Lajosra emlékező táblaavató, és egyben írásunk forrásául is szolgált.



2003. oktĂłber 28., kedd 13:57


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület