CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Megalakult a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség Zöld Tagozata Győr-Moson-Sopron Megyei szervezete

    Tegnap Sopronban ötven taggal megalakult a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség Zöld Tagozata Győr-Moson-Sopron Megyei szervezete. Az alakuló ülés vendége volt Medgyesy Balázs a zöld tagozat országos elnöke. A megyei szervezet élére Dr. Berki Imrét választották.

Dr. Molnár Ágnes választókerületi titkár és Medgyesy Balázs, a Fidesz Zöld Tagozata elnöke

    A környezet és természetvédelem része azoknak az értékeknek, amelyek a családot, az embereket, a jövőt szolgálják. A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség Zöld Tagozata – amelynek eddig mintegy ezer tagja van – a fenntartható fejlődés, a jóléti társadalom megteremtéséhez, az emberek életminősége folyamatos javításához a megfelelő szakmai alapot nyújtja - jelentette ki az országos elnök az alakuló ülés előtti sajtótájékoztatón.
    Kifejtette: az egészséges környezet mindenki alkotmányos joga, ugyanakkor az azzal való élés lehetőségét is biztosítani kell, amelyhez a tagozat számos eszközzel rendelkezik. Megteremti a környezetük iránt felelősséget érzők szakmai közösségét, amely területi eloszlásában, a szövetség összes eszközével hatékony munkát tud kifejteni.
    Publicitást biztosít a környezetvédelmi kérdéseknek, ha kell, a parlament elé viszi azokat, ugyanakkor szakmai javaslatokat és stratégiákat is megfogalmaz. A Fidesz Zöld tagozata a soproni ülésen egy – az állami erdőket kezelő részvénytársaságok, valamint a természetvédelem kezelésében lévő védett erdők tervezett privatizációját ellenző – állásfoglalást is megfogalmazott. Megvalósulása esetén az ágazatot igen kedvezőtlenül érintené egy ,, rövidlátó politikai érdekeltségű" részprivatizáció, amelynek a Fidesz Zöld Tagozata szeretné az elejét venni, illetve mindenek előtt arra a kérdésre határozott és egyenes választ kapni a kormánytól, hogy léteznek-e az erdők privatizációjára vonatkozó tervei? Hozzáfűzte : nagyon komoly jogi aggályokat is felvetne egy ilyen lépés, hiszen az Alkotmánybíróság egy, a '90-es évek elején hozott döntése szerint természetvédelmi területeket, állami erdőket nem lehet a privatizáció tárgyává tenni.
    A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség Zöld Tagozatának elnöke kifejtette: külön öröm számára, hogy a természeti értékekben gazdag Győr-Moson-Sopron megyében is megalakul a zöld tagozat, ahol a környezetvédelem fellegára, a Nyugat-Magyarországi Egyetem – selmeci hagyományokig visszamenő – erdészeket és erdőgazdálkodással foglalkozókat képző karai működnek.

    Kérdésre válaszolva az országos elnök elmondta: eddig mintegy ezer tagja van a Fidesz Zöld tagozatnak.
    A magyarországi környezetvédelem helyzetére vonatkozó kérdésre válaszolva Medgyesy Balázs kifejtette: az EU-csatlakozásra való felkészülés a jogszabályi, az intézményi, valamint az infrastrukturális megfelelés területein kellett, hogy megvalósuljon. Az előző kormány által elért eredményekhez képest a jelenlegi kormány nem tudta tartani a csatlakozási kritériumok teljesítésére vonatkozó ütemtervet. ,,Ma már nincs meg a kellő társfinanszírozási forrás az uniós pénzekhez, nehezen belátható, hogy ezek honnan fognak rendelkezésre állni, és nem az önkormányzatoknak kell azt kigazdálkodni." - mondta Medgyesy Balázs, aki kifejtette: a beruházások elmaradnak, a Széchenyi tervet, amely az addig környezetvédelemmel is összefüggő különféle programokat indított az energetikában , turizmusban, visszafejlesztették, vagy leállították.
    Az ellenzéknek ezért feladata felvállalni stratégiai elképzelések, programok elkészítésének szerepét. Többek között a Zöld Tagozat egy közlekedés fejlesztési koncepción dolgozik, de feladatának tartja több, 21. századi javaslat megfogalmazását a meglévő, valamint a csatlakozással érkező új problémákra egyaránt.

T.É.



2003. oktĂłber 29., szerda 01:38


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület