CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Egészség  

A gerincbetegségek megelőzéséért

A gerincoszlop elváltozásai, a porckopás népbetegséggé vált, amely mivel a lakosság több mint felét érinti. Az Egészségügyi Minisztérium néhány éve prevenciós programot indított, a gerincbetegségekben szenvedők számának csökkentése érdekében. A Gerincgyógyászati Társaság szakembere csütörtökön Ágfalván járt.

    Gerincünk elváltozásai minden második embernél figyelhetők meg. A helytelen testtartás leggyakrabban a mozgásszegény életmód miatt elgyengült izomzat, a nem megfelelő fizikai állapot miatt alakul ki – mondta Dr. Gönczöl László, Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Tanítóképző Főiskolai Kar Testnevelési Tanszékének tanára, a Gerincgyógyászati Társaság tagja csütörtökön Ágfalván, ahol a Váci Mihály Általános Iskola iskola pedagógusai és a falu óvónői számára tartott előadást, majd gerinctorna bemutatót.
    A szakember elmondta, hogy munkatársai Győr-Moson-Sopron, Vas és Veszprém megyében keresik fel azokat az intézményeket, ahol a megelőzésre irányuló elméleti és gyakorlati előadásokat igénylik. Eddig körülbelül ezer pedagógust készített fel arra, hogy korán észrevegyék a gerinc deformitásait, illetve megelőzhessék azt.
    Az ágfalvi iskolában készült felmérések szerint az ott tanulók 56 %-ának hibás a testtartása, illetve egyéb gerincproblémája van - az országos átlag 62% -, az iskola ezért kapcsolódott be a programba. A testtartást korrigáló, a gerincet és a körülötte található izmokat átmozgató torna elsajátítását kazetta és oktató füzet segíti, amelyhez minden érdeklődő hozzáférhet.
    A tervek szerint Lengyel Gabriella, az ágfalvi iskola pedagógusa a jövőben hetente egyszer gerinctornát tart majd az iskolában. Szakemberek szerint a naponta 5-10 percen át végzett speciális, nem túlságosan megterhelő tornával a gerincbetegségek kialakulása megelőzhető, a meglévő bajok pedig csökkenthetők.

Tóth Anita Lilla



2003. október 30., csütörtök 23:27


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület