CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 19., vasárnap, Ivó, Milán napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  


1993. október 31. 22:00

Tíz éve e napon sokan szomorúak voltunk


Milyen sokféle "üzenete" van e napnak - hogy a divatos szóval éljek -, október 31-ének. A Reformáció Napja. Takarékossági Világnap. Halloween (A babona szerint ezen a napon még egyszer hazatér azoknak a szelleme, akik abban az évben haltak meg. A szellem pedig szabadon tehet, amit csak akar.)

Tíz éve, az alcímben látható időpontban... szűnt meg a Szabad Európa Rádió magyar adása, mely Szabad Magyarország Hangja néven 1951. október 6-án kezdte meg működését.

Hogy a fiatalabbak számára is kézzel fogható jelentőségét aláhúzzam, a Rádiónak az időben hozzánk közelebb álló eseményekkel kapcsolatos egyedülálló tájékoztató szerepére térek ki.

1982 októberében már mindenki tudta: a Szovjetunió első számú vezetője, Brezsnyev a halálán van. A szocialista média napi gyakorlata: agyonhallgatás. A Szabad Európa Rádió ellenben sok műsorában foglalkozott a kérdéssel, azaz: "Ki következik a székben?". Részletesen ismertették Andropov és Csernyenko életrajzát mint várható vezetőkét, de már akkor megnevezték és alaposan bemutatták Mihail Gorbacsov személyét is. Tehát: a legpontosabb információkat tudhatták meg a hallgatók a Szovjetunió erős embereiről, s a tőlük nagy valószínűséggel várható irányvonalról.

1986-ban a Szabad Európa Rádió azonnal tudósított a csernobili atomkatasztrófáról, a svéd meteorológiai hírek, sugárzásmérés alapján, már vasárnap reggel hatkor, ha jól emlékszem. Ismertették a légmozgások valószínűsített alakulásából: körülbelül mely európai vidékeken kell és milyen óvintézkedéseket tenni - saláta és más szabadföldi zöld növény fogyasztásától óvakodni stb.

A magyarországi rendszerváltás előkészítésében rendkívül fontos szerepet játszott a Szabad Európa Rádió. Beszámoltak a hazai ellenzék munkájáról. Már 1977-ben hírt adtak a csehszlovákiai ellenzék Charta '77 nevű mozgalmáról, illetve arról, hogy Magyarországról kik csatlakoztak aláírásukkal a mozgalomhoz. Azaz: azok, akiknek neve a Szabad Európa Rádióban elhangzott, nagy kockázatot vállaltak idehaza - s akár patetikus, akár nem, én hősöknek tartom őket. VÁLLALTÁK tetteiket, s a következményeket is... melyek nem is maradtak el. A magyar lakosság a rádióból tudott Ifjabb Rajk László és édesanyja, Demszky Gábor, Konrád György, Kőszeg Ferenc, Solt Ottília, a zongoraművész Kocsis Zoltán és a többiek tevékenységéről és sorsáról - atrocitások, házkutatás, vagyonelkobzás, letartóztatás, kihallgatás stb.

Akik a Szabad Európa Rádió rendszeres hallgatói voltak, jóval hamarabb tudták, milyen is a szocialista rendszer valódi állapota, s biztosak voltak abban is: az építmény sorsa - a szétesés.

Sebők Lili



2003. október 31., péntek 10:35


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület