CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 24., szerda, György napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Egészség  


Télen újabb SARS járvány törhet ki




Ez év májusában Kínában betiltották az olyan vadállatok, mint a cibetmacska, a mosómedve, a sündisznó vagy a mókus emberi fogyasztásra való forgalmazását. Hongkongi tudósok ugyanis a SARS-vírushoz (Severe Acute Respiratory Syndrome, súlyos, akut légúti szindróma) hasonlót találtak ezekben a fajokban.

A humán esetben a betegség elsősorban a tüdőt támadja meg. Az fertőzött egyénnek magas láza lesz, fejfájásra panaszkodnak, száraz köhögést légszomj majd fulladás követi. A betegek mintegy 20-25 százalékánál tüdőgyulladás alakul ki.

Coronavírus Kínai tudósok az elmúlt időszakban meggyőző bizonyítékot találtak arra, hogy a SARS-vírus vagy egy hozzá szerkezetileg nagyon hasonló fajta, három emberi fogyasztásra is árult állatfajban is benne van, ezek a cibet, a mosómedve és a hód. Ezen állatok székletében, vizeletében és leheletében is nagy mennyiségű vírust találtak. Ezek az állatok mind húsevők, így más emlősök elfogyasztásával is fertőződhettek. A cibet jó patkányvadász hírében áll. A cibettel dolgozó emberek is pozitívnak bizonyultak antitestek jelenléte szempontjából.

Az utóbbi időben a piacokon újra feltűntek a fent felsorolt állatok. Engedélyt a hatóságok ugyan csak a tenyésztett állatokra adtak, mondván, azok ellenőrizhetők, nagy a valószínűsége azonban annak, hogy a forgalomban levők vadon befogott állatok.
Egy nemrégiben végzett tanulmányból az is kiderül, hogy az állatkereskedők 13 százaléka pozitív hordozó a SARS-antitest szempontjából.


Mindezért tehát fennáll a veszélye annak, hogy a télen újabb járvány törhet ki, mert a közhiedelem szerint a cibetmacska húsának fogyasztása véd a hideg ellen



Kép forrása: http://news.nationalgeographic.com/news/2003/04/0409_030409_sars.html



Nagy Árpád

2003. október 31., péntek 18:16


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület