CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Városháza  

A hulladékgazdálkodásról , a Soproni Városüzemeltetési Kft. szétválasztásáról

Városházi sajtótájékoztató
A hulladékgazdálkodásról , a Soproni Városüzemeltetési Kft. szétválasztásáról
 
    Az októberi rendkívüli közgyűlés két napirendi pontjához kapcsolódóan a  hulladékkezelés és -hasznosítás kérdése, valamint a Soproni Városüzemeltetési Kft. átalakítása tárgyában tartott ma sajtótájékoztatót Kalmár István alpolgármester a soproni városházán.

Kalmár István alpolgármester

    Az alpolgármester a hulladékgazdálkodás kérdése előzményeire utalva ismertette: a város vezetése lehetőséget szerzett a győri projekthez való kapcsolódásra, egy több milliárdos forrás megszerzésének lehetőségével együtt.
    A város önkormányzata október 30-i rendkívüli közgyűlésén hozott két döntéssel kapcsolatban az alpolgármester felháborítónak nevezte azt, hogy míg a kisebbik elenzéki erő, a Szövetség Sopronért Egyesület, belátva azok fontosságát támogatta, addig a Polgári Összefogás ,,nem"-mel szavazott.

    Kalmár István elmondta: ahhoz, hogy Sopron város csatlakozhasson a győri projekthez, a környező kistelepülésekkel konzorciális szerződésre kell lépnie, amely célból december 15-ig a környező falvak településeinek egyenként is el kell fogadniuk a konzorciális szerződésben foglaltakat. Ezért az idő sürget. A Technoplus Környezetvédelmi Technológiai Fejlesztő Kft. a feladat elvégzésére jó szakérői csapat - vélte az alpolgármester.
    A hulladéklerakó vonatkozásában a két potenciális település közül az egyik nemleges válasza, valamint a másik nyitottan hagyott lehetősége mellett döntött úgy Hruby József alpolgármester, hogy az előterjesztést a rendkívüli közgyűlésen, módosított tartalommal beterjeszti.
    Ugyanakkor Kalmár István arra is felhívta a sajtó figyelmét, hogy a 2003. augusztus 28-i közgyűlésen a város hulladékkezelésének és hasznosításának hosszú távú koncepciójával kapcsolatosan több olyan – a Polgári Összefogás frakciója által is támogatott –  határozat született, amelyeket az október  30-ai közgyűlésen a jobboldal már nem támogatott. nevezetesen a Győr Megyei Jogú Város által elkészített projekthez való csatlakozás, valamint a Technoplus az EU által támogatott  hulladékkezelési alternatívákat bemutató közgyűlési előterjesztéseket.

    Kalmár István hisztériakeltésnek nevezte azt, hogy  a Fidesz a szakmai jellegű kérdést politikai síkra terelte. A népszavazással való fenyegetőzés mellett nem kis szerepe van a jobboldanak abban, hogy a a szemétlarakó-ügyben Fertőszentmiklóson  ,,nem" döntés   született - jelentette ki a politikus, aki elengedhetetlenül fontosnak tartja, hogy a város hulladékgazdálkodását akár több évtizedre megoldó, megfelelő megoldás szülessen.

    A Soproni Városüzemeltetési Kft. (SVÜ Kft.) szétválasztásával kapcsolatosan Kalmár István kifejtette: A cég jelenlegi tulajdonosa a város, amelynek a szándéka az, hogy a SVÜ Kft.átalakításával továbbra is az önkormányzat tulajdonában maradó céget hozzon létre. Az átalakítás, tulajdonképpen egy szétválasztás, hiszen egy korábbi, a hulladéktörvényhez kapcsolódó kormányrendelet értelmében a különböző tevékenységek közötti – a ma még létező – keresztfinanszírozást meg kell szüntetni.
    Kalmár István azt is hangsúlyozta: elsősorban a hulladáklerakó kapcsán is célszerű, hogy egy olyan cég üzemeltesse azt, amely tiszta élesen körülhatárolható állapotokat mutat. Egy racionálisabban, gazdaságosabban működő gazdasági társaságot szeretnének, amellyel  akár Csepreg, valamint a környékén lévő önkormányzatokkal közösen létrehozandó cégként, akár a fertőszentmiklósi területhez kapcsolódóan létrehozandó közös cégként megoldaná a szemétszállítás és szeméttelep üzemeltetését, amire a SVÜ Kft. berkein belül nincs lehetőség.
    Az alpolgármester, aki hangsúlyozta a SVÜ Kft. átalakításával egyrészt a leendő közös hulladékcég megalakítását készítik elő, ami az EU- pályázat miatt fontos, másrészt a törvényi feltételnek való megfelelést teremtik meg. Hozzátette jelenleg a cég több feladata ellátása veszteségesen történik, ezért a közeljövőben egy, a munkaerőt, valamint a kapacitást észszerűbben felhasználó rendszer működtetését tervezi a város.

T.É.



2003. november 04., kedd 19:30


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület