CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Folytatódott a Magyar Tudomány Napja rendezvénysorozat

    Nagycenken, a Széchenyi Kastélyban kezdődtek, majd a Nyugat- Magyarországi Egyetem főépületében folytatódtak a Magyar Tudomány Napja alkalmából rendezett előadások.
    A Széchenyi-palotában – Soproni Tudományos- és Ismeretterjesztő Társulat új székhelyén – újabb tudományos előadássorozatra került sor november 7-én.
    Az egybegyűlteket Dr. Faragó Sándor rektor, egyetemi tanár, a Soproni TIT elnöke és Walter Dezső, Sopron polgármestere köszöntötte.
    A Soproni TIT-nek jelenleg mintegy 200 tagja van, akik közül egyetemi hallgatókkal és középiskolás diákokkel együtt többen is jelen voltak a rendezvényen.
    A tudomány felemelése, megkülönböztetése az áltudományoktól napjainkban egyre sürgetőbb feladatat. A tudomány morális értéket közvetít, - ahogy azt a nemrég Sopronban járt Vizy E. Szilveszter, az MTA elnöke, egyben a TIT országos elnöke is hangsúlyozta, hiszen az igazságra, az igazság kiderítésére épül - mondta Dr. Faragó Sándor.
    Ezért akarva-akaratlanul minden tudós társadalom felelősséget hordoz a társadalmi morál területén.
 

Faragó Sándor rektor és Walter Dezső polgármester

    Ezekhez a gondolatokhoz kapcsolódtak Walter Dezső polgármester szavai, aki városvezetési szempontból is rendkívül fontosnak tartotta azt a tényt, hogy városunkban 160 megkülönböztetett tudományos címmel élő ember él. A polgármester úgy gondolja, hogy az iskolaváros címre igazán büszke lehet Sopron, és arra, hogy ,, az itt élő polgárok és diákok szürkeállománya az, amely majd az ipart is idevonzza”.
 
    Az előadások témái aktuális, mindenkit érdeklő kérdésekkel foglalkoztak. Dr. Albert Levente, a Magyar Kémikusok Egyesülete Soproni szervezetének elnöke a DNS szerkezetének felderítéséről beszélt, abból az alakalomból, hogy a kettős spirál felfedezésének elmélete ez évben 50 éves múltra tekinthet vissza.

    Dr. Bartha Dénes a Kárpát medencei őserdők kérdéséről tartott előadást. Dr. Víg Péter egy igazán új, mindenkit érintő témáról, a klímaváltozás Kárpát medencei kilátásairól beszélt. Mindannyian tapasztaljuk az évszakok hirtelen változását, a hirtelen lehűlést és felmelegedést – minderre van tudományos magyarázat. Ehhez a témához kapcsolódott még Dr. Mátyás Dénes: A klímaváltozás várható hatásai az erdőtakaróra című előadása.
    Az előadásokból kitűnik, mennyire égető bolygónk jövője szempontjából a tudatos környezetvédelem, az ökológiai egyensúly megőrzése. Felelősséggel tartozunk azért, hogy utódaink is egy élhető világban létezhessenek.

Horváth Edit

Kapcsolódó cikk:
Széchenyi István emléknap: akadémiai tagozattá vált a Soproni Tudós Társaság



2003. november 09., vasárnap 00:38


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület