CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Mi1más  

A világon a helyzet változatlan

Valahogy sohasem sikerül problémamentesen bejutnom a World Press fotókiállításra. Hol egy osztálykirándulásba botlom, hol olyan apróságokért alakul ki nézeteltérés a jegyszedőkkel, mint hogy hol a sor vége. Ilyen felütés után néztem vissza a sajtófotósok szemüvegén keresztül mi is történt 2003-ban. A világon a helyzet változatlan. Első benyomásaimat leghívebben ezzel, az egyik legismertebb Remarque regény címére hajazó szójátékkal jellemezhetném.

Az idei fotók között akadtak olyanok, amelyek a palesztin-izraeli konfliktust, a fekete kontinensen zajló polgárháborúkat, vagy az Indiában egy hindu vonat felgyújtásával kezdődött, majd utcai zavargásokba torkolt iszlám-hindu ellentétek véres valóságát mutatták be. Pár kép erejéig bepillantást nyerhettünk a kommunista Észak-Korea szocreál hétköznapjaiba, vagy egy New York-i drogos anya és még fiatalkorú, ám ugyancsak kábszereken élő fiának és haverjainak életébe.

Az erőszakot elénk táró fotók élét azzal kívánták tompítani a szervezők, hogy szétszórtan állították ki azokat, közöttük egy-egy békésebb témájú intermezzóval. De még így is az az érzésem támadt a hindu szomszédaikkal vívott harcban megsebesült muszlim férfiakat, vagy egy lázadó katonák által pisztollyal fenyegetett, rémült pillantásával az objektívon át segítségemet kérő férfiről készült képeket nézve, jó sajtófotót csak a borzalmakról lehet készíteni. Erre a fílingre erősítettek rá a Születés Templomába menekült palesztin fegyveresek “fogságát” és a kötelező Bosznia aktuális helyzetét megörökítő képsorok. Az utóbbiról készült felvételek megrázóan mesélik el a balkáni lőporos hordó egyik “hungaricumát” a naponta feltárt tömegsírokat, és a tetemek sokszor lehetetlen azonosításának hosszadalmas procedúráját.

A véres valóság után üdén hatnak egy tehetséges magyar fotósnak, Gardi Balázsnak az ugyancsak küzdelmes, ám ártatlanabb tornászvilág debreceni vébéjén ellesett momentumai. A földkerekség békésebb arcát mutatják meg a közelmúltban visszavonult divatcézár, Yves Saint Lauren életének és utolsó Haute Couture-jének bemutatóján elkapott pillanatai. Mielőtt azt hinném minden rendben, kénytelen vagyok szembesülni - a kísérő szöveg szerint - az angolok életéhez szervesen hozzátartozó ivást bemutató sorozattal, amelyről ki-ki a saját vérmérséklete szerint eldöntheti humoros, vagy inkább elszomorító a pubok világa.

A számtalan témát boncolgató, érdekes módon Irakkal és Afganisztánnal alig, vagy egyáltalán nem foglalkozó World Press sajtófotó-kiállítást a Néprajzi Múzeumban november 16-ig tekinthetik meg az érdeklődők. Zárásként elgondolkodtatónak tartom, hogy a plakátokon megint egy “háborús” kép népszerűsíti a kiállítást.

Budapest, 2003. november 9.

Stöckert Dávid
 
Fotó: www.nol.hu 

 
 
 



2003. november 10., hétfő 00:28


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület