CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 28., csütörtök, Gedeon, Johanna napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

10 millió forint Hiller István miniszteri keretéből Sopronnak

10 millió forint Hiller István miniszteri keretéből  Sopronnak

,,A takarékosság és az építkezés évében a kormány elkötelezettsége érződik a kulturális tárca és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma iránt a költségvetés tervezetén" - jelentette ki Hiller István kultuszminiszter Sopronban.

Kalmár István az MSZP soproni szervezetének alelnöke, Hiller István miniszter, Kránitz László országgyűlési képviselő

A kormány által beterjesztett költségvetési javaslat azt tartalmazza - fejtette ki a politikus –, hogy a kulturális tárca költségvetése valamivel több mint 20 %-kal emelkedik 2004-re. A 2003-as 64,1 milliárd forinthoz képest, 2004-ben a javaslat szerint 77,8 milliárd forintos keretet jelent a változás.
A vidékfejlesztés és kiemelten a megyei jogú városok a kultúfejlesztése a magyar közművelődés, egyik meghatározó kérdései lehetnek - mondta Hiller István, aki soproni mivoltát, illetve a város érdekét is.felvállalva, továbbá a csatlakozás évéhez kapcsolódó változásokra való tekintettel Sopron kulturális életéhez 10 millió forinttal szeretne hozzájárulni. Hiller István a minisztériumi, a kultuszminiszteri keretből a városnak szánt összeget konkrét célokra ajánlotta fel.
A Soproni Szemle, az ország egyik legszínvonalasabb helytörténeti folyóirata fejlesztésére, kiadására, még színvonalasabbá tételére 2 millió forintot szánt a kulturális miniszter.
A politikus elmondta: Nagy híve Deák Ferencnek, akinek emlékét Sopron mindig is őrizte névválasztásában, és gondolkodásában is. Ezért a Deák-szobor felállításához szintén 2 millió forinttal kíván Hiller István miniszteri keretéből hozzájárulni.
A kultuszminiszter kifejtette: fontosnak tartja, hogy a május elsejei csatlakozást a város megfelelően, külső megjelenésében is  felkészülten, megszépülve várja, ezért a közterek, a parkok megtisztítására, megújulására szánja a keretből fennmaradó hatmillió forintot.
A miniszter a környezetkultúrát a 21. század egyik meghatározó ismérvének tekinti, ezért a soproni önkormányzatot arra kérte, hogy a kulturális miniszter fSopron szobrait, köztereit, parkjait tegye szebbé, tisztává a valódi történelmi ,,új év kezdetén" a csatlakozás pillanatában és az azt követő időszakban.
Kránitz László országgyűlési képviselő mindezekhez hozzáfűzte: Sopron, az ország Nyugati Kapuja egy nagy rendezvénnyel készül köszönteni az uniós csatlakozást, amely célt segíti a miniszteri felajánlás is.
A Barlangszínház sorsára vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva fejtette ki a miniszter: A kulturális turizmust az ország egészében fejlesztendőnek látja. Hozzáfűzte: Több területen nem vagyunk még azon a szinten, mint amire adottságaink lehetőséget biztosítanának. A fertőrákosi Barlangszínház nem önmagában véve színházként fontos, hanem a kulturális turizmusnak jelenti egy igazi vonzerejét. Hiller István – mint mondta – szívesen ajánl tárgyalásokat az érintett önkormányzatoknak, beleértve a megyét és a régiót is, annál is inkább, hogy néhány hónappal ezelőtt, ittjártakor a kulturális turizmusról, és Magyarország első kulturális régiójaként a Dunántúlról esett szó.
Kijelentette: Készen áll arra, hogy miniszterként is segítse a Barlangszínház ügyét, bár hangsúlyozta: egyedül a minisztérium nem tudja és nem is kívánja ezt megtenni, de partnerekkel együtt megoldhatónak tartja a Barlangszínház ügyét.

Újságírói kérdésre válaszolva Kránitz László kifejtette Szájer Józsefnek a 2004. évi  költségvetéstervezethezhez benyújtott, a Barlanszínház ügyét is érintő módosító indítványai ,,a valóságtól elrugaszkodottak", azokat – mint már nyilatkozta – az elmúlt négy évben kellett volna a politikusnak megvalósítania. Az MSZP minden energiájával azon lesz, hogy a kulturális miniszter segítségével a Barlangszínházat is felújítsák - jelentette ki Kránitz László.
,,Szisztematikus építkezés és rendszerszerű gondolkodás van, nem hirtelen ugrások és nem csodák" - mondta Hiller István, aki hozzáfűzte: a kormány az egyértelműen megvalósítandó tervekkel foglalkozik.



2003. november 12., szerda 01:10


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület