CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 28., csütörtök, Gedeon, Johanna napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

A nyílt vitáról a Fidesz és a Polgári Összefogás

A nyílt vitáról a Fidesz és a Polgári Összefogás
,,A rendszerváltás utáni vitanormákkal kell megtisztelni a soproniakat"

- A nyílt vita a demokrácia gyakorlásának egyik formája, amely a város polgárainak tájékoztatását szolgálja, biztosítja azoknak a szakmai érveknek a felvonultatását és az érintettekkel való megismertetését, amelyek egy-egy döntést indokolttá tesznek. A nyílt színen történő döntések megismerése minden sopronit megillet, és hozzájárul ahhoz, hogy a város számára a lehető legjobb döntés szülessen - fejtette ki Ivanics Ferenc elnök és Abdai Géza frakcióvezető külön-külön is a Fidesz irodában tartott mai sajtótájékoztatón, hangsúlyozva: a város polgárainak joguk van tudni, hogy egy-egy döntést milyen egyeztetések előztek meg.

Abdai Géza és Ivanics Ferenc

    Elmondták A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség Soproni Szervezete és a Polgári Összefogás soproni képviselői minden lehetőséget kihasználnak arra, hogy Sopron lakosságát az őket érintő kérdésekben tájékoztassák és remélik, hogy a nyílt szakmai vitára való kihívásukat a városvezetés elfogadja.
    Kifejtették: Véleményük szerint, amennyiben az 1994-98 -as ciklusban a város későbbi életére súlyos következményekkel járó döntések meghozataluk előtt megfelelő  nyilvánosságot kaptak volna és azok nem zárt szobákban születtek volna meg, akkor a város nehéz helyzete is elkerülhető lehetett volna. A tájékoztatás és a tájékozódás joga mindenki megillet - szögezte le Abdai Géza.
    A politikus elmondta: A Fidesz és a Polgári Összefogás a városvezető koalíció döntéseivel kapcsolatban több fórumon kifejtett véleményére nem logikus, érdemi válasz érkezett, hanem csúsztatásokkkal teli és a Fidesz elleni kirohanásokat tartalmazó, amelyket a Fidesz határozottan visszautasít.
Abdai Géza sorban cáfolta és utasította vissza az MSZP november 6-i sajtótájékoztatóján elhangzottakat. kifejtette: az ipari parkot egy (később kirúgott) befektetővel való megegyezés előtti stádiumban ,,kapta meg az új városvezetés", a Hűségkút számláját kiegyenlítendő, az utolsó fillér is megérkezett a város kasszájába, az ISPA pályázattal kapcsolatos megjegyzés pedig a projekten éjt nappá téve dolgozó szakemberekre nézve sértő, ami valóságos felháborodásukat váltotta ki.
    A Polgári Összefogás azt is nehezményezte, hogy a nyílt vitával kapcsolatos, az alpolgármesternek címzett  levelet a sajtón keresztül miért a polgármester válaszolta meg. A Fidesz-Polgári Szövetség és a Polgári Összefogás frakciója egyetért azzal, hogy ,,nincs szükség kiabálásra", de határozottan állítják: a nyílt vita, amelyben a város polgárai megismerhetik azokat az érveket, amelyek egy-egy döntést indokolttá tesznek, fontos.
    Ivanics Ferenc kifejtette: a bizottságokban elfogadott szakmai döntéseket a városvezető koalíció sorozatosan figyelmen kívül hagyja. A jelenlegi soproni folyamatok a rendszerváltás előtti időket idézik, amikor néhány ember zárt ajtók mögött döntött fontos kérdésekről - mondta az elnök.
    Abdai Géza a továbiakban Szájer József elmúlt négy évbeli képviselői tevékenységével kapcsolatban kijelentette: Szájer parlamenti munkája kiemelkedően eredményes volt. Az Orbán-kormány idején létrejött megvalósítások felsorolása között: a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ, a Művészeti Iskola, a szennyvíztisztító beruházása, a Sopron-Fertőrákos kerékpárút, a 84-es út korszerűsítése mind a Szájer József munkájához kötődik. Továbbá a határhoz vezető út kiszélesítése, a Kossuth utcai bérlakások, a stadionrekonstrukció beindítása, a kórházrekonstrukció szintén azt bizonyítja, hogy országgyűlési képviselőként Szájer József mindent megtett városáért - mondta Abdai Géza.
    Ivanics Ferenc végezetül hangsúlyozta a Fidesznek a  város előbbrejutása mindennél fonosabb, ezért a szakmai szempontok alapján megvitatott és meghozott döntések meghozatalában, a demokrácia elveinek érvényesülésével a városvezetés partnerei szertnének lenni.

T.É.



2003. november 12., szerda 23:57


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület