CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Űrvadász  

Holdnézőben

November 9-én (vasárnap) hajnalban teljes holdfogyatkozást láthattunk. A Stella Sopron bemutatóján (a Harkai platón) mintegy 60 ember kísérte figyelemmel az "égi csodát".

A november 8-ról 9-re (szombatról vasárnapra) virradó éjszaka során újabb látványos égi jelenségnek lehettünk szemtanúi. A 2003-as év rendkívüli csillagászati eseményei (a májusi Merkúr-átvonulás, hold- és napfogyatkozás; az augusztusi Mars-közelség és a nemrégiben feltűnt gigantikus napfoltok ill. napkitörések) után záróakkordként ezúttal egy teljes holdfogyatkozás szemtanúi lehettünk.

A Magyar Csillagászati Egyesület országos programjához csatlakozva a Stella Sopron bemutatót szervezett a jeles esemény alkalmából. Bár Sopronban egész szombaton borús volt az idő, szerencsére estére kitisztult az ég, így városunk polgárai is zavartalanul követhették végig a holdfogyatkozást.
A bemutató kezdete 23 órára volt meghirdetve, s már ekkor tucatnyi érdeklődő ácsorgott a Harkai platón. A Hold húsz perc múlva lépett be a félárnyékba, majd fél egy körül a teljes árnyékba. Ekkorra már 3-4-szeresére duzzadt a lelkes kíváncsiskodók száma, akik a kései időpont és a meglehetősen hideg idő ellenére kitartóan szemlélték az egyre sötétedő holdkorongot.

A Stella Sopron tagjai 7 nagyobb távcsővel és binokulárokkal felszerelkezve mutatták be vendégeiknek a fogyó Holdat, valamint az egyre sötétebb égbolt többi csodáját: a Marsot, a Jupitert és holdjait, a Szaturnuszt (melynek gyűrűin kívül két holdja is látszott), valamint több galaxist, csillaghalmazt, planetáris ködöt és kettőscsillagot; sőt, a legnagyobb távcsőben a Hold közelében látszó C/2002 T7 (LINEAR) üstökös is megfigyelhető volt.

A totalitás hajnali kettő után pár perccel kezdődött. A Hold narancsos-vöröses árnyalatokban pompázott, a nézelődők legnagyobb örömére és ámulatára. A "gonosz égi sárkány" (amivel az ókoriak a Föld árnyékát azonosították) ezúttal sem falta fel örökre égi kísérőnket, hiszen fél három után az árnyék fokozatosan hagyta el a Holdat.
A bemutató fél négy körül ért véget; ekkor már az időközben leszálló köd is nehezítette az észlelést.

Az éjszaka folyamán mintegy 50-60 ember volt jelen a Harkai platón, de valószínűleg több ezren kísérték figyelemmel otthonukból ezt a nem mindennapi égi eseményt.

A Stella Sopron tagjai (sőt, néhány lelkes érdeklődő is) fényképezőgéppel, videókamerával és webkamerával örökítették meg a holdfogyatkozást. Az itt látható képet Szabó Sándor tagtársunk készítette.

A következő, hazánkból is látható teljes holdfogyatkozás 2004. május 4-én lesz; reményeink szerint az akkori bemutatók is hasonlóan nagy érdeklődés mellett zajlanak majd.

Kapcsolódó linkek:
Kiss Gyula /Stella Sopron/ képei a holdfogyatkozásról
Kiss Gyula animációja a holdfogyatkozásról

Korábbi cikk az Űrvadászban:
Teljes holdfogyatkozás



Szalai Tamás

2003. november 13., csütörtök 14:46


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület