CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lapszemle  

Párizsban az új szociális világrendről
Monbiot, Albert, Neale: mi a teendő?
Népszabadság • Szerző: Bihari László

Párizsban, a második Európai Szociális Fórumon már többet beszélnek a jövöröl, mint tavaly, Firenzében. A globalizációkritika világszerte ismert személyiségei, George Monbiot, Michael Albert és Jonathan Neale az ENSZ, a nemzetközi intézmények és a pénzügyi rendszer reformját sürgették, és egy új, a munkahelyekre alapuló demokrácia-modellt vázoltak fel, lényegében újraélesztve a tanácsrendszer ötletét. Az Európai Szociális Fórum mögé néhány hónapon belül Európa legnagyobb szakszervezetei is felsorakozhatnak támogatókként - nyilatkozta a Népszabadság Online különtudósítójának Neale.
 
Nagy Britanniában a kormánypárt és az ellenzék törekvései között alig van különbség, ami nem csoda: a nagy kérdések globális szinten dőlnek el, nem a helyi parlamentekben - mondta George Monbiot, a The Guardian publicistája, aki szerint az igazi változást globális méretekben kell beindítani. De miért is kellenek változások?

Monbiot a pénzügyi rendszer fenntarthatatlanságát egy példával jellemezte: aki erdőt vesz, annak azzal kell számolnia, hogy a fák évente csak néhány centit nönek. Ha ugyanezt a vagyont a pénzpiacon fekteti be, nagyobb haszonhoz jut. Ezért előbb-utóbb ki kell vágatnia az erdöt, és el kell adnia. Mivel a pénz elértéktelenedik, amikor nem dolgozik, mindenki arra kényszerül, hogy a lehető legjobb hozammal fektesse be a vagyonát. Ez a logikája a folyamatos növekedési kényszernek, amely a természet teljes lerombolásához vezet - érvelt a brit lap munkatára.

Ugyanő a nemzetközi pénzügyi intézményeket - mint a Világbank vagy a Nemzetközi Valutaalap - antidemokratikusnak nevezte, ahol a döntés a legnagyobbak kezében van. A szegény országok soha nem jöhetnek ki az adósságválságból, de éppen az adósság lehet az a fegyver, amivel megdönthetik ezt a világrendet - mondta Monbiot. Ha nem fizetnek, összedől az egész. Az új globális rendet a brit szakértő a gazdasági egyenlőtlenségek felszámolásával kezdené, és mint mondta, az is kívánatos, hogy egyes országok ne rendelkezzenek aránytalanul nagy politikai hatalommal.

A nemzetközi egyezményeket mindig mosolyogva kötik, de katonai vagy gazdasági erőfölényre támaszkodva - magyarázta George Monbiot.

A demokráciát a munkahelyeken kell kezdeni

Jonathan Neale, a brit Globalise Resistance munkatársa és Michael Albert, az amerikai ZNet alternatív lap szerkesztője Párizsban egyaránt úgy foglalt állást, hogy be kell vezetni a demokráciát a munkahelyeken, amelyek ma világszerte merev, diktatórikus rendre épülnek. Vannak demokratikus választások Nyugaton és másutt is, de nincs demokrácia a munkahelyeken - magyarázta Neale, aki szerint az ember az élete nagy részét diktatúrában tölti, a munkahelyén, amit mi sem illusztrálja jobban, mint az, hogy sokan szinte belebetegednek, amikor szabadságról vissza kell térniük…

Másrészt attól kell rettegni, hogy az ember elveszíti az állását. Ma minden földrészen ettől szoronganak az alkalmazottak - mondta a brit aktivista, aki szerint az első lépés: legyenek a vezetők választhatóak. Neale nem csak a cégek vezetését bízná a munkahelyi közösségre, hanem a városokat is olyan tanácsok kezébe adná, amelyekbe munkahelyekről és lakónegyedekből delegálnának képviselőket a választók az általuk ismert kollegák, szomszédok közül.

Nem az a kérdés, hogy mit fogunk csinálni, hanem az, hogy miképpen döntünk - mondta Neale, hozzátéve, hogy nyilván hatalmas viták lesznek a jövő gazdasági és politikai rendszeréről, s ennek az eredményét ma még senki nem láthatja előre, de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy ez a vita és a döntési  folyamat legyen demokratikus.

A NOL érdeklödésére Neale elmondta, hogy Párizsban intenzív tárgyalások folynak a kontinens legnagyobb szakszervezeti tömörüléseivel. Egész Európára kiterjedő, összehangolt tüntetést terveznek, valószínűleg a közszolgáltatások privatizációja ellen tiltakozva. Kérdéses, hogy erre mikor kerül sor, de nem valószínű, hogy sokára. Ennek hatására nyilvánvalóan rengeteg csoport és rengeteg ember fog csatlakozni a mozgalomhoz - mondta bizakodóan az aktivista.

Szocializmus másképpen

Nevezheted akár szocializmusnak, akár részvételi demokráciának, a lényeg az, hogy nem a kínai vagy a kubai modellre gondolunk - mondta Michael Albert, aki szerint a szocializmus eddig megvalósult formáira soha nem volt jellemző a demokrácia.

Albert is a munkahelyek átalakításában látja a jövőt: az úgynevezett részvételi gazdasági modellben mindenki annak arányában kapná a fizetését, hogy mennyit dolgozik, nem pedig aszerint, hogy mekkora hatalma van vagy mennyire tudja kihajtani a teljesítményt a többiekből. Mint az amerikai szakértő mondta, a mozgalmaknak ugyanolyan demokratikus modell szerint kell működniük, mint amilyen világot akarnak.
 
Az előadások végén a hallgatóságból többen aggodalmuknak adtak hangot, hogy egyrészt mindezt nehéz lenne kiharcolni, másrészt sokan másfajta modellt tartanának helyesnek, mint az előadók. Erre George Monbiot úgy reagált, hogy semmiképpen nem kell egyetérteniük, éppen ez teszi ezt a mozgalmat mássá, mint ami a szocializmus volt: itt természetes a sokféleség és a vita.
 
Mások kétségbe vonták, hogy erőszak nélkül el lehet venni a mai elit befolyását és vagyonát, amire Jonathan Neale úgy reagált, hogy éppen ezért kell megnyerni a hadseregeket mindenütt. Ennek módja pedig az, hogy akkora tömegeket kell a mozgalomnak maga mögé állítania, hogy a katonák ebből láthassák: a saját családjukra fognak lőni, ha lőnek.



"színes tintákról álmodom" - Írószerek és rajzeszközök kiállítása
www.hirtv.net

A látogató egy írószer-kereskedés portálján keresztül lép be a kiállításba. A portál cégérén a "Staedtler gyár magyarországi lerakata: Busa János" felirat szerepel. A portálon megjelenő plakátok egy része a cég 1940-es években készített reklámgrafikai terveit, másik része napjaink plakátjait mutatja be. Az "írószer-kereskedés" kirakatában pedig a Staedtler cég Triplus nevű, legújabb kollekcióját láthatjuk.

A vizuálisan hangsúlyossá tett "entrée" után az apró tárgyak más léptékű mikrovilágába érkezünk. A tematikus tárlat tartalmi fókusza az az összefüggő tárgyegyüttes, amely a nürnbergi Staedtler iróngyár hazai képviseletével foglalkozik. Busa János bőröndje egy posztamensen áll, újból kinyílt, még ha üvegbura alatt is, benne személyes dokumentumok (arcképes igazolvány, névjegykártya, levelek), amelyek egy életút rekvizitumai.

Busa János, a Hullám Papírárugyár dolgozója 1939-ben önálló vállalkozásba fogott, Ballagi Mór utcai lakásának előszobájában megkezdte a Staedtler cég termékeinek forgalmazását. 1940-ben megnyitotta saját boltját a Hold utcában, amit fiával, Busa Gusztávval az üzlet bezárásáig (1950) együtt vezettek. Ebből a korszakból láthatunk mintakollekciókat, reklámlapokat (kliséiket is), katalógusokat. Ceruzát táncrendhez, noteszceruzát, kozmetikai ceruzát, másolóceruzát, postairónt, ceruzahosszabbítót.

Ceruza "Nem! Nem! Soha!" felirattal Trianonra utalva - Schuler József gyártmánya. Schuler József kezdi azt a sort, amely megjeleníti a többi fontosabb író- és rajzeszközgyártót, -forgalmazót: Rigler Józsefet, Szénásy Bélát, a Müller testvéreket, Juszt Ferencet... Ennek a gondolatkörnek záró motívuma az 1910-es Országos papiros-, tanszer- és iskolaszer-kiállítás, amelynek 154 résztvevője érzékelteti a korabeli tárgykultúra minőségét.

A következő tematikus egység nézőpontot vált, már nem kereskedelmi tárgyként definiálja az író- és rajzeszközöket. Kiemel egy eszköztípust és tárgytörténetet vázol: lúdtoll, tollhegyek, tollszárak, töltőtoll, valamint Bíró László és Goy Andor találmánya, a golyóstoll sorakozik egymás után.

A tárlat kísérletet tesz arra, hogy legalább utaljon az eszköz és annak produktumainak viszonyára is. Ezt képviselik az iskolában használt írásmintafüzetek a szépírásra, rondírásra, díszítőírásra, zsinórírásra okító soraikkal. Az iskolai rajzok típusaira - a más-más eszközöket igénylő - mértani szerkesztésre, a szabadkézi rajzra is találunk példákat.

Kosztolányi Dezső a Mostan színes tintákról álmodom című versében vágyakozva írta: "Krikszkrakszokat, japán betűket írnék, / s egy kacskaringós, kedves madarat." A látogató, ha kedve tartja, írhat és rajzolhat krikszkrakszokat, ott hagyhatja kézjegyét, mert az utolsó tablón fehér, tiszta papírt talál, mellette kipróbálásra ingerlő írószerekkel.
A kiállítás helye: Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum (VIII., Könyves Kálmán krt. 40.)
A kiállítás megtekinthető: 2003. november 10. és 2004. február 29. között. (museum.hu)



Az emberevők leszármazottai bocsánatot kértek
 www.magyarhirlap.hu

    1867-ben ették meg a Fiji-szigeteki lakosok Thomas Baker missionáriust. A kannibálok leszármazottai most megkövetik Baker rokonait.
     A kis falu, Nubutautau akkori lakosai nem csak elfogysztották Baker, de még cipőit is megfőzték egy helyi fűszernövénnyel elkeverve, szerintük ez okozhatta, hogy azóta csak balszerencse éri őket.
    A mostani szertartással a szerencsétlenségek sorozatát is meg akarják állítani.
    Tomasi Baravilala helyi lakos szerint a bennszülöttek sírtak a kiengesztelő szertartás során, mivel nagyon régóta vártak erre a pillanatra.
    Baker ük-ük-ükunokája, Dennis Russell is mint egy nagyon érzelmes eseményről számolt be a szerdai esti megemlékezésről.
    Baravilala elmondta, hogy Nubutautau lakói keresztények, és remélik a kiengesztelés megmenti őket a továbbiakban a szerencsétlenségektől.
    Laisenia Qarase miniszterelnök is részt vett a szerda esti programon. A nubutautauiak 100 darab bálnafogat adtak ajándékképpen a metodista lelkész 11 leszármazottjának.
    A eletromos árammal sem rendelkező faluban 120-an laknak. (Reuters)



A Vatikánhoz fordult az RMDSZ a csángók egyházi anyanyelvhasználatáért
www.hhrf.org/rmsz

(Bukarest) * Levélben fordult a csángók egyházi anyanyelvhasználata érdekében II. János Pál pápához az RMDSZ elnöke, Markó Béla, aki a Szentszék figyelmébe ajánlotta legutóbbi vatikáni látogatása óta a csángók nemzetközi és hazai megítélésében bekövetkezett kedvezô fejleményeket, az Európa Tanács 1521/2001-es számú ajánlását, amely külön említi a csángók egyházi anyanyelvhasználatra való jogát, illetve azt, hogy a magyar nyelv oktatásának két faluban való bevezetésével a román állam elismerte a csángók anyanyelvhasználati jogát világi szinten. A pápai audiencián, amelyen részt vett Jaques Santer, az Európa Bizottság volt elnöke is, Szatmári Tibor, az RMDSZ elnökének külügyi tanácsosa adta át a Szentatyának Markó Béla levelét. Szatmári Tibor külön a Szentatya figyelmébe ajánlotta a pusztinai Szent István Király egyesület levelét, a pusztinaiak által e célból összegy?jtött 200 aláírást, illetve a Moldvai Csángómagyar Szövetség eddigi levelezését a iasi-i püspökséggel, amely egyértelm?en elutasítja a párbeszédet. Markó Béla levelét, illetve a csángómagyarok egyházi anyanyelvhasználatáért készített dokumentáció egyik példányát Stephen Biller, az európai keresztény-konzervatív pártokat tömörítô Európai Néppárt képviselôje adta át Jean Luis Tavran bíborosnak, a Vatikán külügyminiszterének. (RMDSZ- tájékoztató)



Arcátültetés
www.dunatv.hu

Manapság gyakran tapasztalhatjuk, hogy a valóság beférkőzik a tudományos fantasztikum világába. A hátborzongató mozifilmből - amelyben a két főszereplő arcot cserélt - most sebészeti rutineljárás lehet. Már ha hihetünk egy angol orvoscsoport szenzáció értékű bejelentésének.

Bizonyára sokan látták az Ál/Arc című filmet, amelyben John Travolta, mint FBI ügynök veszi fel egy veszedelmes terrorista - Nicolas Cage - arcát, hogy biológiai fegyvereket kutasson fel. Az arcátültetés azonban ezentúl nem csupán a fantázia szüleménye. Az immunrendszer működését elnyomó, kilökődésgátló szerek fejlődésének köszönhetően ugyanis lehetővé vált, hogy egy halott ember arcát egy élő emberre ültessék át. Brit orvosok szerint már tíz páciens érdeklődött is a lehetőség iránt, ám a közvélemény támogatása nélkül nem vágnak bele ilyen műtétekbe. A magyar plasztikai sebészek szkeptikusan állnak a hír elött. - Hogyha valaki az arcának a változtatását akarja elérni, akkor nem kell egy másik emberről levenni az arcot és átültetni. Tehát ez egy szenzációkeltő hírnek nagyon szép és nagyon érdekes lehet, tudományosan azonban tudni kell, hogy ennek nagyon sok akadálya is van, azon belül, hogy nem is praktikus. Az arc ugyanis olyan gazdag ér- és idegellátással rendelkezik, ami miatt nagyon nehéz megoldani a beavatkozást. A pszichológus szerint komoly etikai és pszichés kérdéseket is felvetne egy ilyen műtét. Az arc ugyanis olyannyira kifejezi a személyiséget, hogy beláthatatlan következményei lehetnek, ha valaki teljesen új arcot kap. Úgy véli: akkor sem megoldás az arcátültetés, ha valaki azért kéri, mert nem elégedett jelenlegi külsejével. - Általában pszichés háttere van annak, hogy az ember nem tudja önmagát elfogadni, és sokkal nehezebb az embernek lelki problémákkal megküzdeni, azokkal szembenézni, minthogy egy kés alá feküdni. Tehát, ha valaki el akarja rejteni személyiségét, az új arc tényleg álarccá válhat. Az arc hirtelen megváltoztatása pedig identitásunkat is megingathatja.



Márai Sándorról szlovákul
http://www.ujszo.com/c
Pozsonyi Új Szó

Kassa. Szlovák nyelvű konferenciát rendez Márai Sándor munkásságáról a PEN Klub szlovákiai központja, a prágai Szlovák-Cseh Klub, a Szlovákiai ĺrók Közössége és a Kassai Polgári Klub. A ma és holnap zajló programot a Visegrádi Irodalmi Fórum keretében tartják az Állami Filharmónia kistermében. Az előadások és viták mellett a résztvevők egy Márai tiszteletére rendezett irodalmi estet is megtekintenek, és ellátogatnak az író kassai emlékszobájába. A szeminárium szervezői Márai Sándort európai polgárként és a diktatúrák elkötelezett ellenségeként szeretnék prezentálni az érdeklődőknek, akik közül sokan valószínűleg csak most fedezik fel maguknak Kassa nagy szülöttét. (juk)



Lenin új ruhát kap
ww.mti.hu
/ Fotó  /
Moszkva, 2003. november 11. (MTI-Panoráma) - Lenin új ruhát kap. A bolsevik forradalom vezérét a héten kezdődött és egészen december 29-ig tartó "karbantartási" - balzsamozást renováló - munkálatok idején "ruházzák át". Lenin immár a tizedik öltönyét kapja ingestül, nyakkendőstül az utóbbi harminc évben. Eredetileg katonai egyenruhában helyezték a mauzóleumba, ám épp azelőtt, hogy Hitler megtámadta a Szovjetuniót, valaki úgy találta, túl militaristának tűnhet Lenin, ezért aztán - mondhatni "leszerelték" és - átöltöztették civilbe.
   Lenin egyébként mondhatni, jól van: a balzsamozási szakértők előzetes vizsgálódásai alapján tavaly óta semmit sem változott, márpedig egy évvel ezelőtt a szakértők úgy találták, hogy akár száz évig is kiállítva maradhat a mauzóleumban. (Míg új ruhát csak 3 évente kap, állapotát minden esztendőben ellenőrzik.)
    A bolsevik ideológust amúgy akarata ellenére balzsamozták be és helyezték mauzóleumba. Lenin kívánsága az volt, hogy Szentpéterváron temessék el - jegyezte meg az AFP.
 



2003. november 13., csütörtök 23:43


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület