CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2023. május 31., szerda, Angéla, Petronella napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Egészség  

Új műtéti eljárás a soproni kórházban

Minimális sebészi beavatkozás, kisebb műtét utáni sebfájdalom, gyorsabb gyógyulás, rövidebb kórházban töltött idő – így foglalhatók össze egy Sopronban most bevezetett műtéti eljárás előnyei. Az Egyesült Államokban kidolgozott módszert a csípő- és térdízületi műtétek során tavasz óta alkalmazzák hazánkban.

Az orvoshoz forduló betegek 15 %-a mozgásszervi betegségben szenved. Az életkor előrehaladtával az ízületi kopások egyre gyakoribbak. Az elkopott térd- és a csípő ízületi porc - a ’60-as évek óta – műanyag protézissel pótolható. Sopronban évente másfélszáz ilyen beavatkozást végeznek. Mostantól - amikor csak lehet - az Erzsébet Kórház traumatológiai és ortopéd osztályán is egy új technikát alkalmaznak az orvosok a műtét során.

Dr. Váczi Gábor ortopédsebész professzor a Cyberpress-nek elmondta: a beteg csontozatától, testsúlyától és életkorától függően (kb. 60 éves korig) a protézisműtétre szorulók 10-15 %-át tudják az új eljárással operálni.

Az úgynevezett mini feltárásos módszerrel a szakemberek a korábbinál jóval kisebb metszést ejtenek a bőrön. A műtét időtartama a korábbi 4-5 óra helyett körülbelül másfél órára csökken, az operáció után kisebb a beteg fájdalma és a korábbi 10 napos kórházi utókezelés is lerövidül.


Orvos - Gyógyszerész Napok

“Az orvos és a gyógyszerész közötti jó kapcsolat gyümölcsét a betegek élvezik” - hangzott el a Győr-Moson-Sopron megyei Orvos-Gyógyszerész Napok rendezvényén. A 14. alkalommal rendezett kétnapos fórumnak idén Sopron ad otthont.

A mai orvos ezerféle gyógyszer hatásának és a gyakran változó jogszabályok ismeretében végzi munkáját - hangzott el a tanácskozáson -, így doktorok és gyógyszerészek egymásra vannak utalva. Ezt a kommunikációt segíti a kétévente rendezett szakmai találkozó.

A Bio Sport Hotel Lővérben rendezett konferencián az egészségügyben dolgozó szakemberek rámutattak arra: Európai Uniós csatlakozásunk újabb feladatokat hoz. Dr. Rátz Jenő, az Egészségügyi Minisztérium helyettes államtitkára a Cyberpress-nek elmondta: az Unió tagállamainak egészségügyi rendszere eltérő, bizonyos követelményeknek azonban meg kell felelniük. Hazánk az Uniós szintre való felzárkózásban a jogharmonizációs elvárásoknak már eleget tett. A szakember rámutatott: a munkajog, ezen belül is az ügyelet és a túlmunkaidő rendszerét kell átalakítani, ám ez valamennyi európai országra vonatkozik.

Dr. Kertész Györgyi, az Országos Rehabilitációs Intézet munkatársa előadásában hangsúlyozta: Magyarországon a rehabilitációs intézményrendszer megfelelő, az ágyak száma elegendő, ám a szolgáltatások színvonalán javítani kell. Véleménye szerint ehhez a több, jól képzett szakemberrre van szükség és a jelenleginél előnyösebb finanszírozásra.

A megye orvosai és gyógyszerészei pénteken plenáris és szekcióüléseken egyebek mellett a radiológia időszerű kérdéseiről, valamint az országos emlőszűrés tapasztalatairól tanács-koznak. 2005-ben Győrben rendezik a találkozót.

Tóth Anita Lilla2003. november 14., péntek 00:07


címlap zóna archívum
© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület