CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 4., szombat, Mónika, Flórián napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

SopronMedia  

Újból ÖBB-sztrájk A GySEV saját osztrák vonalain indította vonatait- Bogányi Gergely koncertje- Kiszely Gábor Sopronban járt

Újból ÖBB-sztrájk: A GySEV saját osztrák vonalain indította vonatait, a nemzetközi vonatok az osztrák vasutassztrájk miatt a határig közlekednek

Határozatlan idejű figyelmeztető sztrájkot hirdetett meg ma nulla órától az ÖBB.
A GySEV személyszállító vonalain a sztrájk idején új menetrend lép érvénybe. A GySEV saját osztrákl vonalán – 3 vonat kivételével –  a  fertőszentmiklósi járatokat Bad Neusiedl am See-ig közlekedteti.
Az EUREGIO vonatok Sopron-Szombathely között szállítanak utasokat, míg a személyvonatok Ebenfurth felé nem közlekednek a teljes útvonalon, csak a magyar vonalszakaszon járnak.
A GySEV-járatok menetrendjéről a 99-517-706-os telefonszámon lehet érdeklődni.

Az MTI-nek a  MÁV RT-től kapott híradása szerint az osztrák vasutassztrájk miatt a nemzetközi vonatok továbbra is csak a határállomásig közlekednek A korlátozás a Magyarországról induló és ide érkező valamennyi nemzetközi vonatot érinti. A MÁV felhívja utasai figyelmét,  hogy a sztrájk ideje alatt az Ausztriába illetve Ausztrián át utazni szándékozók ne a vasutat válasszák.
A Budapest-Bécs közötti nemzetközi vonatok (Dacia expressz, Liszt Ferenc EuroCity (EC), Bartók Béla EC, Avala IC, Wiener-Walzer, Lehár Ferenc EC, Kálmán
Imre) csak Hegyeshalomig közlekednek, s onnan visszafordulnak. Így az osztrák vasúthálózatról továbbra sem érkezik egyetlen egy vonat sem Magyarországra.
A Magyarországon megváltott vasúti menetjegyek árát a MÁV - kezelési költség levonása nélkül - visszatéríti.

A MÁV azt javasolja, hogy a sztrájk ideje alatt az utazók ne induljanak vonattal  Ausztriába, illetve azokba az országokba sem, ahová az osztrák vasútvonalakon
 keresztül vezet a vonatút.

Bogányi Gergely koncertje
Bogányi Gergely zongoraművész a fiatal magyar zenészgeneráció legünnepeltebb sztárja. A Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraversenyen aratott győzelem után a hírhedt Transzcendens etűdök, majd Chopin összes zongoraművének előadásával vívta ki közönsége elismerését. Magyarországi hírnevével arányosan éri el sorra külföldi sikereit is. Soproni hangversenyén Bartók Béla és Mendelssohn-Bartholdy zongoradarabjai mellett Liszt Ferenc h-moll szonátáját adja elő.

Műsor:
Bartók Béla: Improvizációk magyar parasztdalokra, op. 20
Bartók Béla: 4 bagatell, op. 6
Felix Mendelssohn-Bartholdy: Dalok szöveg nélkül
Felix Mendelssohn-Bartholdy: Variations serieuses
Liszt Ferenc: h-moll szonáta

Jegyek vásárolhatók: Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ jegyirodájában Nyitvatartás: hétköznap 9-17 óráig, szombaton 9-12 óráig
Tel.: 99/517-517, 517-518 Fax: 99/517-542 Pf.: 241 9401

Kiszely Gábor Sopronban járt
A Rotary Club Sopron vendégeként járt Sopronban Kiszely Gábor történész, a Terror Háza Múzeum szakmai igazgatója.
Kiszely Gábor beszámolt a  Terror Háza Múzeum közelmúltbeli eseményeiről, a múzeummal, időszakos és állandó kiállításaival kapcsolatos tervekről.
Elmondta, hogy a Terror Házát javarészt fiatalok látogatják, a nyitás utáni időszakokhoz képest, amikor a rendszer áldozataiból, illetve családtagjaikból állt a látogatók zöme. Többek között szólt George Orwell születésének centenáriuma alkalmából rendezett időszaki kiállításról és a november 13-i Joszif Sztálin - ötven év távlatából címmel tartott nemzetközi konferenciáról.
A Terror Háza Múzeum egyik közeljövőbeli tervei közé tartozik egy  ,,partnerfórum˝ címet viselő internet-projektum létrehozása, amelynek lényege:  egy jól működő információs felület, amelyből akár kutatói adatbázist is létre lehet hozni.
Kiszely Gábor az elmúlt  negyven év társadalmat nyomasztó örökségétől való megszabadulásának poztív irányba tartó folyamatáról szólt, a cyberpress-nek elmondta: a rendszerváltás óta eltelt tizenhárom év annak a bibliai értelemben vett negyvennek a kezdete, amely folyamat révén megteremtődnek azok a létfonoságú feltételek, amelyek között a polgárok semmilyen rendszernek nem lesznek többé támadható alanyai, vagy kiszolgáltatottai.(A fotón Kiszely Gábor a Perkovátz-ház emlékkönyvébe jegyzi be gondolatait.)
 



2003. november 14., péntek 12:42


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület