CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Űrvadász  

Jönnek a Leonidák!

A napokban a Leonida meteorraj újra keresztezi a Föld pályáját, így éjszakánként sok hullócsillagot figyelhetünk meg.

November második fele kedvező időpont azok számára, akik szeretnek gyönyörködni a hullócsillagok látványában. Földünk pályáját ekkor metszi ugyanis a Leonida nevű meteorraj, melynek sok darabja be is lép bolygónk légkörébe, látványos jelenségeket okozva ezzel.

A meteorrajok keletkezésének hátterében az üstökösök állnak. Mikor egy üstökös a Nap közelébe ér, felmelegszik, és ennek hatására szublimálni kezd. A keletkező gázok sok port repítenek ki a világűrbe, melyek a szülő-égitesttől kissé eltérő pályára kerülnek, s ezt a porfelhőt nevezzük meteorrajnak.
A Leonida raj szülőobjektuma a 55P/Tempel-Tuttle nevű üstökös, amely 33 évenként kerül napközelbe, ilyenkor a legnagyobb a raj aktivitása is. Az utolsó napközelségre 1998-ban került sor, így idén is sok (bár az előző éveknél kissé alacsonyabb számú) hullócsillag megjelenése várható.

A meteorrajok akkor válnak igazán izgalmassá, mikor keresztezik Földünk pályáját. A szemcsék ilyenkor belépnek légkörünkbe, és nagy sebességüknek köszönhetően (a belépés előtt ez kb. 10-70 km/s) látványos felizzást produkálnak. A nagyobb (azaz pár cm-s) darabok fényessége meghaladhatja a Vénusz bolygó látszólagos fényességét is (-4 mg), ekkor tűzgömböknek nevezzük őket; ha fel is robbannak, akkor pedig bolidákról beszélünk.

A meteoridok nagyjából párhuzamosan haladnak a világűrben, ezért a perspektivikus hatás miatt úgy látjuk őket, mintha az égbolt egyetlen pontjából érkeznének felénk. Ezt a pontot nevezzük a raj radiánsának. A mostani raj radiánsa a Leo (Oroszlán) csillagképbe esik (lásd a felső ábrát), innen ered a Leonidák elnevezés.

Az idei évre az előrejelzések szerint két, hazánkból is jól megfigyelhető maximum várható. Az elsőre november 19-én , a másodikra november 23-án, a hajnali órákban kerül sor. Szerencsés esetben ekkor többtíz, vagy akár többszáz meteort is megfigyelhetünk óránként.

Érdemes tehát egy-egy felhőtlen éjszakán kimenni a szabadba, és gyönyörködni a hullócsillagok romantikus látványában. Akik hosszabb megfigyelésre készülnek, azoknak mindenképpen ajánlott, hogy az észlelést kényelmes helyzetben (ülve, vagy hőszigetelő matracon feküdve) végezzék, és vastagon öltözködjenek föl (többrétegű alsó- és felsőruházat, kabát, sapka, sál, kesztyű; majd bújjanak hálózsákba)!

Előzetesként egy kép a tavalyi "termésből" (forrás:www.mcse.hu):

További információkért keressék fel a Magyar Csillagászati Egyesület Leonida-oldalait:
http://leonidak.mcse.hu/



Szalai Tamás

2003. november 14., péntek 15:21


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület