CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Kránitz László, az MSZP országgyűlési képviselőjének sajtótájékoztatója

„Megbecsülés az idős embereknek!” címmel tartott sajtótájékoztatót Kránitz László, az MSZP országgyűlési képviselője november 14-én a párt Magyar utcai székházában.

A képviselő bevezetőjében kijelentette, hogy szeretné lezárni azt a vitát, ami az elmúlt napokban, hetekben terebélyesedett ki a városban a kormánypárti és ellenzéki politiukusok között. Kránitz László úgy gondolja: egyrészt mindenkit az eredményei minősítenek és a választópolgároknak 2006-ban lesz lehetősége, hogy az eredményeik alapján ítéletet mondjanak az MSZP-ről, másrészt a költségvetés összeállítása és elfogadása mindig a kormánypártok kötelezettsége, következésképpen az ellenzékre nem hárul nagy felelősség ebben a kérdésben.


Kránitz László

A továbbiakban a politikus az MSZP nyugdíjasoknak tett ígéreteinek teljesítéséről és a 2004-es évre tervezett intézkedésekről beszélt
A tájékoztatón elhangzott, hogy MSZP a választásokon jóléti fordulatot hirdetett, egy olyan társadalom megteremtését, ahol az emberek egy hosszú élet munkáját követően kiszámítható, biztonságos időskorra, tisztességes megélhetést nyújtó nyugdíjakra számíthatnak. A Medgyessy-kormány intézkedései  következtében 2002-2004-ben három év alatt több mint 21%-kal nő a nyugdíjak vásárlóereje, és ez valódi fordulatot hoz az idős emberek anyagi biztonságának megteremtésében, életkörülményeik javulásában.
Kránitz László az adósság törlesztése évének nevezte 2002-t, így tavaly júliusban közel 3 millió nyugdíjas kapta meg egyszeri juttatásként azt a 19000 Ft-ot, amit a FIDESZ kormány 1999-ben a törvényi előírást megsértve elvett tőlük. A kormány az idős emberek kárpótlására összesen 60 milliárd forintot fordított, ugyanakkor  2002 nyarától a legnehezebb élethelyzetben lévő nyugdíjasok ismét kérhetik nyugdíjuk méltányosságból történő emelését, amit az előző kormány megszüntetett. Az évi közel 1 milliárd forintból több tízezer nyugdíjas nyugdíjának havi 2-3 ezerforintos emelésére nyílik lehetőség. 2002-ben a miniszterelnök vezetésével újjáalakult az Idősügyi Tanács. A Tanács a miniszterelnök tanácsadó, konzultatív testületeként részt vesz a nyugdíjasokat érintő döntések előkészítésében. A második száznapos program részeként 2002. decemberétől a nyugdíjas nagyszülők nyugdíjuk folyósítása mellett is jogosulttá váltak unokájuk gondozása esetén a GYES-re, nem kis részben az új kormány intézkedéseinek eredményeképpen 2002-ben 10%-kal nőtt a nyugdíjak reálértéke.
A 2003-as évre vonatkozóan a képviselő a nyugdíjak vásárlóerejének gyors növekedését emelte ki. 2003. januárjában a nyugdíjak 8,4%-os emelésére a nettó keresetek 11,8%-os, a fogyasztói árak 5%-os emelkedését feltételezve került sor. Ez önmagában a nyugdíjak reálértékének 3,2%-os emelkedését eredményezte.
Novemberben újabb 2,2%-os nyugdíjemelésre kerül sor, amit - a korábbi évek gyakorlatától eltérően - nem a fogyasztói árak tervezettnél gyorsabb növekedése, hanem az év elején tervezettnél magasabb keresetnövekedés indokol. A kiegészítő nyugdíjemeléssel együtt a nyugdíjak reálértéke összesen 5,7%-kal nő, ennek következtében közel 3 millió nyugdíjas nyugdíja emelkedik átlagosan havi 1100, az év egészét tekintve 13200 Ft-tal. A nyugdíjak emelése 36,8 milliárd forint kiadási többletet jelent. A nyugdíjasok novemberben már az emelt összegű ellátást kapják. Ugyancsak novemberben kerül kifizetésre a január-október hónapra visszamenőleg járó emelés egy összegben, átlagosan mintegy 11000 Ft. A nyugdíj mellett a kormány 2 milliárd forint felhasználásával a több mint félmillió nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátás összegét is 2,2%-kal átlagosan 400, az év egészét tekintve 4800 Ft-tal emeli. Novemberben mindenki az emelt összegű ellátást kapja, és visszamenőleg kifizetésre kerül az első 10 hónapra járó átlagosan 4000 Ft. Megkezdődik a 13. havi nyugdíj bevezetése. Novemberben a nyugdíjasok megkapják az egy havi emelt nyugdíjuk negyed részét, az 53 heti nyugdíjat. Ennek átlagos összege 13000 Ft, és éves szinten további 2,1%-kal emeli a nyugdíjak összegét. Ugyancsak novemberben 20%-ról 25%-ra emelkedik a saját nyugdíj mellett özvegyi nyugdíjba részesülök özvegyi nyugdíjának összege. 580 ezer özvegy nyugdíja emelkedik átlagosan 3000 Ft-tal. A jelenlegi átlagosan 12 ezer forintos özvegyi nyugdíj összege 15 ezer forintra emelkedik.  Idén egy átlagos ellátással rendelkező nyugdíjasnak közel 13%-kal, éves szinten 73 ezer forinttal több jövedelme lesz, mint egy évvel korábban. A nyugdíjak reálértéke a fogyasztói árak 4,8%-os növekedése mellett 7,7%-kal nő – tájékoztatott Kránitz László
A politikus szerint a cél a 2004-ben az elért magas színvonal megőrzése, további emelése. Ennek érdekében jövőre a nyugdíjasok nem csupán a nyugdíjak elért magas színvonalának megőrzésére, vásárlóértékének szinten tartására számíthatnak, hanem annak növekedésére is. A nyugdíjak reálértéke várhatóan mintegy 2,5%-kal emelkedik.
A nyugdíjak januárban 6,3%-kal emelkednek. (A nettó keresetek 6,8, a fogyasztói árak 5,8%-os tervezett növekedése alapján). Az emelés önmagában biztosítja a nyugdíjak vásárlóértékének megőrzését. A 13. havi nyugdíj bevezetésének folytatásaként jövőre a nyugdíjasok már két heti - 53. és 54. heti - nyugdíjat kapnak novemberben, s ez további 2,1%-kal emeli nyugdíjukat. A források megteremtésével jövőre várhatóan sor kerül az özvegyi nyugdíjak további 20%-os, 25%-ról 30%-ra történő növelésére. Nem kell félniük a nyugdíjasoknak attól sem, hogy rosszul járnak, ha esetleg az ő fogyasztói áremelkedésük jövőre meghaladná az átlagosat. A kormány a jövőben minden év novemberében, amennyiben szükséges, a nyugdíjasok fogyasztását terhelő tényleges áremelkedésnek megfelelően korrigálja visszamenőleg az év elején végrehajtott nyugdíjemelés mértékét – mondta az MSZP országgyűlési képviselője.

tsz
 



2003. november 14., péntek 22:51


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület