CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 18., csĂĽtörtök, Andrea, Ilma, András napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

I. Fúvószenekari és mazsorett konferencia

A hazai fúvószenei élet aktív, az elért eredmények pedig bíztatók – hangzott el az I. Fúvószenekari és mazsorett konferencián. A Magyar Művelődési Intézet és a Magyar Fúvószenei Szövetség által rendezett kétnapos országos fórumnak Sopron adott otthont.

    Magyarországon körülbelül 700 fúvószenekar működik és dolgozik aktívan - feleannyian, mint Ausztriában. A fa- és réz fúvós hangszerek között ma is a fuvola és a trombita a legnépszerűbb – mondta el a Cyberpress-nek dr. Friedrich András szervező, a soproni Juventus Koncert Fúvószenekar karnagya a Gyermek- és Ifjúsági Központban tartott kétnapos fórum megnyitója előtt.
 

Walter Dezső polgármester a város nevében köszöntötte a rendezvényt
Tóth Erzsébet, a Magyar Művelődési Intézet művészeti igazgatóhelyettese

    Az ünnepélyes megnyitón Tóth Erzsébet, a Magyar Művelődési Intézet művészeti igazgatóhelyettese kiemelte: az egyes zenekarok munkájának megítélése, helyzete attól is függ, mennyire érzik magukénak együtteseiket a települések.
    Dohos László, a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség elnöke, a Magyar Honvédség főkarmestere 60 éve muzsikál különböző fúvószenekarokban. Véleménye szerint a fúvósmuzsika évtizedek óta nem veszített népszerűségéből, így utánpótlásban sincs hiány. Úgy véli, a hazai amatőr fúvósmozgalom karmester-centrikus; egy jól felkészült, szimpatikus karmester - kortól függetlenül - képes magához vonzani a fiatalokat.
 

A Juventus Koncert Fúvószenekar sikerekben gazdag pályafutásának dokumentumai
Az elmaradhatatlan fúvószene is felcsendült

    A magyarországi fúvószene helyzetéről szólva a találkozón rámutattak: az amatőr fúvószenekarok Európa-szerte megállják helyüket. A mazsorett csoportok és fúvós zenekarok együttműködésében azonban elkélne a frissítés, mert - mint dr. Friedrich András fogalmazott - a mazsorett csoportokat kísérő zenei választék egysíkú, amit szeretnének bővíteni például az indulóban rejlő sajátosságok kihasználásával.
 

    A zenekarokat a Fúvószenekarok Európai Szövetsége 100 pontos, négy nehézségi fokozatú minőségbiztosítási rendszere alapján minősítik. A Sopronban közismert és közkedvelt  Juventus Koncert Fúvószenekar 2000-ben 92 ponttal a D, azaz a kiemelt nehézségű kategória arany fokozatát szerezte meg.

Tóth Anita Lilla2003. november 16., vasárnap 21:38


címlap zóna archívum
© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület