CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 17., pĂ©ntek, Paszkál napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Megszűnő intézmények?

Megszűnő intézmények?
Az egészségügyi és szociális bizottság ülése


A város költségvetésének hatodik változatát tárgyalta meg az Egészségügyi és Szociális Bizottság március 1-i rendkívüli ülésén. Dr. Schwarz Mária elnök szerint, Sopron gazdasági helyzetéből kifolyólag távolról sincsenek irigylésre méltó helyzetben a testület felügyelete alá tartozó intézmények, ám ennek ellenére a bizottság forrásigényeinek 91 százalékát érvényre tudta juttatni a tervezetben.

Horváth János kifogásolta, hogy a tervezetet túl későn bocsátotta a hivatal a bizottsági tagok rendelkezésére, gyakorlatilag lehetetlenné téve ezzel az érdemi vitát. A tervezet több szociális intézmény megszüntetését irányozza elő. Az ezekkel kapcsolatos kérdésekre dr. Sütő Teréz irodavezető reagált. A kőművesközi bölcsőde megszüntetésével kapcsolatban a doktornő elmondta: a korszerűtlen épületben a fűtés elégtelen, a padozat állapota sem megfelelő, miközben az intézmény kihasználtsága 50-60 százalék. A város többi bölcsődéjében a gyerekeket el lehet helyezni. Az ott dolgozók sem kerülnek az utcára, egyéb bölcsődében dolgozhatnának tovább. A költségvetési koncepció kívánatosnak nevezi a csecsemőotthon megyei közgyűlés gondozásába adását, valamint a görbehalmi idősek otthonának megszüntetését. Ez utóbbival kapcsolatban dr. Sütő Teréz a hivatal álláspontját tolmácsolva elmondta, az intézmény rossz helyzetben van, nehezen megközelíthető az időseknek. Az intézmény - fogalmazott - soha nem volt olyan kedvelt helye az idős embereknek, ahogy azt eltervezték.

Az önkormányzat törvényi kötelezettségének eleget téve működteti a nyolcvanas évek eleje óta a bánfalvi idősek átmeneti gondozóházát. Mivel az épület alkalmatlan a feladat ellátására, a hivatal tárgyalásokat folytat a bencés renddel a működtetés átvételéről. A rend más helyen láthatná el a szolgálatot, az önkormányzat az intézmény után kapott állami normatívát a bencések rendelkezésére bocsátaná. Ez magába foglalja az ott dolgozók átvételét is.

A jövőben az önkormányzat alapítványi gondozásba kívánja adni az SOS lelkisegély szolgálatot. Dr. Sütő Teréz kijelentette, ez szükséges, de nem önkormányzati feladat. Lehetséges, hogy a továbbiakban Mosonmagyaróvár, Győr és Sopron egy közös működtetésű lelkisegély szolgálatot alakít ki.

megjelent: Nyugati Kapu 2000. március 10.

F.C.



2000. március 09., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület