CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 15., szerda, Zsófia, Szonja napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Millennium 2000-díj Hirschler Rezsőnek és Pécsváradi Ágnesnek

Milyen utat jár az ember?
Millennium 2000- díj

A soproni Európa-napon, augusztus tizenkilencedikén vették át a Millennium 2000-díjat. Az elismerést azok kapták, akik sokat tettek Sopronért, a város fejlődéséért. Török Magda sorozatában a kitüntetetteket mutatja be.


Hirschler Rezső vállalkozó, a Hirschler Tükör Kft. ügyvezető igazgatója:

„Óriási dolog a szeretet, a másik megbecsülése. Az érzést viszont nem lehet tanulni vagy tanítani. Azt a szülői házból hozza, vagy nem hozza az ember. Szerencsés vagyok, mert olyan családból származom, ahol a szeretetet a levegővel együtt szívtuk magunkba. Boldog vagyok, mert olyan párt rendelt nekem Anikó személyében a sors, aki szintén a génjeiben hozta a szeretetet, amit két fiúnk és lányunk is örökölt.
Egyébként diákszerelem volt a miénk. Anna tizenöt éves volt, én tizenhat. Elmúltunk negyvenéves házasok, de az egymás iránti szeretet és a megbecsülés lángja nem lanyhult. Szeretnénk együtt megérni, hogy ember legyen mind a kilenc unokánk. S legyen csak egy, aki a nyomdokaimba lép, ahogy én az édesapáméba.
Kilenc unokánk az unokatestvérünkön túl testvérként szereti egymást. Csodálat és egy kis büszkeség tölti el szívemet, amikor a családi összejövetelen népes családom körülüli az asztalt. Jó tudni a másik terveiről, eredményeiről.
Tamás fiam kőfaragó, Laci szélvédőket gyárt, Jutka babaruhákat tervez, gyárt és ezekkel kereskedik. Mindhárman eredményesek a maguk területén, de emberi értékeik sem kisebbek. Unokáink németül, angolul és olaszul tanulnak. A legkisebbek is.
A vállalkozásom főbejáratának egyik falán reklámfotóhoz hasonlatos kép függ.
Mint az orgonasípok, kilenc mezítelen gyerek áll háttal, a legkisebb, az alig egy éves, huncutul nem csak a popsiját, az arcát is megmutatja. A fotó – ahogy a gyerekek mondják – az ómama ötlete volt, hogy az iroda falán legyen az ópapáé.
Gyerekként mi is mindig fontosak voltunk szüleinknek, nagyszüleinknek.
Nekünk is fontosak a gyerekeink, az unokáink.
Feleségem nyolcvanhat éves édesanyja, aki egyébként még autót is vezet, neveli a kétéves Rebekát. Számára ez jelenti az életet, a küldetést. A szeretet óriási energiákat képes felszabadítani, amit nem csupán a családi életben, de a vállalkozásomban is haszonnal kamatoztatok. Nagyon szeretem a nagyapámtól, majd az édesapámtól örökölt üvegművességet. Szeretem a tükröt, de nem magamat nézem benne. Az anyag felületét vizsgálom. Hogy az üzemből kikerülő visszapillantó tükrök megállják a helyüket a világban. A munkám a hobbim. Ha nem üveges, szakács lettem volna, és ma a saját vendéglőmben poncichter ételeket, babstercet, a granadír marsot, zsemlyegombócot készítenék és kínálnék.”
 
Pécsváradi Ágnes nyugdíjas pedagógus: 

„Tanári pályám kezdetén a népi-nemzeti kultúra háttérbe szorítása volt a cél. A csodálatos magyar körjátékok helyett a Hegyek-völgyek között zakatol a vonat volt az egyeduralkodó játék.
A szokások, a jeles napok dalai a tankönyvekben megmaradtak. Magyar-ének-zene szakos tanárként az óráimon megtanultuk a szokásokat:  betlehemeztünk, kiszebábut készítettünk, Lucáztunk.
A most bezárt Erkel iskolában népdaléneklési találkozókat rendeztünk, pedig Sopronban a magyar népdalnak nincsen gyökere. Az évente szervezett találkozók a város összes iskoláját és a valamikori járást érintették. Komoly sikereket értek el a gyerekek. A tevékenységek visszahatnak a családokra. A szokások felújításához a nagyszülők ládáiból kerültek elő a megfelelő ruhák, s szívesen mesélték átélt élményeiket is. Ma már tantárgy a néprajz. Nagyon szeretik a gyerekek, mert megelevenednek és átélhetővé válnak a jeles napok.
Zenei táborokat szerveztem, ahol a néptánc elemeivel is megismerkedtek a tanulók, sőt gyöngyöt fűztek, szőttek.
A gyökerek ismerete nélkül gyenge a nép.
Minden alkalmat megragadtam, hogy konferenciákon, találkozókon vegyek részt, ahol népzenekutatókkal, zeneszerzőkkel közvetlen kapcsolatba kerültem. Tőlük mindig tanulhattam. Bárdos Lajos, Katanics Mária, Barsi Ernő, Szabó Helga, Dobszay László, Domokos Pál Péter, hogy csak néhányat említsek.
Évente kétszer az Operaházba vittem a tanítványaimat és gyakran a szülőket is. A Dalos-hegyi kórustalálkozó szervezésének gondolatát sok éve dédelgettem magamban, mire a megvalósításhoz segítőtársat találtam Szabó Miklós erdőmérnök-tanár személyében. Az első kórustalálkozó emlékét őrzi a hegy neve és az emlékkő. Olyan találkozót hívtunk életre, aminek célja: szépen énekelni a természetben, az erdőben, a zene és a természet harmóniáját megérezve, átélve. Évről évre sikeresebb a találkozó. Harmadízben is megrendeztük. Egy teljes nap a zene jegyében telik el, délelőtt a zenepavilonnál, később a Daloskőnél fakadnak dalra a gyermek ajkak, majd a felnőttekkel kiegészült esti koncert következik. Toronyzenével ér véget a találkozó.
A Millennium 2000-díj átadásán nem voltam jelen, mivel hosszabb időt töltöttem az Ír Köztársaságban. Megtapasztaltam, hogy ez a rokonszenves nép elvesztette a nyelvét és a szokásait.
Mi magyarok erősebbek vagyunk sok népnél, mert megőriztük nyelvünket, feltámasztottuk szokásainkat, táncainkat.”

Nyugati Kapu



2000. szeptember 14., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület