CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Mi1más  

Jelelők
Jelnyelvi tolmácsszolgálat

    Az esélyegyenlőségi törvény értelmében az év elejétől a hallássérülteknek hivatalos ügyeik intézésében alanyi jogon jár a jelnyelvi tolmácsolás. Az ingyenes szolgáltatást - amelyről még mindig kevés rászoruló tud, - a felsőoktatásban tanulók is igényelhetik.

      A Nyugat-Magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Főiskolai Kar siket hallgatói is igénybe veszik a Nyugat-Magyarországi Regionális Jelnyelvi Tolmács-szolgálat segítségét.
    Orbán Evelyn azért fordult a szolgálathoz, mert nagyon nehezen boldogult iskolájában a hallók között.
    „Előfordult, hogy írásbeli vizsgán az első 40 perceben kidolgozuk a tétel, majd a hátralévő tíz percben a vizsgáztató váratlanul villámkérdéseket adott, amiből semmit sem értettem, fogalmam sem volt, hogy miről van szó” – mondja a szociálpedagógus szakos hallgató.
     A győri székhelyű regionális jelnyelvi tolmácsszolgálattal eddig több mint 160 közintézmény írt alá együttműködési szerződést.
    A négy főállású tolmács és a 8-10 megbízott munkatárs négy megyében (Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém, Komárom-Esztergom) - előzetes időpont egyeztetést követően - 1400 siketnek, illetve nagyothallónak tolmácsol hivatalos ügyeik intézésében, családi eseményeken, szabadidős programokon. Akad, aki rendszeresen, míg mások évente néhány alkalommal igénylik munkájukat, amely akkor a legeredményesebb, ha már „összeszoktak”, mondja Mühl Balázsné jelnyelvi tolmács, aki naponta ingázik, leggyakrabban Sopronba, Szombathelyre. Mint mondja, szellemileg is, fizikailag is el lehet fáradni, hiszen a közös munka mindkét féltől 100 %-os koncentrációt kíván.
    Sokszor annyi helyre hívják a munkatársakat, hogy a nap 24 órája sem volna elég, hogy mindegyiknek eleget tegyenek, - teszi hozzá Piroska -, ha pedig idővel valamennyi rászoruló megismeri a szolgáltatást, jóval több jelnyelvi tolmácsra lesz szükség a Nyugat-Magyarországi Régióban.

Tóth Anita Lilla
 
Fotó: MTV-illusztráció



2003. december 02., kedd 23:14


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület