CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

A Városüzemeltetési Kft szétválasztásáról, valamint a hőszolgáltatás privatizációjához kapcsolódó díjrendelet változtatásról.

Fidesz kommentár a legutóbbi közgyűléshez

    A soproni FIDESZ irodában Mágel Ágost és Havas András tartott tegnap sajtótájékoztatót.  A képviselők kifejtették álláspontjukat a Városüzemeltetési Kft szétválasztásáról, valamint a hőszolgáltatás privatizációjához kapcsolódó díjrendelet változtatásról.

    A FIDESZ úgy véli, a Városüzemeltetési Kft szétválasztása elsietett lépés volt, s ráadásul a Közgyűlés baloldali többségének döntése jogilag is ingatag lábakon áll. Nem vették ugyanis érdemben figyelembe azt a 22 kérdést, amelyet a cég  felügyelő-bizottsága fogalmazott meg, s Major Árpád, a korábbi ügyvezető felmentésének módja is méltatlan volt. A több éve pályázati úton megválasztatott ügyvezetőt teljesen váratlanul érte a döntés, négyszemközti beszélgetés által nem volt lehetősége megismerni a november 27-i közgyűlés előterjesztését.
    Az új vezetők megbízatása fél évre szól- ez az idő kevés az igazán felelős döntések meghozatalához, ezáltal lehetetlenné válik a cég felelős vezetése.
    A privatizáció ódiuma, hogy az önkormányzati döntés jogköréből kiesik a szemétszállítás, s így ellenőrizetlenséggel, valamint díjnövekedéssel kell számolnia a lakosságnak.
    A hőszolgáltatási díjrendelet szorosan összefügg a SOTÁV Kft. privatizációjával. Ismeretes, hogy a FIDESZ korábban sem támogatta a privatizációt, mivel a párt a közszolgáltatások privatizációjával alapjaiban nem ért egyet. Az eredeti rendelet alkotáskor – szeptemberben – négy alakalommal is rögzítették, hogy rendeletmódosításra kerül majd sor, hogy a fogyasztói érdekek ne sérüljenek. Azonban a rendelet jelenlegi módosítása a fogyasztói érdekek helyett  a jövendő privatizációs partner érdekeit helyezi előtérbe. Havas András képviselő szerint nemcsak a közgazdaságilag elhibázott a díjrendelet, hanem a józan üzleti észjárásnak is ellentmond. A hiba abban van, hogy egyrészt garantálnak az elismert költségek fölött 8 % árbevétel arányos nyereséget, másrészt, amennyiben a szolgáltató ennél a 8 %-nál magasabb nyereséget ér el, azt elvonják tőle. Ez a szabályozás a szolgáltatót arra ösztönzi, hogy elismert költségeit növelje.
    Az intézményi fogyasztók –a kórház, a jereváni lakótelepen található iskolák, óvodák és bölcsődék – távhő díjának emelése teljesen kiesik az önkormányzat jogköréből, azonban visszahat majd az adófizető lakosságra. Ismeretes, hogy az intézmények hődíját – a gázáremelésre való hivatkozással – nemrégiben 40%-al emelték.
    Összességében a privatizáció, különösen ezzel a rossz díjrendelettel a hőszolgáltatási díjak szükségesnél nagyobb emeléséhez fognak vezetni.

H. E.



2003. december 05., péntek 11:06


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület