CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Alakulása 15. évfordulóját ünnepelte az MDF soproni szervezete

MDF: A 15 éves múlt hitelesíti a jövőre

,,A 15 éves múltunk hitelesít minket arra, hogy jövőnk is legyen" - jelentette ki Medgyasszay László a Magyar Demokrata Fórum soproni szervezete megalakulásának 15 éves évfordulóján Sopronban.

- A mai parlamenti pártok közül az MDF tud leghitelesebben a múltjára hivatkozni, mert hitelesen tudja vállalni az Antall József vezette kormány rendszerváltó tevékenységét, azt is, amit a Horn-kormány alatt ellenzékben tett, továbbá a Fidesz-MDF-kormány alatti időszakot is, mindazokkal együtt, amelyekkel nem értettek egyet. -  hozta azt az  üzenetetet Medgyasszay László, az országos elnökség tagja Sopronba, amellyel az országot járja. ,,Kelet-Európában, a posztkommunista államokban az MDF az egyetlen rendszerváltó párt, amely talpon maradt. Az MDF önbizalmát ez a tény mindenképen erősíti." - tette hozzá

A Magyar Demokrata Fórum a sorsfordító nyolcvanas évek végétől mindig is jelen volt Sopron közéletében, azokban az időkben, amikor a Lakiteleki Találkozóhoz – a politikai pluralizálódás egyik első, jelentős állomásához hasonlóan – a hűság városában is , több rendszerváltó, a demokratikus folyamatok kiteljesedésének szolgálatába álló politikai erővel a változások élére állt.

Ma már történelemnek számít több, olyan soproni megmutatkozásuk, amellyel – nem csak akkori hitük és meggyőződésük szerint, hanem – mára már a történelem által is igazoltan hitték, hogy egy heroikuskor, történelem-formálóiként, a jövendő Magyarország alapjait helyezik el.

A magyarság esélyei címet adták a Lakiteleki Talákozói szervezői az 1987-es, több, mint 180 résztvevővel zajló többszörös politikatörténeti jelentőséggel bíró eseménynek, amelynek – az 1988-ban azon résztvevők egyikeként Borbély József szerint is – szerves folytatása volt a Sopronban 1988-ban a Liszt Ferenc Művelődési Központban szervezett, nagygyűlés, az 1956-ra való, akkor nagyon is bátor emlékezés. Azon az emlékezetes 1988. évi november 4-i rendezvényen Kóczán Zoltán volt a felszólamló és a forradalom hőseire való megemlékezésre kérte fel a jelenlévőket. Aztán következett a sopronkőhidai rabtemető 56-os mártírjainak rehabilitálásához vezető, a társzervezetekkel rendezett, akkor még nem "természetes" módon ellenzékinek számító tevékenysége.

A jubileumi évfordulón volt és jelenlegi MDF-tagok és szimpatizánsok egyaránt elfogadták a soproni szervezet ünnepi alkalmára szóló meghívását.

- A soproni MDF-ben több lehetőség van, mint amennyit jelenleg magából mutat- mondta Borbély József, elnök, aki hozzátette: fénykorában a soproni szervezet volt az országban az egyik legerősebb. Borbély József  bízik a megkezdett építkezés, a megerősödés, a soproni közéletben való erőteljesebb jelenlét sikerében.

- A megyében az MDF a harmadik legjelentősebb politikai erő, ami a megyei közgyűlés összetételében, a kormányzó koalícióban való részvételünk arányában is megmutatkozik. Az elvünk mindig is az volt, hogy a vidéket szolgáljuk - mondta Szabó Miklós, az MDF megyei elnöke, aki szintén jelen volt a soproni megemlékezésen.
    A megyei közgyűlésben a frakció összetételét nézve a hat MDF-es tagból kettő kivételével mind polgármesterek is, akik közvetlen információkkal rendelkeznek a települések problémáiról, illetve a települések megyei közgyűléssel való kapcsolattartását is hatékonyan valósítják meg.
    A soproni MDF irodában tartó megemlékezésen a megyei elnök arról is szólt, hogy a rendszerváltozás időszakában még úgy ítélte meg, hogy legalább 5-6 ciklusra van szükség ahhoz, hogy a valódi rendszerváltás megtörténjen és a demokratikus intézményrendszer kialakuljon. Jelenleg, a társadalmi folyamatokat, a közélet alakulását látva az elnök úgy értékeli, hogy a teljes demokratizálódás eléréséhez a magyar társadalomnak ennél többre lesz szüksége.
    Szabó Miklós ugyanakkor elmondta: bízik abban, hogy a soproni MDF is megerősödik és a jobboldali politikai erőkkel együtt a következő választást követően kormányzati tényezővé válik.
 
 
(A felvételeken: 1. Borbély József az MDF soproni szerezetének elnöke és Medgyasszay László, országgyűlési képviselő; 
                              2.  Szabó Miklós az MDF megyei elnöke)

T.É.


Emlékezés Antall Józsefre

Antall József, néhai miniszterelnök halálának 10. évfordulója közeledtével rövid ünnepségre – gyertyagyújtásra – hívják Sopron és környéke polgárait, Antall József tisztelőit 2003. december 8-án, hétfőn 18 órakor a soproni Hűségzászlóhoz a FIDESZ Magyar Polgári Szövetég Kulturális Tagozat és a Magyar Demokrata Fórum megyei szervezeteinek kezdeményezésére, a Fidelitas, a FIDESZ Magyar Polgári Szövetség, a KDNP, az MDF, az MDNP, az MKDSZ soproni szervezetei, valamint a Polgári Együttműködés Egyesülete és a Polgári Körök soproni csoportjai.
 
 



2003. december 06., szombat 14:01


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület