CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

„Kockára tett jövőnk”

,,Kockára tett jövőnk"
címmel sajtótájékoztatót tartott a Fidelitas soproni szervezete nevében Pongrácz Nóra, a Fidelitas országos alelnöke és Schlosser András, a soproni csoport alelnöke, illetve sajtóközleményt adott ki, amely a Fidelitas 2003. novenber 22-én megtartott VI. Kongresszusának egyik központi témájáról, amely a „Kockára tett jövőnk” címet viselő politikai vitáról szól, amelynek keretében bemutatásra került az úgynevezett Medgyessy-kocka.
A kocka egyes oldalain azok a fiatalokat érintő ígéretek voltak találhatók, melyeket a Medgyessy-kormány tett a választási kampány során, ám, a Fidelitas szerint, azok nem teljesültek.

1. Az otthonteremtési támogatás szétverése
Az MSZP ígérete az volt, hogy kiemelten kezeli majd a kormány az otthonteremtést, valamint a lakáshitel-kedvezmény kiszélesítésére is ígéretet tettek.
Ezzel szemben az igazság az, hogy felére csökkenteték a hitelek után járó adókedvezményt, megemelték a hitelkamatokat és csökkentették a felvehető hitel nagyságát is. Természetesen csak az után, miután Demszky Gábor és Magyar Bálint felvették a maximált hitelt.
Ezek az intézkedések kb. 200.000 család helyzetére voltak negatív hatással.

2. Csúcson a pályakezdő munkanélküliség
A jelenlegi kormány új munkahelyeket ígért. Ezzel szemben sorozatos gyárbezárásokról hallani, a pályakezdő fiatalok pedig egyre nehezebben, sőt néha egyáltalán nem tudnak elhelyezkedni. Ezt saját és évfolyamtársaim tapasztalataiból is meg tudom erősíteni.

3. Nyoma sincs a 10.000 új kollégiumi férőhelynek
Az MSZP által megígért 10.000 új kollégiumi férőhelyből eddig egyetlen egy sem valósult meg, sől megszűntették a kollégiumépítésekre szánt állami támogatásokat. E helyett magántőkét szándékoznak bevonni, melynek az a várható következménye, hogy a kollégiumi díjak kb. 25-40 ezer forint között lesznek, amely már közel áll az albérleti díjhoz.

4. Ingyenesség helyett dráguló utazási költségek
Az MSZP azt ígérte, hogy az oktatási intézmény és a lakhely között ingyenes lesz a közlekedés. Ezzel szemben november 1-től emelkedtek a tömegközlekedés díjai, és szó sincs ingyenességről.

5. A diákhitel kamatainak megemelése
A jelenlegi kormány azt ígérte, hogy a diákhitel kamatait csökkentik. Ezzel szemben nőtt a kamat. S a jelenlegi állapot szerint a pályakezdő fiatalok a törlesztést már a munkanélküli segélyből megkezdhetik.

6. Nincs ingyenes jogosítvány
Ezt mindazok tapasztalhatták, tapasztalhatják, akik most szerzik jogosítványukat. Optimális estben kb. 80-100 ezer forintba kerül a jogosítvány megszerzése. S bár Gyurcsány Ferenc megígérte, hogy 2004-ben az ingyenesség meg fog valósulni, ennek ellenére nincs a 2004-es költségvetésben erre elkülönített összeg.

Az MSZP programjának szlogenje: „Egyetértésben a nemzettel” Azonban úgy tűnik mára félreértésben vannak egy egész nemzedékkel.
- szól a Fidelitas helyi szervezetének sajtóközleménye.



2003. december 10., szerda 12:08


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület