CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Adventi-karácsonyi jótékonysági orgonaverseny az evangélikus templomban

Adventi-karácsonyi orgonaverseny
az orgonista, Kuzsner Péter ajánlásával
Jótékony célú hangversenyre várják a soproniakat szombat este 6 órakor az evangélikus templomba.
Az esten Kuzsner Péter orgonista, az Universitat für Musik und darstellende Kunst Wien intézmény hallgatója játszik, aki egyben a Pápai Református Teológiai Akadémia idei végzőse. 
Az első mű, Dupre szép és tragikus  hangvételű műve még a karácsony előtti sötét világ korszakát jeleníti meg, az est végén ugyancsak Dupré Három prelúdium és fúgájából az első hangzik majd el, ami egy visszafoghatatlanul vidám darab.
A darabokat az orgonaművész-növendék, akivel a közeljövőben egy hosszabb beszélgetést is olvashatnak, ajánlja olvasóinknak
A két Marcel Dupre alkotást leszámítva, a Lukács Evangéliumából kiindulva a karácsonyi történetként is lehet szemlélni a koncertet.
Az első darab egy Liszt-mű, ami zongora eredetijében még Ave Maria címet viseli, orgonára átdogozva a mű ,,ökumenizált" címe  Ima, amelyből azért szépen kivehető az Ave Maria szöveg. Erre a darabra ,,válasz" Jean-Adam Guilan, francia korabrok szerzőnek a nyolc Magnificat-ja közül  a második tónusra írt szvitje. Ennek a hat része való tagolása a magnificat-tagolást követi a hetedik Amen tétel.
Ezután következik a Dietrich Buxtehude, dán születésű, de Németországban élt és Bach által is ,,bálványozott" orgonista adventben elővett énekre írt kompozíciója: Wie schön leuchtet der Morgenstern. Ez az Adventben élő hívőnek a karácsonyvárása. Nagyon szép korál fantáziát ír belőle két strófával Buxtehude, amiben helyenként elrejtette a koráldallamot.
Ezt követi a műsor során a Jézus megszületésének pillanata  (Brahms. Es ist ein Ros' entsprungen), amire jön Bach-nak az olasz hatás jegyeit magán viselő Pastorella című műve, amely egy négy tételes bukolikus hangvételű darab.
Az utoljára felcsendülő Dupre-darabban angyalok ezrei jelennek meg a pásztoroknak. Ez utóbbi egy táncos ritmusú örömzene.
 



2003. december 12., péntek 23:39


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület