CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

A Hűség Napja Harkán és Ágfalván

A Hűség Napján megemlékezést tartottak Harkán és Ágfalván, ahol Dr. Szájer József, Sopron és környéke országgyűlési képviselője volt a szónok.

A Harkán tartott rendezvényen a népszavazásban résztvett települések polgármesterei közül Ágfalva és Fertőboz polgármestere is jelen volt.
Az országgyűlés alelnöke hangsúlyozta: a térség lakóinak népszavazáskor hozott döntése nem a rövid távú érdekeiket tartotta szem előtt, hanem a mindenki számára fontos értékeket, amelyeknek középpontjában a hazaszeretet, a hazához való hűség állott.


Harka: ,,A Hűség Napjának ünnepe nem csak Soproné, vagy az abban résztvett településeké, hanem az egész nemzeté."

- Az egy ezer év óta Magyarországhoz tartozó településeket a hűség által tudták megőrizni azok, akiket a közösséghez tartozás ereje kötött össze - mondta Szájer József.
A szónok kifejtette: Az ünnepek jelzik, hogy fontosabb az, ami bennünket összeköt. A különböző gondolkodásunk, hitünk, anyanyelvünk mellett mindannyian a magyar haza polgárai vagyunk, ez annak az ezer évesnél több, európainak is számító hagyománynak az alapértéke, amely mindig is befogadta a világot, úgy, hogy megőrizte saját hagyományait - fejtette ki Szájer József, aki arról is szólt, hogy kezdeményezésére december 15-én az Országházban kiállítás nyílik, amely megemlékezik a népszavazás évfordulójáról, bemutatja a korabeli eseményeket és a 2001. évi népszavazás 80. évfordulója nyomán keletkezett emlékműveket.
December 14-ét a Hűség Napjává, egyben az egész ország ünnepévé tette az 2001. évi kormányrendelet, fontos, hogy ez a történelmi jelentőségű nap az egész nép ünnepévé váljon; ezt a szándékot indítja útjára szimbolikusan az Országgyűlésből a holnapi kiállítás.

Ágfalva: ,,Az ágfalvi véráldozat volt az első, amely a népszavazás eseményéhez vezetett, és ahhoz, hogy a térség magyar maradhatott."

A népszavazás évfordulóját azért tette a polgári kormány a Hűség Napjává, hogy az ország figyelme a Sopron környéki kisebb településekre is ráirányuljon - mondta, hozzátéve: a kis települések és azok lakói is értékesek, ezért is kapott Sopronnal együtt a népszavazás 80. évfordulóján ajándékot minden, abban résztvevő település, ami a polgári kormány szándékait tükrözte, egy olyan időszakban, amikor egy emelkedő nemzet minden egyes településén meg tudta ünnepelni a magyar államiság 1000 éves évfordulóját.
A magyaroknak az ezer éves történelem magabiztosságot és nyugodt erőt ad a jövőbeli csatákhoz, az 1921. évi népszavazás példája pedig bátorságot és hitet a biztos értékrend melletti bölcs döntésekhez - szólt a jelenlévőkhöz a szónok.

T.É.

Kapcsolódó cikkek, oldalak:
Hűség Napja 2003.
Népszavazás Sopronban 1921.



2003. december 15., hétfő 00:04


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület