CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Kereskedelmi és Iparkamara  

Sopron Városi Kereskedelmi és Iparkamara: eredmények 2003-ban

A Soproni Kereskedelmi és Iparkamara 2003. évi eredményei:

    A Kamara a vállalkozások EU-s felkészítésére 21 konzultációt, két szakmai utat (Ausztriába) és egy konferenciát szervezett, amelyek háromnegyed részében különböző szakmákkal szembeni specifikus követelményekről volt szó. A rendezvények mellett több száz EU-s kiadványt adtunk át a vállalkozóknak.
    A vállalkozások pénzügyi lehetőségeinek javítását célzó Széchenyi Kártyával kapcsolatban Sopronban több száz érdeklődőből 101-en igényelték a Kártyát, akik 78 %-a megkapta (az országos arány 65 %) az 500 ezertől 5 millióig forintig terjedő pénzkeretet.
    A vállalkozások külkereskedelmi tevékenységét segítette a Kamara a szükséges okmányok hitelesítésével és ezzel a kedvezményekhez való hozzájutás lehetőségének biztosításával. Ez konkréten 190 db származási bizonyítvány kiadását és 77 db ún. ATA Carnet hitelesítését jelentette.

    Öt mesterképző tanfolyamot indított a Kamara, amelyek eredményeként összesen 52-en érték el a vizsgákon a mesterfokozatot.
    A vállalkozások érdekében több mint húsz törvénnyel, rendelettel kapcsolatban fejtette ki a véleményét a Kamara (pl. számviteli-, az ökoadó-, hírközlési-, közlekedéspolitikai törvény). Ezek mellett több témában, - pl. az idegenforgalom szervezetének kérdésében -, lobbizott a soproni gazdasági önkormányzat.
    A szakképzés fejlesztése érdekében 13 szakma 62 gyakorlati képzőhelyét ellenőriztek a Kamara megbízottjai a régióban, amelyek következtében javult a tanulók ellátásának és oktatásának színvonala, nőtt a tanulószerződéssel foglalkoztatott tanulók száma.
    Az érdekvédelem hatékonysága és az EU által nyújtott lehetőségek eredményesebb kihasználása céljából Nyugat-Dunántúl öt kereskedelmi és iparkamarája szövetségre lépett.


Adófórum Sopronban

 A Kereskedelmi és Iparkamara fórumot szervezett december 11-én , amelynek meghívott vendégei Hruby József  alpolgármester és Berta Attiláné, a soproni Polgármesteri Hivatal Adóhivatala vezetője volt.
Bővebb beszámoló az  Adófórum Sopronban című cikkben olvasható.



Mit tart a vállalkozása szempontjából legsikeresebbnek 2003-ban?

- kérdezte az elnökség a Kamara tagjaitól. A sok válasz közül néhányat megosztunk az cyberpress.sopron.hu olvasóival:

Dr. Józan Tibor,  GYSEV Rt Vasútigazgatóság: Vasúttársaságunk szempontjából a 2003. év legsikeresebb eseményének azt tartom, hogy az egyre erősebb piaci versenyhelyzetben is eredményesen tudtunk dolgozni. Személy- és áruszállítási teljesítményeinket a nagyon kedvező 2002. évhez képest is mintegy 10-13 %-kal emeltük. Szolgáltatásaink színvonalának folyamatos javításával elértük, hogy partnereink bizalma nőtt, hagyományos partnereink mellett újabb fuvaroztató feleket sikerült megnyernünk.

Pölöskey Béláné, Tercia Kft.: Az egyre nagyobb konkurencia-harcban a talponmaradást és nyereséges működést, valamint cégünk bővülését - Sárváron és Pápán nyitottunk egységet -, tartom a legsikeresebb eseményeknek a 2003. évben.

Takács Miklósné, Szakinfó Szövetkezet: A legsikeresebb esemény 2003-ban szövetkezetünk életében, hogy a nehéz gazdasági helyzetben meg tudtuk tartani a szolgáltatásainkat igénybe vevő vállalkozásokat, sőt növelni is tudtuk partnereink körét.

Károlyi Gyula kőfaragómester, a Sopron és Vidéke Ipartestület elnöke:  Saját vállalkozásom helyzetében a legjobban annak örülök, hogy a megrendelések száma nem csökkent, sőt némi növekedést értünk el, aminek következtében nem kellett a dolgozók létszámát csökkenteni.
Az Ipartestület elnökeként, - és mint aki országosan ismerem az ipartestületek életét, - azt tartom sikernek, hogy az országban Sopronban valósul meg egyedül az Ipartestület és a Kamara közötti hatékony együttműködés, a közös érdekvédelmi fellépés.

Horváth Vilmos, a Kisalföld Volán Rt Idegenforgalmi üzletágvezetője: Örültem, hogy cégünk a Kisalföld Volán Rt. vette az ezévben sem csökkenő akadályokat, meg tudott felelni a piac növekvő kihívásainak, biztos megélhetést biztosítva Dolgozóinak.  Örülök továbbá, hogy a Volántourist szervezte programokkal tízezreknek szereztünk ismét felejthetetlen utazási élményt és nőtt törzsutasaink száma.
 
 

Békés, áldott karácsonyt és sikerekben gazdag új esztendőt kívánunk a gazdaság szereplőinek és az interneten a kamarai rovatot minden olvasójának:

a  Soproni Kereskedelmi és Iparkamara

Kocsi János



2003. december 15., hétfő 01:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület