CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Ünnepvárás és idézés a Perkovátz-ház Daruka-termében

Adventi lény az ember...

    ,,Adventi lény az ember. Nincs is másból, mint tiszta reménykedésből, ő maga a megtestesült várakozás. Az emlékezés elkerülhetetlen, s benne kitüntetett szerephez jut az élet tavasza: a gyermekkor. A gyermekkor, melynek hétköznapjait a múló évek kitépik az emberi emlékezetből, de a karácsony este a gyermekek szöszke hajszálaival van elválaszthatatlanul odafonva az örökkévalósághoz. A gyermek minden idegszálával, minden porcikájával arra figyel, azt szeretné lázas mámorban bekövetkezve látni, amikor az ünnepi díszbe öltöztetett fenyő, s alá az ajándék megérkezik. S épp ezt a pillanatot mulasztja el örökösen. Amikor pedig már sikerül résen lennie, és rajtakapja az őérte igyekvőket, belelát a beteljesülést óhajtó szertartásba, akkor a hó immár nem hó, hanem bármikor elolvadó, s újra megfagyó közönséges víz, a zsoltár pedig nem zsoltár, hanem kottával is lejegyezhető, önkényes tempóban és hangmagasságban eldünnyöghető dallamocskák valamelyike. Ez az ára a világ leleplezésének, s vele a gyermeklétből való kitaszítottságnak. Ezért fordulunk olyan konokul és tántoríthatatlanul az emlékezéshez, hiszen nincs is más balzsamunk, sőt a jövőnk is ebből az emlékezésből nyeri erejét. Arra kell emlékeznünk valamennyi idegparányunkkal, hogy egyszer részesei voltunk a jó eljövetelének, mi több, mi magunk voltunk a jó és a beteljesülés. Az emlékezés tárgya a keresztény emberiség talán legszentebb közös emléke - a karácsony. Ez az ünnep, ez a közösségi élmény idézi fel és teremti meg bennünk a karácsony személyes minőségét, az emlékezés gyönyörűsége pedig továbbélteti valamennyiünkben a hagyományt, a karácsony közös legendáját. Vajon leomlik-e a legenda fala, ha elhisszük, hogy a názáreti nem karácsonykor, nem a téli napforduló idején született, hanem valamikor tavasszal. Nem hiszem......
    Jézus télen született. Születhetett-e máskor az, aki azért jött a világra, hogy minket elégtelenségünkből kiragadjon? És nem akkor a legnyomorultabb-e az ember, nem akkor igényli-e leginkább a szeretet melegét, amikor minden megfagy körülötte ? Mindegy, hogy a betlehemi csillag a téli vagy a tavaszi napforduló egéről mutatta az utat a három királynak. Odataláltak, és a kisded várta őket. Emlékszünk rá, hogy így történt, emlékszünk a karácsony bennünk élő legendájára, a hóra és a zsoltárokra. Ez így volt..... És így is legyen."

D.Szabó Ede: A karácsony poézise részlete három meggyújtott adventi gyertyafénynél teremtette meg az ünnepvárás meghitt pillanatát, amely aztán a karácsonyvárás örömévé teljesedett ki a Perkovátz-ház Daruka termében vasárnap este.
A muzsika, a versek egy órányira összegyűjtötte a jóakaratú embereket, a Széchenyi tér eme szögletébe.
A megszólaltatott muzsika, és versek egy órányi varázsa a nagy lelepleződés és leleplezés órája volt, amelyben azoknak, akiknek füle van a hallásra és szeme a látásra megértették Advent lényegét: 
Jézus évről évre hozzánk visszatér,
Alászáll a földre hol csak ember él.
Áldással köszönt rá minden házra Ő.
Bármi útra tévedj, Ő is arra jő.
Melléd áll, kezed nyújt, ismeretlenül,
Elkísér az úton nem hagy egyedül.

Ötszázan a téren és százan a Daruka teremben énekelték a Perkovátz-házban tartott adventi alkalmak üzenetét, akár arról is meggyőződhetett mindenki egy órára, hogy tényleg ,,adventi lény az ember...."
A hangulatos esten közreműködtek: Horváth Bernadett, Dárdai Árpád, Tóth András, Fodor Gábor és fuvola-quartettje, a rézfúvósok és a Katedra együttes.

Képriport:


 

Kapcsolódó cikkek:
A nap képe - 2003. december 7.
Advent a Daruka-teremben
A nap képe - 2003. december 1.
                                 Adventi programsorozat a Perkovátz-ház Daruka termében és a Széchenyi téren



2003. december 15., hétfő 12:34


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület