CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 24., szerda, György napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Szimbolikus jelentése is lehet annak, hogy az EU-csatlkozásról szóló szavazás napján tartották a Parlamentben a Hűség Napját

Sopron Napja - a Hűség Napja a Parlamentben

A soproni népszavazás 82. évfordulóján  kiállítás nyílt a az Országgyűlésben, az Országgyűlés tagjainak. Sopron város zászlója, címerében a hűséget tanúsító, ,,Civitas Fidelissima"  felirattal fogadta a Parlament Vadász-termébe belépőket.
A Hűség napján rendezett kiállítás Szájer József ötlete volt, akinek bevezetőjét követően Szili Katalin, az Országgyűlés Elnöke köszöntötte a tárlaton megjelent országgyűlési képviselőket. Szili Katalin kiemelte a soproni népszavazás jelentőségét, rámutatva arra, hogy Sopron és a környező nyolc település 1921-es döntése példaértékű az EU-csatlakozás küszöbén álló Magyarország számára.
A népszavazás eseményeit bemutató, Schäffer Ármin udvari fényképész korabeli fotógráfiái mellett Sopron, és a népszavazásban résztvett települések – Ágfalva, Balf, Bánfalva, Fertőboz, Fertőrákos, Harka, Kópháza, Nagycenk – Hűség-emlékműveinek fotói is láthatók.
Szájer József elmondta: ez utóbbiak a népszavazás 80. évfordulóján kiadott, a Hűség Napjáról szóló rendelet értelmében valósulhattak meg.
A rendelet – amelynek az egyes számú, aranyozott betűkkel nyomott díszpéldánya szintén látható a tárlaton, ugyanúgy amint Sopron minden intézményében  – országos ünneppé emelte december 14-ét, a Hűség Napját.

Ezért is tartotta fontosnak Sopron és térsége országgyűlési képviselője felhívni képviselőtársainak figyelmét arra, hogy a maguk szűkebb pátriájában mindenki tegyen azért, hogy kormányrendelet szerint a Hűség Napja az egész nemzet ünnepévé váljon, azt mindenhol ünnepként tartsák számon, és arról megemlékezzenek.
Szájer József rámutatott: szimbolikus jelentősége van annak, hogy éppen az EU-csatlakozásról döntő parlamenti üléssel egy időben nyílt a leghűségesebb város történelmi tettét idéző tárlat. A soproniak 1921. évi döntése és hűsége példája annak, hogy a rövid távú érdekek helyett mindig a hazánkhoz való ragaszkodás, a nemzethez való hűségnek az igénye kell hogy meghatározzák a döntéseinket.
A kiállítás megnyitót nagy sikerű borkóstoló követte, amelyen a résztvevők megkóstolhatták  Soproni Történelmi Borvidék legfinomabb borait.

A tárlaton bemutatott korabeli  fotográfiák a Sopron a népszavazás idején 1921-1922 Schäffer Ármin udvari fényképész gyűjteményéből valók, Edutech Kiadó, Sopron.
 

Ágfalva
Balf
Bánfalva
Fertőboz
Fertőrákos
Harka
Kópháza
Nagycenk
Sopron

 
 



2003. december 15., hétfő 23:26


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület