CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Mozdonyok, vonatok, vasuti pályák
Prohászka Csaba a fotós GySEV-vasútbarát - Különleges pillanatok megörökítője - képriporttal -

,,Egy-egy időszak levadászásánál nem számít a fagy, a forrósság, a napszak. Egy-egy különleges mozdony miatt elmegyek bárhová. És mindig meg kell keresni a megfelelő helyet, a megfelelő pozíciót, ki kell választani a jó szöget, előre meg kell tervezni a látványt, étellel-itallal, eső, hó ellen fel kell szerelkezni, utánaérdeklődni annak, hogy melyik mozdony mikor hol lesz, merre megy. Nem könnyű a vasutat fotózni, mert mindig van fönnakadás. Nagyon ritka, hogy a vonat pontos legyen." - mondja Prohászka Csaba a GySEV-vasútbarát.


    Tágabb értelemben a Sopron-Ebenfurth vonalon majdnem mindenki vasútbarát, és egyben GySEV-barát is Azokról van szó, akiknek napi munkájukon kívül a (magán)életük kisebb-nagyobb szeletét is a vasút teszi ki. Ez utóbbiak között pedig, ott vannak a megszállott GySEV-barátok, azok, akik valószínűleg születésüktől fogva pontosan értik és érzik, hogy a világ GySEV-hez köthető szeglete mennyivel több és másabb a világ többi részénél.

    Az egyszerű halandók egy része furcsállva, mások pedig őszinte csodálattal szemlélik a vasút eme megszállottjait, és titokban kicsit irigylik őket, és a vasutat is egyben. A végtelenbe futó sínpárok, a szerelvények, mozdonyok, kocsik hogyan hatnak a közelükbe kerülőkre, mi sem mutatja szemléletesebben, mint, hogy a ,,régi nagyok" között, lám megjelenik a ,feltörekvő", megszállott vasútbarát nemzedék.
    Ez utóbbinak tagja Prohászka Csaba gépészmérnök, a vontatási villanymozdonyok - január 1-től már a motorkocsik – reszortosa. Másik minőségében: a fotós GySEV-barát.
    A legelején különböző vasutas-újságokban látott felvételektől lenyűgözve gondolt arra, hogy egyszer majd ő is azokhoz hasonlókat szeretne készíteni. A vasút(GySEV)-baráttá válásnak ez – az egyébként tipikus – kezdete pedig, magában hordozta a folytatást. ,,Természetesen" vasútgépészetet tanult Győrben, és miután munkaköre – mozdonyok műszaki felügyelete – ellátásához is szükséges, 1999-2000-ben a mozdonyvezetői tanfolyamot is elvégezte.
    1996-óta rendszeresen fotózik, ,,természetesen" a vasutat, a vonatokat, folyamatosan és megállás nélkül, azt a különleges világot, amelynek része a sínpárhoz tartozó környezet, a peron, a látványos munkafolyamatok, a műhelyekben folyó munka. És mindenekelőtt a mozdonyok.
    ,,Elkapott helyzet" - mondja egy adott földrajzi helyen, egy adott pillanatban, adott fényviszonyok között a kanyarban éppen előbukkanó mozdonyra, amelynek látványánál, illetve az egyedi és megismételhetetlen pillanat megörökített képénél, aligha létezik szebb a fotós számára.
    Ehhez az is kell, hogy mindig nála legyen a fotómasina.
    Több ezer felvételét eleinte egy Cmena géppel, majd Zenit-tel, később egy Praktika, majd egy Chinon-nal készítette; ma már egy Fuji digitális masinája is van.
    Fura, hogy Sopronban egyelőre csak barátai ismerik felvételeinek egy részét, míg Szegeden kiállításokon többször díjat is nyert, de a szegedi születésű, immár vérbeli GySEV-es azt mondja: neki a legfontosabb, hogy a vasút különleges pillanatai megmaradjanak, és szeretné elérni azt is, hogy a vasútra mindenki megbecsüléssel nézzen.

Az alábbi képek Prohászka Csaba felvételei, amelyek még több felvétllel együtt, hamarosan a fotós készülő honlapján is láthatók lesznek.
 
 

Személyvonat havasan
Mozdonyok és sínpárok
Taurusok a mosón
Tehervonattal Sopronban
IC939-en
C1044-esek a Kalte-Rinne Viadukton

T.É.



2003. december 16., kedd 14:32


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület