CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  


Napokkal a kézben

Két évvel ezelőtt


Két évvel ezelőtt néha körbeforogtam, napokkal a kezemben. Hol a régieket kaptam fel, hadd nevetgéljenek, akár a kisgyerekek, ha a hónuk alá nyúlva szinte vízszintesig "kifektetve" a centrifugális és centripetális erők játékszereként, hanyatt forgatjuk őket. És volt, hogy a jövőbeliek kéredzkedtek karomba. Megforgattam őket is.

A régiek a múlt ködétől váltak légiessé - a jövőbeliek az ismeretlenség selyembábjában rejtőzve pillantgattak elő a fátyol mögül. Egyik sem volt tiszta. Csakis az aznapok. Ahogyan mindenkinek. Az aznap, a közeli múlt pillanat már vagy még tiszta.

Már: ha valaminek vége, valamilyen felébredés, ráébredés, "megvilágosodás" ért minket éppen - akár csalódásos, akár rendkívül örömteli, és még, ha leginkább a feledésbe lenne jó csúsztatni azt a közeli múltat, ám az valahogy beakasztja a lábát valamibe... és... nem akar a megsemmisítő nihilbe zuttyanni.



Emlékszem a két évvel ezelőtti karácsony-közeledtére. Nem pontosan, ahogy talán senki sem a saját két évvel ezelőttijére... főleg nem annak egész adventi szakaszára, de talán még a közvetlen karácsony előtti napokra sem... mégis mondhatom: emlékszem, mert az érzés itt van újból a szívemben. Az akkori érzés-érzések. Visszaerőlködtek a viharos szélben lebegő kötélhágcsón a tudat magasába.



És most, szívemben az akkori szív emlékállapotával eszmélek: napokkal a kézben járunk... majd dobjuk el őket sorban, akár a naptárlapokat, ha már új éjfél felé ballag az újabb huszonnégy óra... ám napjaink nagy része után még összegyűrt papírgalacsinnyi emlékrebbenés sem marad lelkünkben, mint a letépett naptári oldal után a szemét a kosárban... Nem, nem jól van így. Ne a napok válogassák meg, vagy a bennük történtek, fel óhajtanak-e mászni egy kis forgatásra a tudatküszöbünkig, vagy tapickolnak odalent, akár az ismeretlen valami a Loch Ness sötét vizében.



Úgy döntöttem: napokkal a kézben járok. Sokkal-sokkal figyelmesebben bánok mindegyikkel, óráikkal, perceikkel, mosolygok rájuk értékesekre, életem kis sejtecskéire; a nagy jelképes vegyület, az emberi élet egy-egy atomjának kvantumocskáira. Akarom, hogy velem maradjanak a napok emlékei. Kaptam őket, ajándékaim. Csak úgy kidobnám? Csak úgy kidobjuk? Figyeljünk jobban darabkáinkra, Kedves Olvasóim! Áldott Ünnepeket Mindannyiuknak!



Sebők Lili



2003. december 16., kedd 23:31


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület