CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

,,Értelmetlen és érthetetlen döntések'

,,Értelmetlen és érthetetlen döntések"
A Polgári Összefogás a Sportlétesítményeket Fenntató Szervezet ,,beolvasztásáról" és az adóemelésekről

,,Gazdaságilag nem bizonyított a megtakarítás, sportszakmai szempontból pedig kifejezetten hátrányos helyzetet teremt a Sportlétesítményeket Fenntartó Szervezetnek (SFESZ) a Soproni Ingatlnkezelő Kft.-be való beolvasztása" - jelentette ki Abdai Géza frakcióvezető a Polgári összefogás mai sajtótájékoztatóján.
Abdai Géza egy rövid történeti visszatekintésben éremfajtáként tételesen sorolta fel a soproni sportolók 2002-ben és 2003-ban elért helyezéseit, amelyek között 2002-ben 10 soproni sportoló szerzett helyezést Európa- és világbajnokságon, 2003-ban pedig 20. Sopron jó hírnevét öregbítő, különböző magyar bajnokságokon első, második, harmadik helyezést elért sportolók száma 2002-ben összesen 66 volt, míg 2003-ban a felsorolás szerint 19 egyéni bajnok, és 1 csapat  ért el első helyezést; 16 sportoló és 8 csapat második helyet szerzett, továbbá 32 egyéni sportoló és 11 csapat ért el harmadik helyezést.

,,A sportsikerek közvetlenül vagy közvetve a SFESZ támogatásának köszönhetően valósultak meg" - jelentette ki Abdai Géza, hozzátéve: ,,a csütörtöki közgyűlésnek a témát érintő előterjesztése szerint megszűnik az intézmény önállósága, viszont az 50 millió forintot kitevő megtakarítást semmilyen kalkuláció nem igazolja."
A sporszakmai elképzelésekkel és állásfoglalással annyira ellenkezik az összevonás terve, hogy a Sport Albizottságban senki nem támogatta azt - mondta a frakcióvezető.
A Polgári Összefogás szerint: A SFESZ egy bevétel-orientált gazdasági társaság részévé válik, amelyben a sport teljes mértékben a háttérbe szorul, és a sporttámogatás egy Kft. gazdasági helyzetének a függvénye lesz. Például szembe állítják majd a szociális bérlakások felújítását a sporttámogatásokkal, miután a Kft.-ben nyereséget termelő ágazat sincs.  - mondta Abdai Géza. Kifejtette: a sport és a kultúra összefonódik, ezért, hogyha már mindenképpen összevonásokban gondolkodik a városvezetés, szerencsésebb lett volna, ha a Pro Kultúra Sopron Kht. része lett volna a városi sportéletet működtető intézmény.
 

- Igen ,,durva" építményadóemelésekre kerül sor a városban – a lakásokat kivéve –  minden szektorban - jelentette ki Havas András önkormányzati képviselő, aki arról is szólt, hogy amennyiben megszavazzák, a helyi parkolás kérdésében is egy olyan mértékű díjemelésre kerül sor, aminek a ellenzéki frakció tagjai vitatják a jogosságát. Ismertette: az első parkolási zónában 43 %-kal, a többi területén 40%-kal fognak emlkedni a parkolási díjak. A parkoló-bérletek 28%-kal emelkednek. ,,A jelentős áremelkedések önkormányzati hatáskörben történnek, lehetőség lett volna arra, hogy az önkormányzat legalább ezen a területen ne az inflációt messze meghaladó szolgáltatási díjakkal viszonyuljon a Sopronba látogató és a soproni gépjárművezetőkhöz." - mondta Havas András, aki annak a feltételezésének is hangot adott, hogy a városüzemeletetési cég közelmúltbeli kettéválasztásának rossz döntését, a cég gazdasági ellehetetlenülését akarják az intézkedéssel kivédeni.
A helyi építményadók mértékének tervezett emelkedéséről is szólt. A boltok estében 113-129%-os díjemelésre kerül sor, 67 %-os emelés az üdülőknél. A vállalkozási építményeknél 50 százalékos, a garázsingatlanoknál 33%-os adóemelésre kerül sor, ez utóbbi leginkább a lakosságot sújtja - mutatott rá a képviselő.

A kormányzati döntések értelmében amúgy is díjemelésre kényszerülnek a közszolgáltatók, amelyhez az ÁFA-emelések is hozzáadódnak, ezért mérlegelni kellene a helyi adóemeléseket - vélte Havas András, aki egy adott, korábbi rossz intézkedés, vagy rossz helyzetértékelés javítására hozott kényszerként értékelte a tervezett 40 százalékos adóemeléseket.
T.É.



2003. december 16., kedd 23:35


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület