CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 10., pĂ©ntek, Ármin, Palma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Gazdag program várja a látogatókat

Nagycenki Művészeti Napok

Majd én s Önök, az a negyven-ötven ember, aki megjelent ezen a megnyitón, elmondhatja, hogy részese volt a kezdeteknek, egy országos hírű, az évad kulturális eseményei között kiemelt helyen jegyzett eseménysorozat, a Nagycenki Művészeti Napok első megrendezésének - hangzott el az itt szabadon idézett, kissé optimistának, kötelezően ünnepélyes kijelentésnek tűnő mondat Gaál Péter, a Duna Televízió főszerkesztőjének beszédében. Azonban ez az egy pillanatra akár meghökkentő, akár súlytalan kijelentés is tartalmat nyerhet, ha megnézzük, mikor, hol és kiknek mondta.
 
Madarassy István: 
Janus Pannonius szobra

Nagycenk, ami ma egy olyan kis falu, ahol azért kastély is van és lovakat is lehet látni, valaha gróf Széchényi Ferenc igazgatása alatt a Dunántúl szellemi, s mint uradalom, a környék gazdasági központja volt. Méginkább a fia, István gróf idején, aki korának kiváló kvalitású politikusai közül is kiemelkedve vált a magyar életért tenni vágyás szimbólumává. Így Nagycenk valójában minden öntudatos magyar számára különös jelentéstöbblettel bír.

Az időpont, ha nem is oly direkt, mint a helyszín, azért jellemző. Jellemző a rendezvény szellemiségére, elkötelezettségére. A Páneurópai Piknik 10 éves évfordulója közelségét, s a mögötte meghúzódó tartalmat leginkább a kastély múzeumában megnyílt Madarassy-kiállítás tükrözi. Madarassy István ötvös- és szobrászművész ez alkalomra válogatott munkái közül szobrai a leginkább jellegzetesek. Egy Szt. István, egy magányos cédrus, egy Szt. Bertalan a kis Jézussal. Hozzájuk tartozik a negyedik, '48, '56, '89-re emlékező két csonka és egy virágzó ágú fát ábrázoló szobor, melyek közrefogják az Antal József emlékére készített plakettet. Madarassy szerint a helynek és a célkitűzésnek megfelelően válogatta munkáit, melyek közül már csak egy Széchenyi-szobor hiányzik. Még nem készült el.

A Napok főszervezője a három éve működő Sonare Ifjúsági Kamarazenei Alapítvány, melynek kurátora, az egyébként neves zenészcsaládból származó Meizl Valéria. A fellépő zenészek nagy része a Zeneakadémia volt, ill. jelenlegi növendéke, kiknek az Alapítvány biztosít fellépési lehetőséget. A helyi néptánc együtteseken kívül a Deutschkreutz-I Fúvószenekar és a Győri Gardénia Klarinétegyüttes fellépése jelzi a távlati célokat, megrajzolva mind a látogatók, mind a zenészek várható vonzáskörét. Az alapítvány és a nagycenki önkormányzat együttes célkitűzésének megfelelően a rendezvények látogatása ingyenes.

Augusztus 15-én Gyurkovics Tibor záróbeszéde talán nem az utolsó lesz, és Gaál Péter és Madarassy optimizmusa sem alaptalan. Bfejezésül egy idézetet Antal József néhai miniszterelnöktől, amit a Madarassy emlékérmen olvastam: „Én szolgálok, s addig szolgálok, amíg a nemzetnek haszna van belőle. Teszem, amíg tudom.”

Borbély András



1999. augusztus 09., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület