CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 7., kedd, Gizella napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

SopronMedia  

II. Országos Ökumenikus Véradás - Nádaratás a Fertőn -Kórház műszeradomány: A koraszülöttek ellátásában nélkülözhetetlen műszer az Erzsébet Kórház csecsemőosztályának a Vakvilág Alapítványtól

II. Országos Ökumenikus Véradás

“Adj vért és ments meg három életet!” programsorozata keretében második alkalommal szervezett ökumenikus véradást az Országos Vérellátó Szolgálat a karácsonyi ünnepek előtt. “A vér ajándék!” elnevezésű akciót a történelmi egyházak és a Magyar Vöröskereszt közösen hirdette. Akik az ajándékozás különös formáját, a véradást választják, bajba jutott embertársainkon segítenek.

Az OVSZ deceber 8-a és 22-e között hirdette meg az ökumenikus véradást. A felhívásra jelentkező véradók hozzájárultak az ünnepekkor szükséges vértar-talékképzéshez, az új donorok a véradók táborának bővüléséhez, a fiatalok pedig a donor állomány összetételében az ifjúság arányának növeléséhez, a donor utánpótláshoz.

Dr. Petró Olívia, a Soproni Vérellátó Állomás vezetője a Cyberpressnek elmondta: a véradásokat hagyományosan úgy szervezik meg, hogy az ünnepek alatt ne alakulhasson ki vérhiány. A Nyugat-Dunántúlon a térség legjobb véradó települései közül kiemelte Lövőt, Fertőszentmiklóst, Kapuvárt és Nagycenket.
Tóth Anita Lilla



Nádaratás a Fertőn
 
Aratják a nádat a Fertőn. Európa legkiválóbb minőségű tető-fedő alapanya-gából a szakemberek szerint az idén várhatóan a tavalyinál mint-egy 10 %-kal többet takaríthat-nak be. Az értékesítéssel sem lesz gond, a Fertő tavi nád ugyanis kelendő a Nyugat-európai piacon.

Ausztriába átnyúló, jellegzetesen sekély tavunkat több mint hatezer hektáron, zömmel a védett termé-szet-védelmi területeken borítja nádas. Ezért a tavat felügyelő Fertő-Hanság Nemzeti Park, valamint az Észak-Dunántúli Víz-ügyi Igazgatóság szakemberei a nádgazdálkodásban elsődleges szempontnak tekintik a termé-szetvédelmi értékek megőrzését. A Fertő Tavi Nádgazdasági Rt. munka-társai naponta nyolc munkagéppel takarítják be a Nyugat-Európában kelendő, értékes vízinövényt. Merkei Attila, a Fertő tavi Nádgazdaság Rt. vezérigaz-gatója a Cyberpressnek elmondta: „A Fertő tavi nád tetőfedésre a legalkalmasabb nádféle. Nagy szerencsénk van, mert - bár nagy jövője van -, nádat Magyaror-szágon ma még nagyon kis mennyiségben aratnak, kizárólag a Fertőn; és az összes kévét elviszik külföldre, főleg Németországba, Dániába és Hollandiába.” A kedvező időjárási feltételeknek köszönhetően a munka jó ütemben halad, a szakemberek szerint márciusig várhatóan hárommillió kéve nádat gyűjtenek be; vagyis a tavalyinál mintegy tíz százalékkal többet.

Tóth Anita Lilla  



Kórház műszeradomány

A koraszülöttek ellátásában nélkülözhetetlen műszert ajándékozott a soproni Erzsébet Kórház csecsemőosztályának a Vakvilág Alapítvány. A karácsonyi adomány értéke félmillió forint.

A koraszülött csecsemők egy része mesterséges lélegeztetésre szorul. A vérükbe kerülő oxigén mennyiségét ilyenkor egy speciális műszer, az ún. pulsoximéter szabályozza, amely megakadályozza a túladagolást, valamint a szemelváltozások, illetve a vakság kialakulását. A soproni Erzsébet Kórház gyermekosztályán ilyen műszerből eddig nem volt elegendő. Dr. Tóth Péter, a soproni Erzsébet Kórház gyermekosztályosztályának vezető főorvosa a Cyberpressnek úgy fogalmazott: “Előfordul, hogy egyszerre két ikerpár születik és a negyediknek már nem jutna készülék, hiszen a kórházban eddig csak három ilyen gép volt, ezért jól jön a karácsonyra érkezett ajándék, hiszen ha az ünnepek alatt újabb ikerpárok születnének, mosttantól már őket is tudjuk monitorozni.

A Vakvilág Alapítvány adományát Takács Ilona adta át. A műszer segítségével mostantól még biztonságosabbá válik a koraszülöttek ellátása Sopronban. Januárban újabb adomány érkezik az Erzsébet Kórházba: a Reménysugár Alapítvány a reumatológiai osztálynak ajándékoz egy értékes műszert.

Tóth Anita Lilla
 



2003. december 23., kedd 14:10


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület